Нови правила на НАП заплашват с анархия движението на хранителни стоки

Наредбата се отнася за всички сектори от хранителната индустрия
17 ное 2023 20:40, Анисия Иванова
14
Нови правила на НАП заплашват с анархия движението на хранителни стоки
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тепърва ще се изясняват ефектите от инициативата "Достъпно за вас" на Министерство на икономиката върху производителите, но при млечните продукти той едва ли ще е особено голям, тъй като през последните 5 години над 80% от продажбите минават през промоции и намаления. Хранителната индустрия е притеснена много повече от въвеждането на нови правила за проследяването на движението на хранителни стоки, което ще натовари производителите с големи и неприсъщи за тях отговорности и ги заплашва с големи глоби. Това коментира Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Най-голямото предизвикателство са новите изисквания за търговия, свързани с движението на стоки с висок фискален риск... След 1 януари всяко едно движение на хранителни продукти с фискален риск, преди тяхното транспортиране, трябва да бъдат обявени в системата на НАП. Ние сме много притеснени; мисля, че няма да заработи. Това е една идея, която се вкарва в движение в практиката. Те искат от 1 януари, тя да заработи; ние мислим ще се стане пълна анархия и блокаж в системата."

Изискването е още преди дадена стока да потегли към търговеца, производителят да даде информация на НАП за количества, на кой оператор, в колко часа и къде ще бъде предадена стоката, с пълна идентификация и на транспортното средство.

Производителите също така се задължават да следят дали техните клиенти имат задължения към НАП над 5000 лв., каза Присадашки.

"Ако [клиент] има задължения, ние носим отговорност, че сме му продали стока... Прави се един експеримент с движението на тези стоки в ЕС и ние сме потърпевши", каза Присадашки и добави, че схемата няма как да заработи от 1 януари.

За стоки към ЕС има изискване да се дава час на преминаване на границата на даден транспорт, което е невъзможно предвид забавянията по българските граници, добави Присадашки.

Наредбата се отнася за всички сектори от хранителната индустрия и санкциите за неспазване са в пъти цената на стоката; производителите ще настояват за поне шест месеца отлагане, тъй като самата система се затруднява и при сегашното ниво на подаване на информация.

"Кампанията "Достъпно за вас" стартира в големите търговски вериги - през последните години голяма част от тях преминаха към пълен нет цена на доставка и те определят надценките, с които работят. Когато имаха промоции, има такава клауза, че доставчикът може да не дава допълнително отстъпка. Това е правилото, практиката е много по-различна."

Надценките в момента варират от 25% до 60%, като всяка верига ще решава сама за себе си своята рентабилност за даден продукт, каза Присадишки.

Почти всички търговски вериги изградиха свои собствени марки и ако решат да правят дълготрайни намаления през тях, може да се получи нелоялна конкуренция, каза Присадашки и добави, че до момента такава не е била установяване в сферата на храните. Заради много голямата конкуренция не може да има сериозни опасения от предварително завишаване на цените преди намаленията.

Пазарът в момента е по-стабилен от миналата година, като се наблюдава лек естествен ръст на сезонна основа, но няма да има драстичните ценови аномалии в близките месеци, каза Присадашки.

Как се развива процедурата със защитените наименования на български млечни продукти, как войната в Украйна се отрази на млекопреработвателния бранш може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: НАПхранаBloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не е ясно каква е презумпцията. Ако има фиктивен износ на месни продукти с теглене на ДДС, това може да се хване по плащанията на доставките. Ако има нелегален износ, той изобщо не минава с фактури и се плаща на ръка. И в двата случая тази административна тежест е безмислена. Що се отнася до проверката дали клиента е изряден данъкоплатец - държавата да учреди фонд, който да възмездява фактури за доставки към неизрядни клиенти. Всеки може да стане неизряден и по независещи от него причини.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Време е да подават към НАП колко им е надценката, при такава над 20-30% за бързооборотна стока данък 80% в България, не в Германия не където и да било.Също проверки на банки, мобилни оператори, фирми за бързи кредити и залагания, там какви схеми въртят бедна ви е фантазията.
4
0
 
5
 
! Отговори
Абе преди 6 месеца
Все по-смешно започва да ми става. И се чудя до кога ще ги търпите тия. Евтина работна ръка имало тука, бизнес можело да се прави. Хахахаха. Само кърпя покрива на един коптор на село да има къде да се върна след години ако нещата се подобрят въобще някога и дим да ме няма на юг.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това нещо не може да се нарича храна . Гнусна химия.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Малките превозвачи няма да се впишат в схемата и ще фалират. Което може би е целта!
1
3
 
14
 
! Отговори
Урсула преди 6 месеца
Бирника Спецов е краднал 2 милиона ДДС :)))