Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време?

Димитър Манолов: Спасяваме енергийния баланс на системата
1 окт 2023 10:47, Елка Василева
377
Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време?
Снимка: архив, БГНЕС

Спасяваме енергийния баланс на системата - така президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обясни случващите се протести на енергетици и миньори.

"В момента през тези ТЕЦ-ове се осигурява между 40 и 60% от производството на базова електроенергия. Докато не намерим техническо решение на този въпрос, всичко друго, което би било направено, ще е безумие. Ако в 6 часа вечерта ТЕЦ-овете не произвеждат ток, изключваме и спираме да си светим. И тези хора няма с какво да си включат телефончетата, да им се заредят таблетчетата и не могат да отидат в бара да пият смутита. Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време? Това е големият въпрос. Понеже към момента той няма отговор, сме там, където сме. Предлагат се решения, които не само не отговарят на този въпрос, а задълбочават проблема", обясни той пред БНР.

Още по темата
За поканата за среща, отправена от премиера към синдикатите за този следобед, Манолов каза, че снощи нагласата е била категорично да не се отзоват на срещата. Тази сутрин не забелязах голям ентусиазъм по отношение на промяна на тази позиция, добави той и посочи, че това все пак още не е крайното решение. Според него да се води този разговор постфактум е нелепо.  

Не можеш да загубиш нещо, което не си имал - така той отговори на казаното от премиера Денков, че ако не се изпратят плановете в Брюксел, може да загубим 4 млрд. лв.

"Това, което сега на нас ни се предлага, е - вземете едни дребни пари и съсипете това, което имате. Това е което ни се предлага - за 3 млрд. лв. да съсипем бъдещето за години напред, всъщност завинаги. Никой не знае какво са предали в Брюксел", каза Манолов.

"Тези хора си дават сметка какво ще се случи. Въпросът е как ще се случи. Около това е целият разговор и напрежение", коментира синдикалистът. Той е категоричен, че внасянето на плановете за справедлив преход трябва да се случат след широко обсъждане. Според него за 2 месеца тези обществени обсъждания е можело да се случат.

Управляващите всячески бягаха от това да чуят гласа на хората, смята той.

По думите му ТЕЦ-овете в България отговорят на всички технически изисквания. В сферата работят добре образовани и високо квалифицирани специалисти.

"Хората, които добиват въглища, те не копаят с кирка и лопата под земята, не са хора с лампички на челата".

Манолов посочи, че пряко засегнатите биха били около 13-14 хил. души. Но около 120 хил. души ще пострадат от това, което ще се случи там, добави той.

"Докато тези хора умуват какво да правят, всички знаем колко е къс пътят до самолета. Тази опасност не трябва да я пренебрегваме, а тя е опасност номер 1", каза синдикалистът.

Димитър Манолов направи паралел с миналото.

"Нещо такова се случи и с "Кремиковци", но там беше по-брутален подходът. Разходете се в кварталите, където живееха хората, които работиха в "Кремиковци", и ще видите пустиня. Същото нещо ще се случи и тук", каза Димитър Манолов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
1
 
1
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 7 месеца
При съкращения без предизвестие във всички други държавни фирми на съкратения от работа се изплаща САМО ЕДНА брутна заплата.Каква е причината на тези от снимката да се обещават до 36 заплати и стига сте плашили народа,че без тецовете ще стоим на тъмно.Това е опашата лъжа,защото сме в енергиен пръстен и ТОК ще ИМА!
273
1
 
2
 
! Отговори
Хан Крум преди 7 месеца
ОСТАВКА на корумпираното правителство , веднага!
272
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По времето на соца работеха всички тецове, вецове аец и имаше режим на тока. От 1989 г.режим на тока няма. И без тия хрантутници от тецовете ще се оправим. 5000 лв х 36 заплати 180,000 лева. Охааааа
271
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хахаха, той аец-а и вец-овете спират всяка нощ, нали? Ядрените реакции и реките отиват да спят и само пушеците на тецовете ни издържат по цяла нощ, нали? М..... т.... д..... !!!
270
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само плашат. Като спряха руската газ не само че нямаше проблем, ами цената падна. Тия синдикати само в държавни предприятия ги има.
269
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Честито ни поредно заробване, този път при Съединени Европейско-Американски Щати!Държава без незавизима енергетика, икономика, образование, култура, медии и т.н. е бананова република.. Народ без глас, армия, закони, морал, развитие е просто стадо. В момента целия български народ трябва да излезе на улицата и да защити тецовете иначе непосилните цени, студуването и упадъка на регионите и държавата са ни в кърпа вързани..
268
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще светим със свещи в памет на продажното правителство на академик Денков, професор Тагарев, канадецът Кокорчо, на продажните лидери на партии Просто Киро, Милиционер ексген. о.р. Боко Борисов от Банка, Пеевски от ДПС, Ристо Иванов, генералчето Ат.Атанасов и послушните водещи предавания в ТВ каналите,политици и псевдополитици, дУпетатите и писачите. Промишлеността и тя ще спре,защото не може да работи на режим
267
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе циркаджийо само миризливите ти марици ли произвеждат ток на тази планета? Вместо да раздават по 36 заплати на общаците от рудниците може да се купува ток поне 10 години за битови нужди.
266
2
 
2
 
! Отговори
българия преди 7 месеца
до 287 танганайка: а индустрията доколкото е останала, а твърдят че искат и реиндустриализация дали може да се захранва от соларни панели?
265
1
 
5
 
! Отговори
позор преди 7 месеца
отново много добре подготвена акция преди изборите, който разбрал разбрал....
264
10
 
5
 
! Отговори
българия преди 7 месеца
нека всички "умници", които коментират без нищо да разбират да отговорят на елементарния въпрос - от къде ще дойде електроенергията, която ни е нужна през през ноща?
263
3
 
13
 
! Отговори
НЯМА СТРАШНО преди 7 месеца
Всичко на държавни дотации да се закрива ! Ние как останахме без работа вече толкова години и съществуваме ? Няма да стане нищо лошо и с работниците от централите . И те ще преживеят като нас ! ! !
262
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С шарланици и вощеници!
261
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябват управници и дела , а не приказки и сметки!Картинката ще я видим, след като затворим централите и ще малко неприятно да сме като островняци, и да плащаме за ток от вън. На времето така спряха 4блока в АЕЦ Козлодуй, а 33 години АЕЦ белене е като приказка за деца.
260
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Глупости. Мога да си пия смутито навсякъде. Виж, ако се затворят мините, КТ подкрепа няма да има с какво да изнудва държавата. То не случайно тези протести се правят точно преди избори.
259
8
 
1
 
! Отговори
Анти Тяло преди 7 месеца
Като махнем душманите пак ще я отворим!
258
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Енергийната система от много спасители се е докарала до днешното си дередже.Като почнем от Дългият инкасатор та стигнем до Манолов, спасител до спасителя!
257
4
 
12
 
! Отговори
toti преди 7 месеца
Мизерниците са като прасето-то си иска старата кочинка и какта де се е търкаляло....няма как на на клошара да му даваш да спи в чисто легло...ништо лично......
256
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
PS към Анонимен,к.283 Да добавя: батериите, които зареждаш с полученото от панелите електричество, са скъпи и времето им на живот е кратко - няколко години. Така че се налага да направиш прецизен икономически разчет и последващ анализ, за да си изградиш мнение каква печалба ще очакваш.
255
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Гражданчето Първо се научи да направиш икономическо пресмятане на това,което влагаш - слънчеви панели, икономайзера, намиране на място и закупуването му за разполагане на соларните системи; монтаж на същите и батериите за акумулиране на получената електромощност. Пресметни колко часа в денонощието слънчевите панели ще работят и колко дни в годината. България не е от държавите с продължителен слънчев период. Имай предвид, че промишлеността на слънчеви панели няма да работи.