Внимание! Камерите на толсистемата вече засичат и скоростта на шофьорите

До 4 месеца в сила ще влязат глобите за превишена скорост
Обновена: 23 ное 2023 08:51 | 23 ное 2023 08:19, Петър Бойчев
140
Внимание! Камерите на толсистемата вече засичат и скоростта на шофьорите
СНИМКА БГНЕС

Камерите на толсистемата вече могат да засичат и скоростта на шофьорите. За целта е разработен специален софтуер. Това съобщи пред БНТ директорът на БГ ТОЛ Георги Темелков. Той заяви, че очаква до 4 месеца в сила да влязат и глоби за шофьорите, засечени да карат с превишена скорост от толсистемата.

Предстоят промени, които ще бъдат внесени в Закона за движение по пътищата. Има консенсус между народните представители, защото темата е проблемна и трябва да се върви към правоприлагане в тази посока, обясни Темелков.

Покритието на камерите е в цялата страна, 24 часа в денонощието. Засичането на скоростта може да се извършва още от въвеждането на толсистемата, а България разполага с една от най-модерните системи в Европа, обясни още Темелков. В момента се извършва сертифициране на системата за засичане на средна скорост от Българския институт по метрология.
 
"По време на изпитването за 250 преминавания има около 45 нарушения със средна скорост от 120 км/ч", каза още Георги Темелков. Превишаването на скоростта по главните пътни артерии се следи в контролния център на БГ ТОЛ. 295 са камерите, които ще засичат скоростта.
 
Системата е интегрирана с МВР, Митниците и НАП от самото начало, т.е. има постоянен контрол от институциите.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред Нова телевизия уточни, че Националното тол управление към Агенция "Пътна инфраструктура" разполага с над 300 рамки, на които са монтирани камери. По думите му от МВР зависи кога ще започне да се упражнява този контрол.

„Системата за управление на камерите разполага с модул за интеграция със системата на МВР, така че те биха могли да използват камерите, на теория това може да стане и днес – камерите и сега ви засичат, просто не получавате фиш за нарушение, тъй като не се използват за тези цели“, поясни министърът.

Приходите от пътни такси от 1 януари 2023 г. до момента са около 696 млн. лева, отчитат още от тол управлението. Приблизително 248 млн. лева от тях са от е-винетки, а от тол са над 425 млн. лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Разбира се ,че е добре да има по-голям контрол предвид тежките инциденти и множеството загинали. Друго питам аз обаче- за човека,който има кола за 200 бона и за човека,който кара кола за 2 бона глобата е една и съща. Тоя,който кара скъпата кола ще му дреме ли да плати 100лв глоба? Той пак ще си кара като изтърван! Пак бедния човек ще е най-ощетен!
60
2
 
15
 
! Отговори
Обеденение преди 6 месеца
Не сте ли забелязали, че преди избори настройват камерите за 10 отгоре и глобяват за 11. Слагат ги на места - капани където целия трафик си кара с 10 отгоре защото ограничението е безумно и после 200 хиляди честитки за месец. Ха сега всички да подадем жалби до съда и на администрацията ще и се разкаже играта от писане на документи. А само 10% от хората да спечелят в съда ще има плащане на адвокатски хонорари. Вместо да изкарат 35 лева от 10км отгоре ще платят 300 за адвокат. Но трябва единство.
59
5
 
22
 
! Отговори
Лупи преди 6 месеца
Съсипахте я тая държава, ей! Не стига, че магистрали няма, пътища няма, маркиворка няма, а сега ще карате хората и да спазват измислените ограничения. Долу ПП.
58
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Парите от глобите за съжаление, ще отидат пак в нечий джоб. И хайде всичко пак отиде на м..... си.
57
0
 
13
 
! Отговори
Дзивко преди 6 месеца
Тия дето питат за средната скорост, в България още няма текст в закона дето да го позволява, иначе тия камери и това могат да хващат, поне засега ще хващат превишената скорост, тук е интересно дали направо в КАТ ще отиват или в ТОЛ и от там в КАТ, другото интересно е с колко толеранс ще бъдат настроени, на 5 км отгоре или 10?
56
14
 
3
 
! Отговори
до 68 преди 6 месеца
Младеж, ние поне си гласуваме само за ДПС- лоши или добри ама са си наши, а вие като арна жена от калинка на калинка скачате и пак вашите политици си ви кл.атят... промяна беше, то герб беше, то бсп беше, то какво ли не беше, да не би да се по добре от нас а?аре у лево и не ни давай акъл на нас ДПСарите, ние много добре знаем какво правим.Пеевски ще е Премиер скоро и после Президент, почвай да ревеш.... или ела в редиците ни!
55
1
 
15
 
! Отговори
Вихрогон преди 6 месеца
WAZE-ри стягайте се.
54
0
 
14
 
! Отговори
вече преди 6 месеца
или след 4 месеца? Приказки за лека нощ.тези камери не са типово одобрени, така че приятни сънища
53
8
 
10
 
! Отговори
мдааа преди 6 месеца
Твърдо съм ЗА ! като е огриничена скороста до 120 да се кара със 120... който иска да си плаща глоби като е бабаит.....В швейцария , Германия, Австрия ...да не говорим за Англия е пълно с камери .... и всички спазват ограниченията......Българина трябва да се аучи че правилата са за да се спазват ...... ако ли не плащай !
52
0
 
11
 
! Отговори
Дзивко преди 6 месеца
Имам питане, ще засичат скоростта тия плоските камери ли или те с броячите на трафика
51
1
 
11
 
! Отговори
Симо преди 6 месеца
Пътищата ни винаги са имали следните проблеми:1. Липса на адекватни пътища съобразно трафика. Пример: Мост над Дунав с липса на път който да поеме трафика към него!2. Липсата на поне неадекватна поддръжка (почистване, опресняване на знаци и маркировка);3. Липсата на специалист със знания и умения в АПИ по практически всичко което засяга тяхната дейност.4. Малоумно кратка подготовка на шофьорите! Има закони на физиката, важат за всички и се прилагат веднага, подкупване НЯМА.
50
2
 
18
 
! Отговори
ХФ преди 6 месеца
Кофти. Спазвам си по принцип правилата но нощно време си позволявам леко да превишавам като се прибирам от някъде. Нощно време, няма движение, хайде стига... Сега вече и през нощта по никоето време трябва да мисля с колко шофирам.
49
1
 
21
 
! Отговори
Хубава страна преди 6 месеца
Е България! Има най-модерната(според цитирания Темелков) ТОЛ система в Европа и пътища отговарящи на Средновековието! Все едно да имаш огромни и силно развити ръце, пък слаби крака, дето не те държат и прав да седиш!...Нито един полицай не съм видял да спре и по някакъв начин да ПОДПОМОГНЕ движението.Само си седят и дебнат някой да му наложат глоба, или да вземат рушвет!И така, впрягайки каруцата преди коня си върви живота в тази слънчева страна на парадокси и чудесии!
48
4
 
11
 
! Отговори
Бах това мрънкане преди 6 месеца
Това българите сме най големите мрънкачи на света. Пак сме недоволни, че се правят опити за да се намали малко тая "война по пътищата". Каквито и мерки да се вземат, винаги ще има недоволни, че някой ни разваля рахата да караме както на нас ни е удобно... Колко още народ ще трябва да измре за разберем, че трябва да си променим като шофьори. Не може на всяко 1 пътуване да тръгваме със свито сърце дали някой, някъде няма да те ботуряса и да отрепе теб и семейството ти.
47
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ще е хубаво да се сложат и видимми знаци указващи разрешената скорост, понеже положението по републиканската пътна мрежа е трагично
46
3
 
17
 
! Отговори
бла,ба преди 6 месеца
Всички се оплакват, обаче това е правилно решение. Също така не е лошо да оправят събираемостта на глобите, както и ясно да се отчита колко пари са постъпили от глоби и къде са отишли след това. Не би било зле 90% да ги насочат към направа и оправяне на пътища. В крайна сметка така хем ще сме си платили глобите, хем ще караме по-внимателно, хем от нашите пари ще се изграждат и ремонтират пътища. Лошо е ако само събират едни пари, които отиват на друго място...
45
4
 
25
 
! Отговори
КОРУПЦИЯ преди 6 месеца
Винаги ще има едни наказани за 10 км/час отгоре а едни други които няма да са наказани за 50 отгоре. Точно тези с 50 отгоре убиват защото знаят, че ще им се размине.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
К-та гадни бяхме всичките ала така ни обичахте
43
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До колкото знам, постиженията за скорост на автомобил в Света са около 1200 км .ч Имаме много да догонваме Света...хихихихи
42
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 47...Ограниченията са там , където не можеш да измислиш нищо друго.Така например, ти ограничаваш жена си да не ходи тук и там.Мислеки си , че постигаш нещо.