Върнаха хартиената рецепта за антибиотици временно

Лекарите и пациентите могат да я използват до 1 април
19 дек 2023 08:47, Елка Василева
33
Върнаха хартиената рецепта за антибиотици временно
Снимка: архив, БГНЕС

От днес лекарите могат да изписват антибиотик и на хартиена рецепта, а пациентите да го купуват по този начин от аптека. Дългоочакваните нормативни промени са обнародвани в „Държавен вестник“ и влизат в сила веднага.

Връщането на хартиената рецепта за изписване на антибиотици е временно – до 1 април догодина. До него се стигна по настояване на лекарски и пациентски организации въпреки визията на здравното министерство, че този вид лекарства трябва да се предписват и отпускат само по електронен път.

В ефира на БНР д-р Николай Брънзалов от управителния съвет на лекарския съюз припомни, че във всички европейски държави с изключение на Естония се използват и хартиените рецепти.  

С промените се удължава периода, в който болничните аптеки ще отпускат лекарства с наркотични вещества, изписани на хартиена рецепта – до 1 април 2024 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
16
 
! Отговори
Ил дьо Франс преди 4 месеца
Че и досега със българските хартиени рецепти съм нямал проблем във френските аптеки писани преди месеци.Признават се без проблем но във България не!? Пееераска държава сме това е.
3
13
 
2
 
! Отговори
Защо преди 4 месеца
Не напротив не е проблемът в електронните рецепти. Те са един значително по-лесен и удобен вариант за изписване на лекарства. Просто изисква минимална дигитална грамотност от страна на хора, които са твърдо против въвеждане на каквото и да било ново. Отделно че с тях вече не е всичко на халос да се разхожда човек с 15 хвърчащи листа от 10 доктори и да се чуди какво да пие. А има и отчетност и контрол все пак когато са вписани в единна система. Проблемът е в резистирането към всичко ново
2
1
 
14
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 4 месеца
Това е добра новина и за постоянно да е
1
0
 
12
 
! Отговори
електронни глупости преди 4 месеца
Ей изморихте го тоя народ бе...то докато стигнеш до едното лекарство и може да умреш по пътя! Да ви таковам и демокрацията...по-добре да не съм жив.

Спонсорирани публикации