Една четвърт от българите са теглили бързи кредити

Най-често ги вземат за техника, ремонт или почивка
5 дек 2023 09:36, Стела Стоянова
30
Една четвърт от българите са теглили бързи кредити
Снимка БГНЕС, архив

25% от българите са ползвали бърз кредит основно за техника, ремонт и почивка, сочи проучване на "Тренд".

Изследването е по поръчка на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране и дава за първи път пълна картина на пазара за бързи кредити в България, съобщава БНР.

Според данните 82% от българските клиенти на услугата са взимали до три кредита, а една трета са се ограничили само до един бърз кредит. Почти половината имат достъп и до банково кредитиране.

Най-често кредитите се взимат за период между половин и една година или между три и шест месеца. В 90 на сто от случаите бързите кредити се изплащат в срок до 12 месеца.

Българите покриват задълженията си навреме, показва още проучването. Сред групата на най-младите до 30-годишна възраст най-честата причина за теглене на кредит е заплащането на почивка или пътуване.

За семейни празници го използват 13%. Бързината е най-значимото предимство на бързите кредити според 83% от използвалите услугата потребители. На второ място се посочва удобството от 49%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Робът преди 5 месеца
Вечна робия до гроб в ориенталска българия
25
2
 
2
 
! Отговори
до никой не те кара преди 5 месеца
Тогава да махнат тавана на разплащанията в брой.
24
3
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 5 месеца
До ИТтата обраха народа - никой не те кара насила да ползваш продуктите, създадени от IT сектора, че да ревеш колко си обран!
23
2
 
1
 
! Отговори
Ванката преди 5 месеца
Това значи, че 25% работят на сиво-черно и банките не им дават кредити. А който си мисли, че е по-голям хитрец от кредитните къщи или банки, и ще може да се изниже, лееекичко се заблуждава - ще връща тъпкано!
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Че то 7к пари ли са бе, една средна заплата? не сте смешни като се заяодате с иттата. Сега харча не повече от 3к на месец, останалото инвенстиция и 0 приходи за Хасен.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ясно, значи това са неграмотните българи, сигурно и 50% играят онлайн казина и после пшат тука ИТтата обрали народа. Ами ние ви пълним хазната бе, ние си плащаме всичко, Асен Василев обира народа с данъци, всеки ден пуска по един нов вид данък!
20
7
 
7
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 5 месеца
Всичките фирми дето дават бързи кредити имат софтуер който е писан от програмисти и за който касират. Програмист взема средно 7хил лева - и тия пари са изкарани на наш гръб.
19
1
 
9
 
! Отговори
до 15 преди 5 месеца
До Анонимен,естествено,че не българина затова ги и тегли,не е чувал,че това се връща,той знае думата вземам,думата давам не я е чувал,българина безплатно добър ден не ти казва,пари ще дава,хахаха
18
2
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 5 месеца
До дедо Ташунко,за съжаление не е верна тая поговорка,виж как живеят българите-къпят се в мляко,без да са си мръднали пръста,и друга поговорка ще ти кажа дето не се изпълнява-който на младини царува,на старини робува,казвам го заради пенсионерире дето на младини царуваха и сега не само,че царуват,ами живеят като богове,не като царе,така че не знам кой ги е измислил тия поговорки,ама може да се гръмне
17
2
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 месеца
" Назаем брашно, тъпкано се връща..." - българска народна поговорка.
16
3
 
3
 
! Отговори
за кметски избори , преди 5 месеца
за лекуване , за далаверки , някои за комар и наркоотици . После тв и тротонетка за детето , били купили . хахаха перат се пари . огромни суми се раздават с тефтер . После се пишат огромни печалби . 7-8 милярда евро е на година оборота на псевдо бакерите .
15
5
 
5
 
! Отговори
явно ще са повечето преди 5 месеца
лоялни вярващи преизбиратели на кико и боко: Една четвърт от българите са теглили бързи кредити
14
5
 
7
 
! Отговори
до 8 преди 5 месеца
Доста хора с висок доход можем да изтеглим без никакво обезбечение, освен РЗ и 200к евро и нагоре. Въпросът е, че няма подобни филми кой каква студена вода ще пие. Да, има закон за вечния длъжник вече, но той не работи така както повечето хора си мислят. В общия случай да метнеш банка не можеш. Но човечецът си мисли, че 150к, дето вече и гарсониера не струва толкова, са десетки милиони.
13
8
 
9
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 5 месеца
Бърз кредит се тегли ако ще се местиш в чужбина. Продаваш всичко, теглиш бързи кредити и започваш на чисто в чужбина.
12
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
1 500 000 българи живеят на кредит. Американската мечта.
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Фирмите нямат приходи. Нямат пари. Откъде идва инфлацията тогава? От политически решения!
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Теглят. После ходят да се жалват на омбудсмана. Финансовата култура на бачкатора е нулева, ама винаги някой друг им е виновен.
9
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
25 процента са с доста нисък интелект, никво образование, доста бедни и кърпят месеца с бързо кредитче. От банката не могат кредит, очевидно не ги одобряват, защото или нямат доходи или са затънали. Тия дето теглят бързо кредитче за почивка са още по-ниско във веригата. От такова племе да нямаш големи очаквания.
8
3
 
25
 
! Отговори
Къде сме ние? преди 5 месеца
Хазартът и рекламата му са 70% от икономиката на банановата република. Не знам защо никой не предпирема нищо, а това разтуря семейства и проваля съдби много повече от алкохола дори. Разбира се, тези неща в нормалните страни са ограничени. Тук половината сайтове са за кумар, половината реклами по Тв, както и на болните половината пари там отиват. Явно политиците са в игрите, за да си траят толкова години.
7
1
 
16
 
! Отговори
До 5 преди 5 месеца
Стига си лъгал,бе!Кой ще ти даде 150 000 евро срещу една порутена къща?