Цвелин Йовчев: Не може неподготвени полицаи да са на първа линия на протеста

Това отключва агресията
18 ное 2023 22:15, Стела Стоянова
32
Цвелин Йовчев: Не може неподготвени полицаи да са на първа линия на протеста
Снимка БГНЕС, архив

Бивш вътрешен министър отправи сериозни критики към МВР след протеста на феновете срещу ръководството на БФС.

„Не може полицаи, които нямат специфична подготовка за борба с безредиците да излизат на първа линия, това е грешка. Оттам до голяма степен се стига и до ситуацията с насилие – тези хора не са подготвени, те го възприемат като тежък стрес, приемат случващото се като заплаха за собствения си живот. Това отключва агресията. Нужно е да има „антиконфликт" представители, но те не трябва да са на първа линия. Поставени в такава ситуация, може да реагират по неподходящ начин. Трябва да има място, където протестиращите да се изтеглят при натиск от полицията".

Такъв коментар за протеста в четвъртък направи бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев по NOVA NEWS.

Той обясни какви мерки е трябвало да има за опазване мира на протеста. „Не трябва да се допуска да има бягащи протестиращи и полицаи, които ги гонят. Това води до смесване", каза бившият вътрешен министър. По думите му едва ли водното оръдие е предизвикало атаки, това е преценка на ситуацията. „В България сме склонни да драматизираме", каза той.

Още по темата

По думите му българските полицаи не са обучени и не знаят как да действат в такива ситуации. „В Израел е забранено при разпръскване на демонстранти силите на реда да удрят с палки в главата и в горната част на тялото – това изисква не само указания, а и тренировки и обучения", каза Йовчев. „Абсолютно не одобрявам това, което се случва в заведението, вероятно са загърбени дадените инструкции – преследваш бягащи протестиращи, в което няма логика. Когато има неподготвени хора, които са подложени на агресия, това води до изключително висок стрес", обясни Йовчев.

Според него има изпускане на неща от контрола на водещите на силите и средствата по охрана на протеста. „Представете си, ако бяха започнали подобни ексцесии на стадиона – те щяха да опорочат играта", допълни Йовчев. Той каза, че никой не се опита да изследва защо се стигна до тук.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 5 месеца
Те не са "неподготвени полицай"- те са "подготвени убийци " да изпълняват поръчки от всякакъв характер за лични цели и на определени политико- икономически кръгове. С действията си те омаловажават труда на за съжаление ,колкото и малко да са те свестни служители на МВР .
20
1
 
3
 
! Отговори
БГ преди 5 месеца
До АнонименТочно тоя мишок беше министър тогава, а това момче което визираш Светлозар Лазаров беше Главен секретар.
19
0
 
4
 
! Отговори
баааа го преди 5 месеца
Цвелин, Цветлин........!!!
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До БГ Не беше Йовчев шеф на МВР тогава. Едно наше момче беше и се возеше на Фолцфаген Фаетон, беше зет на един чичко с бели коси.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Подготвените полицаи, подготвените служители на ДАНС където Йовче беше също щеф ги няма вече - една част зорноволно пенсионирани и изгонени от системите на сигурноста.Не може да им направиш началника на два петъка служба с едномесечен курс. Ще става и още по зле.
16
5
 
11
 
! Отговори
БГ преди 5 месеца
По времето на тоя "топ експерт" един дядо с пушка изпозастреля половината СОБТ в Лясковец . Как не го е срам да се показва сега и са дава акъли ?!
15
5
 
7
 
! Отговори
Някой преди 5 месеца
Излезте в Москва с един лист "Не на войната", и изчакайте да видите какво ще се случи? Щом за едно момиче,художничка изпратиха киборги да пазят процеса и и една дебелана и лепна 8 години затвор!
14
5
 
7
 
! Отговори
Петър преди 5 месеца
Уволнете замесника на заместника, на тоя дето замества. Тия с големите палки и острите ботуши, те са невинни само изпълняват американският си дълг.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не виждам защо да не се преследват хулиганите. След като са направили някакво нарушение трябва да ги хванат. Разбира се не е разумно един полицай да влиза сам в тълпата където ще го превъзхождат по сила и ще го бият него. Във Франция полицаите се движат на групи по около 4-5 човека и се пазят един друг, тези групи се движат заедно с други групи така освен че самата група се пази, я пазят и близките групи. Обучението в българската полиция е на ниво да предизвикват вербално хората, което е зле.
12
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега да се изземат всички камери и да се види кой какви ги е вършил.Вандалите да платят щетите и лечението на пострадалите,защото заради тях се случиха и последващите реакции на полицията.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много е лесно да се критикува,когато не си вътре в ситуацията.Ако полицаите не са добре подготвени,вина имат всички в годините назад,включително и ти.
10
8
 
7
 
! Отговори
Малко им беше преди 5 месеца
на "протестиращите".
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Аз....Не можеш с палка, хвърляш я и го намахваш с паве.
8
3
 
12
 
! Отговори
Нема кадри преди 5 месеца
Виж... и премиера и финансовия министър не са за първа линия... Трагедия...
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За да се стигне до този погром е имало провокатори и от едната и от другата страна. А кой имаше интерес да стане така Йовчев знае добре.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя го видяхме какъв беше и като министър на МВР и като председател на ДАНС. Да не се мисли за някой, защото е никой.
5
1
 
17
 
! Отговори
ама ха де преди 5 месеца
Кой е този Цвелин от заглавието? Да не зацвили някой от яд, че даже името му бъркат?А за конкретната ситуация е ясно, че и от двете страни има нарушения на нормалното поведение.Единственото общо казвано от всички е, че един с перука се е запънал като магаре на мост и не пуска кокъла. Остана само патриарха и главния мюфтия да кажат и те, че перукан трябва да даде оставка незабавно.
4
10
 
12
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
Значи някой може да те замеря с павета по главата, а ти не можеш да го удряш с палка.
3
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ден днешен един полицай не се намери да ме бие с палка, пръска със спрей, облива с водно оръдие- защо, защото спазвам обществения ред- спрете да се занимавате с полицията, която и без друго не може да си попълни състава.
2
5
 
21
 
! Отговори
Прокурора на Пелишат преди 5 месеца
В РБългария полицай стават хора който нищичко не могат да работят! Познавам една инспекторка която не може да си напише името! Това не го пиша да се заяждам а просто ме боли сърцето като виждам какви неграмотници и корумпета работят в МВР -бог да го прости...