Пчеларите застават до зърнарите, излизат и те на протест

Те са недоволни от евтиния украински внос
16 сеп 2023 10:49, Александър Попов
124
Пчеларите застават до зърнарите, излизат и те на протест
Снимка: БГНЕС

Пчелари също ще се присъединяват към протеста на зърнопроизводителите. Те са недоволни от вноса на украински пчелни продукти които според тях не отговарят на изискванията на Европейския съюз и се продават много по-евтино в сравнение с българските.

Стефан Стефанов от Варна е пчелар от 13 години и се грижи за над 100 кошера. Твърди, че през последните години да отглеждаш пчели е губене на време. Освен постоянно падащите изкупни цени на меда проблем пред българския пчелар са и високите цени на консумативите, предаде БНТ.

"Проблемът е такъв, че отпадна забраната за внос на селскостопанска продукция от Украйна – зърно и мед, от което ние сме особено потърпевши. Цената в момента, изкупната, на едро е от 3.20 до 3.80 лева на килограм, докато преди две-три години беше 6 лева и нагоре. С влизането на украинския мед в България цената се срина рязко, дори не изкупуват нашия мед на едро", заяви Стефан Стефанов.

Украински и китайски мед се предлагат като български, посочи Стефанов и добави, че вкусовите качества на чуждия мед са много по-ниски.

По думите му при тях не спазват европейските изисквания за отглеждане, третиране и лечение на пчелите.

Българските пчелари питат защо, за разлика от България, в страни като Полша, Чехия и Унгария има защитни механизми за земеделските производители и не се допуска дъмпинг от страна на украински селскостопански стоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: протестмедпчелари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Свършиха опорките са майбасите, сега ще мислим опорки че едните тровели другите. Нищо че не съм чувал пчели да събират мед от пшеница.
105
2
 
0
 
! Отговори
УКРАИНСКИИ ОЛИГАРХ преди 7 месеца
БРАВО ДЕНКОВ ! БРАВООООООООО !!! КОНГРАЧУЛЕЙШЪНС ТИ МНОГОООО !!! ТИ НАДМИНА И ТАГАРЕВ ТОВАРИЩ !!! СПАСИБАААААААААААААаааааааааа. ТИ МНОГО, МНОГО НАШ ЧОВЕК. ТИ ПОВЕЧЕ УКРАИН ОТКОЛКОТО БОЛГАР. СЛАВА ТЕБЕ. НАГРАЖДАЕМ ТЕБЯ С ПРЕЧУПЕНИИ КРЕСТ.
104
2
 
3
 
! Отговори
бравос на пчеларите преди 7 месеца
Години наред реване по медиите, как зърнарите им тровели пчелите - сега ще подкрепят зърнарите. Абдали нещастни!!!
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От Украйна, Полша и др., произведено и транспортирано до Бг, по евтино от бг производителите, е как така и яйца и мляко и месо, и плодове и зеленчуци и какво ли не, пристига и се търгува на по ниски цени от родното.
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След като спре евтиния внос от Украйна, тогава какво, брутален скок на цените или...., нека се каже какво ще стане, защото и Бг производителите могат да фалират, ако не реализират продукцията си. Украйна помага на България за еврозоната с ниските си цени, а после какво и как, или космос цени.
101
1
 
4
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 7 месеца
Добре, че застават до, а не зад ...
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И какво стана? От както сме в ЕС нямаме земеделие и животновъдство и на всичкото отгоре всичко произведено извън европата излиза по-евтино.
99
3
 
6
 
! Отговори
Тъпанар преди 7 месеца
Пчелари, зърнари и други крупни производители! Къде бяхте, когато 2012 започна унищожаването на дребните и средните производители в други сфери? Тогава мъдро напявахте мантрата "Боли ме к...а за тях", нали така? Тогава ви се каза, че този процес, ще дойде и при вас, а вие заключихте - "Ама Аз, ехее Аз..."Нека отбележим, че тия други дребни и средни производители и 1 стотинка субсидия не са получили.
98
2
 
5
 
! Отговори
боби преди 7 месеца
14-16 за кило мед на дребно им е зле?!А по колко искат да го дават? 100, 150?!
97
3
 
7
 
! Отговори
ДА ВИ Е СЛАДКО ! преди 7 месеца
ХЛЯБ, БИРА, МЛЯКО, МЕСО, МАЛИНИ, МЕД С ГМО и ОБЕДНЕН УРАН от Украйна !!!!!!!!!!!!!!!!!! НАЗДРАВЕ И С РАДИОАКТИВНА ВОДКА - ХВАЩА ПО-БЪРЗО И ЯКО, И ЯКО КЪМ ОНЯ СВЕТ :)))
96
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЗЕМЕДЕЛИЕТО В БЪЛГАРИЯ Е В РЪЦЕТЕ НА КОМУНИСТИТЕ ОТ ПРЕХОДА!ДРУГАРИТЕ РАЗГРАБИХА ТЕХНИКАТА НА ТКЗС!НА БЕЗЦЕНИЦА! ПОСЛЕ ИЗКУПИХА ЗЕМАТА НА БЕЗЦЕНИЦА И СЕГА ИЗВИВАТ РЭЦЕТЕ НА ДЪРЖАВАТА! ИЛИ ЩЕ ПРОДАВАМЕ НА ВИСОКИ ЦЕНИ ИЛИ БУТАМЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО!ТОВА Е ПРОЗРОЧНО!ЗАД ЦЯЛАТА СХЕМА СТОИ РЕЗИДЕНТА!
95
5
 
0
 
! Отговори
Еврогейец преди 7 месеца
Вадете танковете срещу пчеларите,на 2 лв кг мед трябва да се изкупува нашия мед.Трябваа пчеларството в България да се унищожи.
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 106 В Гърция един буркан мед е 8лв. И пише - български.
93
4
 
6
 
! Отговори
Протест преди 7 месеца
Тези пчелари тотално се наведоха, загубиха ми уважението. Да протестират заедно със зърнените милионери от чието пръскане им умират пчелите. Наистина падение, те трябва срещу зърнарите да се вдигнат, как изобщо може да са заедно.Намирисва ми че им е платено. Аз гледам боровинки, но за мен държавата не регламентира субсидии, но за зърно 2млр. Хляб Симид с тиквено семе от Украйна 500гр днес в магазина платих 2.95лв. Трябва или да не ям или да купувам най-големия ***.
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Един буркан с мед е 850гр. и се продава за 13лв., пита се колко лв. струват 1000гр..Ха ся де! Що ли не излиза таа сметка?
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
отделните производствени сектори на земеделието и животновъдството докато лапат държавни субсидии са по-ниски от тревата и по-тихи от водата. Като им го подадат на два ката по брюкселска рецепта и се активират. Научиха се да карат бентлита и сега не искат да слязат на ауди или шкода
90
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"защо един буркан мед в магазина е 13лв"- защото в западна Европа по магазините е 8-15евро и далеч не е на качеството на българския
89
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ай честито! На пролет си вземам два кошера и повече мед от вас няма да пипна. Ако я закъсам, специално ще го търся да не е български.
88
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И като протестирате ще ме принудите да съм ви клиент, или ще ме отвратите от това, че работите за интересите на военопрестъпници, мародери и олигарси?
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо един буркан мед в магазина е 13 лв ?