Намалява активността на жилищния пазар, но се отчита ръст на цените през 2023 г.

Данни за достъпността на жилищата в София на една от големите банки у нас възродиха опасенията за имотен балон
Обновена: 26 дек 2023 14:00 | 26 дек 2023 13:46, Екип на Investor.bg
58
Намалява активността на жилищния пазар, но се отчита ръст на цените през 2023 г.
Снимка: архив, БГНЕС

През 2023 г. жилищният пазар в България трайно отстъпи от достигнатите многогодишни върхове в активността през 2021 г. и първата половина на 2022 г. Сделките с имоти намаляват вече пет поредни тримесечия и на национално равнище през третото на тази година (последното, за което са публикувани данни от Агенцията по вписванията) достигнаха най-ниското си ниво от 2010 г. насам.

Спадът в търсенето е факт, който дори някои агенции за недвижими имоти признават. По данни на „Адрес“ през тази година за една нова оферта на пазара в София е имало един купувач, докато през 2021 г., когато сделките нараснаха значително, на един новоизлязъл продавач на пазара са се падали 2,4 купувачи. Други консултанти изтъкват факта, че сделките намаляват спрямо върхови нива в предишните две години и в големите градове като София, Варна и Бургас те все още са над нивата през предпандемичната 2019 г.

Въпреки намалялата активност от купувачите агенциите за недвижими имоти отчетоха умерен ръст на цените през тази година. По данни на Bulgarian Properties в София той се е забавил до малко под 6% на годишна база през третото тримесечие, а цените са останали почти без промяна в различните периоди на 2023 г. Така средната цена на жилищата към края на третото тримесечие е достигнала 1550 евро на кв. м по данните на компанията. От Националния статистически институт (НСИ) отчетоха ръст от 9,2% в цялата страна през третото тримесечие и със 7 на сто в София. България се озова на второ място сред най-бързо растящите жилищни пазари в ЕС през второто тримесечие, отстъпвайки само на Хърватия. В друга класация на консултантската компания Knight Frank страната ни беше поставена на шесто място сред 56 страни в света по най-бърз ръст на цените на жилищата.

Данни на Imoti.net сочат, че към ноември 2023 г. най-силен годишен ръст на цените на жилищата в София отбелязва кв. „Хладилника“ с 18% до 2091 евро на кв. м за двустайните апартаменти и 24 на сто до 2265 евро на кв. м за тристайните. Силни ръстове на цените има също в „Оборище“, „Кръстова вада“ и „Стрелбище“, а най-скъпи са жилищата в „Лозенец“ и „Изгрев“ – малко над 2900 евро на квадрат за двустайните жилища и над 3000 евро на кв. м за тристайните.

В Пловдив цени на жилищата под 1000 евро на кв. м има само в един от обхванатите 16 квартала, в централната част на града те надхвърлят 1600 евро на кв. м.

Във Варна цените са нараснали във всички 18 анализирани квартала, в 7 от които с двуцифрен темп. В най-търсените квартали в морската столица – „Гръцка махала“ и „Морска градина“ цените надхвърлят 2000 евро на кв. м.

В Бургас цени на жилищата под 1000 евро на кв. м има само в един от изследваните квартали – „Меден рудник“, в останалите те се движат между 1100 и 1600 евро на кв. м. Важно уточнение е, че данните отразяват само офертни цени, които може да претърпят изменения до реалното сключване на сделка. Брокери на недвижими имоти коментират, че в много случаи купувачите успяват да намалят началната продажна цена на имота и сделките се сключват след направен компромис от продавача.

„Интересът за разглеждане на имотни обяви значително се увеличи през втората половина на 2023 г.“, коментира Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net. В началото на годината тя отчита известно намаляване на интереса заради прогнозите за евентуално покачване на лихвите по ипотечните кредити и драстичен спад на цените на жилищата. Стойчева обобщава годината като по-спокойна и балансирана за жилищния пазар в сравнение с 2022 г., с по-висок брой сделки в сравнение с периода преди пандемията.

Целия материал четете на
Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Явно БНБ няма да вдигне лихвите,но влезем ли под шапката на ЕЦБ работата ще цъфне и върже.Лихвите като тези в европа ще сринат жилищният пазар за месеци.Но още година ще раздаваме щедро пари.
31
1
 
3
 
! Отговори
Брокер теолог преди 4 месеца
Когато купувачите изчезнат, цената е твърдо нагоре. Когато продавачите наводнят пазара, цената е пак нагоре. Елементарна математика и физика. Всичко следва естествения път на природата където вселената се разширява безкрайно. Защо щом вселената може, тогава цените да не могат да са само нагоре?
30
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цените ще растат и то още много. Не може квадратен метър в Виена да се продава за 8000 евро, а в София за 1500 евро.
29
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Манипулациите на родния жилищен пазар са изумителни. Буквално всички жилищни пазари в Западния свят в Китай, в Сингапур дори падат със двуцифрени проценти както като бройки, така и като цени, обаче нашите мизерници не били чули. Що за ид.и.оти се хващат на тезите за търсенето, България намалява с по 40000 човека на година, дори София намаля за предните 10 години, а вече няма и вътрешна миграция насам. Преброяванията сякаш нямат никакво значение, панелка в краен квартал е 75% от цената във Виена!
28
1
 
12
 
! Отговори
Луда работа преди 4 месеца
Долу някакъв щял да взима ипотека като щял да залага държавни облигации. Толкова не бях се смял. Искам да дойде един такъв в банката, в коята работя. Ще ни оправи деня за години напред.
27
3
 
12
 
! Отговори
До 26 преди 4 месеца
Защо да "бием" минуси на верен коментар? Мислиш ли, че ако ЕЦБ диктува правилата, то лихвите няма да станат като европейските? И мислиш ли, че ако станат едно 30-40% от ипотеките няма да потънат?
26
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мазния шкембелия-***, представящ се за Таня, отново търси виртуално внимание в днес.бг. Не му се връзвайте, даже не му бийте минуси. Тотален игнор.
25
7
 
35
 
! Отговори
Таня преди 4 месеца
Ако не приемем еврото няма никакъв шанс за високи лихви и съответно цялата свободна банкова ликвидност ще продължава да надува цените на имотите. Щом на всеки общак и домакинята му се отпускат по 100К+ евро при лихва под 3%, няма как да стане по-добре. Общака няма да се вразуми сам. Ако обаче изведнъж лихвата му стане 5% ще хвърли кърпата за броени месеци и ще се прибере на село. Банките ще започнат да разпродават под пазарната цена, а общака ще е хем без жилище, хем длъжник. Така ще се охлади.
24
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мечтаят си разни хора балонът да се спука, те докато мечтаеха той още се наду, ценити на жилищата няма да паднат , но ръстът им ще намалее на годишна база, толкоз
23
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е, и? Имам 3 празни апартамента в София. Проблем?
22
14
 
2
 
! Отговори
Типично Ганьо преди 4 месеца
До 13 до Иван Как ли пък някой ще ти повярва за наем от 1900 лв. ... при такъв наем човек ще си вземе ипотека без проблем на ниски лихви. ___ няма понятие, но дава съвети! За да вземеш ипотека трябва да заложиш нещо имот, жилище, държавни облигации и.т.н. Не раличава понятия заем от ипотека, но ръси слабо умни съвети! А Иван може и да има право, но по скоро не знам, защото не го познавам, това, което той пише може и да е истина, защото може! Аман от тежко неграмотни съветници!
21
2
 
25
 
! Отговори
Презастроиха София преди 4 месеца
И сега седят празни
20
1
 
44
 
! Отговори
Парадокс преди 4 месеца
Търсенето спада, но цените на жилищата растат? Дори цените на строителните материали спаднаха през тази година. Нещо не излиза стъкмистиката...
19
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Брокерете ,че умрат от глад
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бил Гейтс казал тез дни че на света му оставали още 5 години :) Кви апартаменти ще купувате идвал края на света . А може пък да е края на майкрософт .
17
7
 
12
 
! Отговори
Пепката преди 4 месеца
Долу в коментарите, пишман икономистите пак коментират. Това се очакваше. Парите се обезценяват, затова и цената в номинална стойност се качва. По - малко ракия, повече четене,
16
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еми то толкова хора нема колкото жилища, естествено, че всеки средностатистически булгаропитек ще се усъмни в това нещо :)
15
3
 
11
 
! Отговори
великата депресия!!! преди 4 месеца
До Ивани като се събуди май си получил полюсХия...онанисчХе малко ама малко да спреш пор-фантазиите и да включиш мозъка на реалността че в скоро време на много индивиди ще им се наложи да усетят жестоката истина където все бягат от нея...направиха им илюзорна реалност и маХмуните в клетките мислят че това е релния живот...скоро много скро ще видите жестоката реалност колкото и да бягате от нея...само да активират ВЕЛИКАТА ДЕПРЕСИЯ...въпрос на време е...
14
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като тръгнат банките да си търсят парите от строителите да видим кви ще са цените . Сега банките още имат пари ама не могат вечно да чакат . А лихвите пък не може вечно да са ниски .
13
1
 
41
 
! Отговори
до Иван преди 4 месеца
Как ли пък някой ще ти повярва за наем от 1900 лв. ... при такъв наем човек ще си вземе ипотека без проблем на ниски лихви.

Спонсорирани публикации