От 4 септември маршрутът при изпита за книжка ще е на случаен принцип

Ще се определя електронно
40
От 4 септември маршрутът при изпита за книжка ще е на случаен принцип
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 4 септември се очаква при провеждането на практическия изпит на кандидатите за шофьорска книжка маршрутът да се определя електронно и на случаен принцип, непосредствено преди неговото начало.

Идеята е да се премахне субективния фактор.

За да стане изпитът прозрачен, от Института за пътна безопасност препоръчват, той да се предава онлайн, в реално време - на страницата на Автомобилна администрация.

От Института за пътна безопасност коментират, че използването на техническо средство при определянето на маршрута ще направи изпита по-прозрачен и ще се избегне субективния фактор.

"Не би трябвало да притеснява нито курсиста, нито неговия инструктор, който го учи, защото ако той е подготвен, би трябвало да вземе изпита, където и да кара", коментира Богдан Милчев пред БНР.

Според него изпитът за шофьорска книжка е лек, и в него не присъстват всички елементи, на които би следвало също да се обръща внимание. Освен че липсва управление на автомобил на автомагистрала, липсват и обучение да се управлява колата при по-сложни ситуации, като хлъзгав или мокър път.

Към момента изпитът е лек, казва Милчев, а когато той стане труден, прозрачен, честен, тогава младите водачи ще бъдат по-подготвени.

"Това, което излиза на пътя, нас не ни удовлетворява. Искаме да излизат по-добре подготвени водачи. Държавата може да подобри обучението. Това е пътят", посочи Милчев.

За да се постигне прозрачност на практическия изпит за шофьорска книжка, той трябва да се предава онлайн, в реално на сайта на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

"Тогава ще се получи т.нар. обществен контрол. Тогава вече корупцията ще приключи – от самосебе си", заключи Милчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: изпиткнижка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Петров преди 8 месеца
Бившето ченге от КАТ Милчев, уволнен за некадърност, тръгнал да дава акъли как да организира изпит. Ами нали беше шеф на КАТ, нямаше резултат, сега се сети да се побараш.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Дупница ще фалират. Поздрави за Иван Георгиев от ЕТ Полет, чиито курсисти си плащаха досега за благоприятен маршрут.
21
3
 
10
 
! Отговори
Книжка с картинки преди 8 месеца
Случайно или не, повечето "водачи на МПС" в бг са неграмотни пр0стаци.
20
3
 
2
 
! Отговори
BMW вносител преди 8 месеца
Айде направо със Зрънчото книжките. Имам едно 330д, едно 525 Е34, все хубави коли за 1в1 с дървета. Чакам последни купувачи. Е60 на промоция, задно, кеф ти за дрифт, кеф ти за дърво, кеф ти за ковчег. Раздавай книжки по-бърже, ай ай ай, че бизнеса запада.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До 19 21 Точно това е идеята да се научат правилата. И изпита трябва да обхваща възможно най-много правила или по-точно най-важните а не да си играем на котка и мишка единия да прецаква другия, а другия да прецаква системата. Като се взима писмения изпит там не се ли научава наизуст нещо? Дай и там да го направим на случаен принцип. Това са глупости. Изпита трябва покрива основното не е казано че някой трябва да е перфектен и да знае всичко по конец.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Той и сега е на случаен принцип. Изпитващия трябва да отиде до определено място да си свърши часмака и казва на изпитвания от къде да мине за да стигне до там.
17
5
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
В този измислен Институт по пътна безопасност Богдан Милчев май е единственият,който има представа от пътна безопасност.Останалите са икономисти,архитекти и какво ли не,далече от пътната безопасност.Управителят Диана Русинова,която се самотитулова като пътен експерт, е детска учителка по образование.И тези неподготвени и необразовани хора ще оправят пътната безопасност.А дано,ама надали.
16
6
 
3
 
! Отговори
сиганин преди 8 месеца
тя книшката не кара колата. и кво толкуз кът съм изпил 5-6 бири. тя колата си знай пътя
15
2
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 8 месеца
Как ще имаш един и същ маршрут за всички ,нали тогава Иван и Петкан ще знаят точно къде е маршрута и ше го научат наизуст .
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз карах изпит по шофиране и в САЩ и в България .В БГ е по труден ,кара се 30 часа кормуване .В Силистра където карах аз нямаше маркировка по улиците и колите са паркирани винаги в дясното платното където уж трябва да караш.Имаше идея където да могат да се дават оценки на инструкторите което до сега не се е случило.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако за всеки се променя маршрута тогава за някои ще се падат различни по трудност, а изпита би трябвало да е един и същ за всички при еднакви условия. И предаването онлйан е много голяма глупост. Да се записва и да се дава възможност да се прегледа след изпита ако има някакви възражения. Имам чувството че взимат някакви мерки и си правят експерименти кое как ще работи.
12
5
 
3
 
! Отговори
Бизнесмен без Ауди преди 8 месеца
Колегата с Аудито най-вероятно е някъв провинциален ***, който си избива комплексите анонимно ...
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Сащ това е най-лесния изпит.В България големия проблем е че хората карат коли които често даже нямат въздушни възглавници.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
и после мама и тате и вземат по едно бмв и им подписват смъртната присъда .... този месец поне 10 млади шофьори си заминаха от мощните коли купени от глупа вите им родители
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На нен ми се падна от Зайо Байо.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Както каза 5-ти, той винаги е бил случаен. Аз се учих по едни маршрути, изпитващият ме прекара през напълно непознати улици,че чак успя и в задръстване да ме набие. А това за камерите със сигурност ще пречи особено на несигурните в себе си. Само при мисълта, че цяла България може да те гледа и още повече приятелите ти на по 18 години ще сдухва дечурлигата.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До бизнесмен с Ауди- Накрая Партиота по-надолу да не вземе да спечели изборите и тези като теб бизнесмените с аудитата да ви прати на екскурзия в Белене
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Патриот - И на дипломирането трябва да викат Зик Хайл с гордо изпъната ръка напред нали?
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Че той винаги е бил на случаен
4
8
 
9
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 8 месеца
Няма значение маршрута. Трябва да се гледа колко скъпа е колата. На хората със скъпи коли трябва да се дава книжка веднага. Все пак те поддържат икономиката на страната. А които нямат скъпи коли, въобще да не им се дава книжка. Те само хабят асфалта. Може да карат само по черните пътища между нивите, без книжка.