Кабинетът обмисля: Чиновниците сами ще плащат осигуровките си

Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% юли догодина
Обновена: 3 ное 2023 07:04 | 3 ное 2023 07:00, Анисия Иванова
193
Кабинетът обмисля: Чиновниците сами ще плащат осигуровките си
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на индивидуална осигурителна вноска за държавните служители са обсъдили представители на синдикатите с премиера Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев. Темата на разговора обяви президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов преди срещата в Министерски съвет, съобщава "Труд".

В момента всички осигуровки за държавните служители са за сметка на държавния бюджет. А осигуровките на работещите в частния сектор се разпределят между работодател и работник в съотношение 60 на 40, тоест част от осигуровките се удържат от заплатата на работника.

При разработването на бюджета за 2024 г. от Министерство на финансите са предложили и държавните служители да плащат част от осигуровките от заплатите си. За тази промяна от работодателските организации настояват от години.

За да стане това е възможно еднократно заплатите на чиновниците да бъдат увеличени, така че да не почувстват понижение на възнагражденията сред плащане на данъци и осигуровки.

Правителството възнамерява да заложи реален ръст на заплатите в бюджета за 2024 г. от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация. Това е бил друг от акцентите на срещата. Манолов отбеляза, че се предвижда диференцирано увеличение на възнагражденията в различните държавни ведомства.

По негови думи, за да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5%, увеличението им трябва да е с 10% номинално. Той уточни, че конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства. Манолов направи уговорката, че вчерашните разговори са съвсем предварителни.

"Тези администрации, в които не бяха извършени увеличения през последните два пъти с цел да бъдат наваксани тези пропуски - и при тях се очаква малко по-високо увеличение. Не можем да говорим за еднакво увеличение за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано", коментира синдикалистът.

Проектът за Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% през юли догодина.

Обмислят се и промени в размера на втората година майчинство - то да е равно на минималната работна заплата. Размерът на заплатата за догодина беше увеличен и от януари става 933 лева.

Промени при другите видове обезщетения засега не се предвиждат. Все още не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
11
 
! Отговори
4 преди 10 месеца
Я да сметне първо осигуровките,които се плащат от нашите данъци на бедните депутати?Ама първо ще им вдигнат заплатите още,за да не ги ощетят!А безотчетните пари,които им се полагат по принцип?те метр..си ли са,че имат безотчетни пари?Това парламент ли е или бардак?
40
3
 
3
 
! Отговори
Чужденец преди 10 месеца
Бе в Бrpcтaн заплатите летят нагоре, а качеството и продуктивността - надолу. При положение че производство няма кой знае какво. Ми то така става една пирамидална схема която ще се сгромоляса много тежко по някое време.
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Режи! Гласувалата за вас "чиновническа интелигенция" трябва да носи теглото на Сглобката, както останалия лумпенпролетарат!
38
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ето и Терзиев е на този акъл до го дхат бедните нали така В понеделник ако го изберете значи софиянци нямате елементарна политическа култура. На Иванчева спретнаха подхвърлен подкуп но бог види КОМПИРИЦАТА ДАЖЕ НЕ СЕ КАНДИДАТИРА. СЪЩИТЕ СПРЕТНАЛИ НА ИВАНЧЕВА ПОДХВЪРЛЕНИЯ ПОДКУП СЕГА СПРАТВЕТ КАКВО ЛИ НЕ НА ГРИГОРОВА.
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дон Буци няма да пусне бюджета. Него пенсионерите не го интересуват. Иска магистрала Хемус, че чекмеджетата започнаха да се опразват.
36
7
 
13
 
! Отговори
Пътят към АДА преди 10 месеца
Пътят към АДА е послан с добри намерения!!! Никога няма да спра да го повтаям! Уж 8 милиарда Бойко крадял, дето щели да влязат в употреба, без да вдигат данъците, да ама не данъците скочиха много, през осигуровки и т.н. С тия излишни пари щяха да строят 3 моста, 3 магистрали, 3 тунела. Никога сме нямали толкова крадливо и лъжливо управление. Никога сме нямали толкова неприкрити управляващи издигнати от олигарси. Но как нормален човек да стигне до властта, мутрите ще го утрепят! Няма да се оправи
35
2
 
15
 
! Отговори
РАЯ преди 10 месеца
А къде ви е анализът на различното заплащане в пъти между отделните равностойни администрации за една и съща длъжност и еднакъв професионален опит? Докога едни ще вземат в пъти повече? Непрекъснато замитане! От всички управляващи през годините!
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А пари за бутането на *** имате нали така, ще ни бръкнете в доаба с два три пет десет милиона и ще разиграете това кощунство по талибански?!
33
3
 
20
 
! Отговори
Будалата преди 10 месеца
Айде, откога чакаме. И милиционерите, и военните също.
32
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Човека с минималната заплата 760 плаща и данък и осигуровка и му остава колкото да не умре от глад. Винистърът плаща до 3400 ония нагоре са му дюшеш.Ония от регулатори и бордеве пак до 3400 а някои вземат по 30 000телевизионните водещи тип Хекимян и Николав също до 3400 нагоре фул макс.Мениджъри със заплати по 80 000 също до 3400 ЕТО ВИ ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА И СТРАНАТА СЕ ИЗДЪРЖАТ ОТ БЕДНИТЕ.
31
0
 
19
 
! Отговори
РАЯ преди 10 месеца
А МВР служителите и съдии и прокурори пак ли ще са крезове? Пак ли между капките?
30
1
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ София преди 10 месеца
До Зозо Боко тема са бутне нищо щото Дора Габе трябва да стане президентка на местото на Денков Мур в Заддунайски Бантустан.
29
0
 
10
 
! Отговори
Инспектор преди 10 месеца
До Търся си работа 19 В държавната БАБХ работа се започва с 900 лева на областно ниво. Мераклии за работа няма. Ако те устройва , заповядай. Места за шефове няма.
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Предлагам министерската заплата да се намали до максималния осигурителен доход 3400 лева. Ваня Григорова е била и чистачка на минималната и си е плащала осигуровките на всеки лев. МИНИСТРИ И ДЕПУТАТИ НЕ СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ А И НЕ СЕ ЗНАЕ ПЛАЩАТ ЛИ НЕЩО ЗАВЪК ПОНЕ ЗА УЧАСТИЯ В КОМИСИИ ПАРИ ЗА СЪТРУДНИЦИ И ТЕМ ПОДОБНИ ЕКСТРИ. ОТ НАШИЯ ДЖОБ МИНУСИТЕ СТАВАТ В ТЕХНИТЕ БЕЗОБЛАГАЕМИ ЕКСТРИ. И СЕДНАЛ ДА МИ ОБМИСЛЯ АРЕ В БЛАТОТО ПРИ БИРНИКА КАТО АНДРЕШКО ДА ВИ ПРАТИМ В НЕДЕЛЯ. ЕТО ТОВА Е ПП ПОПУЛИЗЪМ
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Паре нема, действайте!
26
4
 
11
 
! Отговори
Митьо преди 10 месеца
Сега вече всички служители ще гласуват против ППДБ, а не са малко.
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А ушевите трябва да плащат осигуровките си сами,на сто процента. И без това изкарват достатъчно от рушветчилък, мурафетчийство, каналджийство, дрогаджийство, носене на стълби и какво престъпно се сети човек. Отделно използват държавната материална база за да чykaт частно. Щом имат пари за да плащат ипотеки от по милион евро,пари за есовицата на баба си,лов , риболов и други странни забавления, трябва да имат пари и за осигуряване.
24
0
 
7
 
! Отговори
Англичанина преди 10 месеца
Феар енаф
23
7
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
Асан е луд. Добре, че в понеделник или сряда Боко бута кабинета.
22
2
 
14
 
! Отговори
Таня преди 10 месеца
Справедливо е.