От 1 януари хартиените ваучери за храна стават електронни

С тях ще се плаща в търговски обекти с ПОС терминал и в онлайн магазини
21 сеп 2023 08:45, Анисия Иванова
28
От 1 януари хартиените ваучери за храна стават електронни
Снимка: БГНЕС, архив

От 1 януари хартиените ваучери за храна стават електронни. Ще има преходен период от шест месеца - до 1 юли догодина, през който ще действат едновременно както ваучерите на хартия, така тези на електронен носител.

"Дигитализацията на ваучерите за храна беше доста дългоочаквана от работодателите и потребителите, тъй като след пандемията много от служителите продължават отчасти да работят от вкъщи или от разстояние. Самото предоставяне на хартия беше затруднено поради това. Освен това, все пак сме в XXI век. Потребителите вече са свикнали с разплащанията с карта. Навлизат все повече мобилните и безконтактните разплащания", коментира пред БНР Таня Обущарова, главен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.

Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение.

"Ще има възможност ваучерът да бъде на физически носител, тоест на карта, или изцяло виртуален, в някакво мобилно приложение. Това ще зависи вече от избора, от предпочитанията на всеки конкретен работодател. България е последната държава в ЕС, в която това се случва."

Електронният ваучер ще може да се използва частично, дори за минимална покупка. Сега сумата, посочена на хартиения ваучер, трябва да бъде изразходена изцяло, защото в търговските обекти не се връща ресто.

"Това ще е едно от основните предимства на електронните ваучери - потребителите ще могат да ги използват за конкретна сума, за конкретна покупка. Ще може да пазарувате както за по-малки суми - за кафе, закуска, така и за по-големи суми, но няма да трябва да използвате кръгла сума, както беше досега. Както и досега, от ваучерите за храна няма да могат да се теглят средства в брой и да се връща ресто на касата."

В България системата съществува от около 20 години и е строго регулирана от Министерството на финансите (МФ) и Националната агенция за приходите (НАП). Всяка година с държавния бюджет се определя годишна квота за ваучерите за храна, която регулира и размера на пазара. Тази година тя е 1,4 милиарда лева - тоест до този размер могат да бъдат издавани ваучери за храна. Освободени от облагане с данък са до 200 лева месечно на работник.

"По принцип увеличението зависи както от възможностите на работодателите, така и от държавния бюджет, именно заради тази квота. Постепенно в последните години тази сума нарасна значително. Спрямо покупателната способност на потребителите и растящата все още инфлация при храните - може би може да се очаква в следващите години тази сумата от 200 лева за индивидуален потребител да се промени, да нарасне."

Ваучерите ще могат да се използват в магазините, където има ПОС терминал или в онлайн магазин за хранителни продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 21 - XRP - съществува ;)
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Супер, но ще мога ли да дам примерно на детето да пазарува с тях. Не ме разбирайте погрешно - работято т 8 до 8 и не винаги ми е удобно да ходя до магазина. Малкият е вече 170 санта и вдига по 70 от лежанка а е на 12, така че не му е зор два чанти да носи веднъж в седмицата. Но на мен ми е.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Супер, най-накрая.
21
0
 
3
 
! Отговори
Работодателите преди 8 месеца
Печелят като ви дават ваучери за плебеи това е унизително
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гледайте Китай и контрола върху хората и парите им и всичко. Няма кеш, ако е добър гражданин ще има дигитални пари, ако не ще е гладен и отритнат от обществото. В интернет самите китайци го показват.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дигитализация във всичко, супер, но да не стане така, че днес има нещо, утре няма нищо и о ужас, а сега накъде и как. Като липсва дигитално, е недоказуемо, че е имало някога нещо.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 18 : А Системата някой пита ли я дали и е хубаво? Търчи на мобилният, търчи на компютъра, търчи до магазина... горката!
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да, практически дигитализацията навсякъде и във всичко означава КРАЙ на личната свобода и независимост. Отваряш мобилен - системата знае къде си и с кого разговаряш, на каква тема. Отваряш компютър - системата знае какво пишеш, какво гледаш, на кого пращаш и какви материали. Така е и с всички сметки онлайн, и т.н. Щем , нещем, ние отдавна сме мишки, не сме опитни зайци , а просто вече сме роботи. Няма излизане, така, че спокойно, едно кафе онлайн ще е добре.
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Подготвят стадото за дигитална валута, в последствие социален рейтинг и капанът щраква завинаги. Гейм оувър
15
3
 
9
 
! Отговори
Жерава преди 8 месеца
Хахахха леле колко сте аут щом се чудуте как си платите с ваучери било то електронни или на хартия...после искате да живеете добре? вие на вързано магаре слама не мое дадете бе...ше го следят...ше следят Груьо от 7 етаж ква ракия си купил с 10лв ваучери ?!?!? Хахахаххахахахахах майкооооооооо
14
4
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 месеца
До АнонименАбе, момче това е за работещите бе... на тях им дават ваучери, на нас ни дават пенсии, че пак по карта ни ги превеждат
13
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пенсионери на по 80 г на касите със смарт телефони недовиждайки екраните ще има да ровят с часове ако изобщо ги изровят тия ваучери,чакащите зад тях не ги мисля
12
5
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 8 месеца
много модерна ще дойдеш?
11
7
 
15
 
! Отговори
Кеша е свобода преди 8 месеца
като във клипчето на Another Brick in the Wall - лека полека ви успиват и накрая ще приключват хората с един "ентер", свободата се дава лесно, но много трудно се връща..
10
8
 
6
 
! Отговори
Елена Христова преди 8 месеца
Тука пишат некви от кроманьонската ера, дето явно не си получат заплатите и пенсиите по банка ми оше им ги слагт У плик :) И сега плащаш с карта и следят всичко електронно...каква ще е разликата с ваучерите????????
9
9
 
15
 
! Отговори
айде преди 8 месеца
Поредната тъпотия. Сега трябва да си цъкаш телефона на касата и да знаят всичко, което купуваш. Електрона олигофрения.
8
7
 
16
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
Дигиталното робство идва. Който не изпълнява директивите на власта няма да получава ваучер. А парите постепенно ще изчезнат.Тотален контрол над личноста.
7
3
 
14
 
! Отговори
Ббб преди 8 месеца
Направо да направят необлагаем минимум на всеки и да му ги превеждат в пари. Ясно е че всеки се храни и то за повече от 200лв. Някой и да ги изпие, пак ще трябва да даде други пари за ядене.Глупост са тези ваучери, само издържат бели якички и им създават бизнес уж в името на хуманна кауза.
6
4
 
18
 
! Отговори
Чичо Спас преди 8 месеца
Едно време, при бай Тошо, никога не е имало проблеми с електронните ваучери за храна.
5
12
 
11
 
! Отговори
Жорко преди 8 месеца
Това е добре, писна ми се чудя къде да ги сложа, да ми се мръщят на касата, че са измачкани, или да броя като гламав тия хартии