Четирима души с шанс за нов живот след донорска ситуация във Варна

48-годишна жена е изпаднала в мозъчна смърт след кръвоизлив
1 окт 2023 11:24, Елка Василева
13
Четирима души с шанс за нов живот след донорска ситуация във Варна
Снимка: архив, БГНЕС

Четирима души получиха шанс за нов живот, след като близките на изпаднала в мозъчна смърт 48-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органи и да дадат шанс за живот на други хора.

На 29 септември медицински екип от „Св. Марина“ – Варна с ръководител проф. д-р Вилиян Платиканов установява донорската ситуация – пациентка с мозъчен кръвоизлив е в мозъчна смърт. В тежкия момент нейните близки вземат хуманното решение да дарят органите ѝ за трансплантация и да спасят човешки животи.

На 30 септември по искане на ИА „Медицински надзор“ и със съдействието на Министерството на здравеопазването е организиран полет със самолет „Спартан”. Екипаж от състава на Военновъздушните сили на Българската армия изпълнява успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на два медицински екипа за експлантация на органите.

Същия ден на 39-годишен пациент е трансплантиран черен дроб във Военномедицинска академия, а в МБАЛ „Лозенец“ са присадени бъбреци на 39-годишна жена и 67-годишен мъж. По линия на споразумение за сътрудничество между ИА „Медицински надзор“ и Националната агенция за трансплантация на Румъния сърцето е предоставено на румънската страна поради липса на подходящи реципиенти у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 7 месеца
Органите на 48 годишна жена са доста износени , но те си знаят.Части втора ръка.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Xxn....Ти нормален ли си бе? Ако си смениш бъбрека как ще си смениш характера? А ако си на системи или апарат машина ли ставаш? Хайде бягай в гората и си живей там.
8
5
 
4
 
! Отговори
Да попитам: преди 7 месеца
Докога ще харизват органите на чужденци при положение,че има дълъг списък от чакащи за трансплантация БЪЛГАРИ??? Само преди няколко дни отново изнесаха органи за Румъния,без да оставят нещо дори и за един БЪЛГАРИН,защото пак нямало подходящи.Кой взема решенията за този износ и кой контролира въпросната агенция? Някой да е чул румънците да са изпратили поне един орган за БЪЛГАРИЯ? Престъпната сглобка ни продава като резервни части на чужденци по заповед на посолството!!!
7
5
 
2
 
! Отговори
Xxn преди 7 месеца
Интересува ме какво ще каже Църквата по отношение на извличането на органи. Това не противоречи ли на вярата в очакването на бъдещото възкресение? Не казвайте, че тези хора са атеисти и това не ги засяга. Има много случаи на хора с присадени органи, които в последствие имат промени в характера, навиците и т.н. и започват да наподобяват навиците и поведението на донорите си.
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Карантия ми дай, карантия ми дай, сърцето, дроба и бъбрека, а трупа си го вземииии...
5
5
 
11
 
! Отговори
Др. Боц преди 7 месеца
А мозъчният кръвоизлив дали не се дължи на една експериментална генна терапия станала особено популярна последните години?
4
5
 
10
 
! Отговори
Сту преди 7 месеца
Огромен и благороден жест на близките на жената в такъв труден момент. Мир на душата и. Това са четири спасени живота.А отдолу IQ-то е по-ниско от на едноклетъчен организъм. За жалост българите са изключително необразован и простоват народ.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За драскачите по-долу: Само човек, чакащ трансплантация, може да осъзнае този благороден жест! Респект към близките!
2
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пернишки банди на полицаи ме убават в Бобов дол!ГEРМАНОВ ПОМОЩ
1
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всеки ден по една такава"новина" ни пускат. Бизнесът с карантия има нужда от подкрепа.