Фон дер Лайен: България и Румъния трябва да се гордеят за Шенген

Съветът на ЕС потвърди за Шенген по въздух и море от март 2024 г.
31 дек 2023 07:08, Александър Попов
405
Фон дер Лайен: България и Румъния трябва да се гордеят за Шенген
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанското председателство на Съвета на ЕС потвърди, че България и Румъния ще се присъединят към Шенген с въздушните и морските граници от март догодина.

Решение за отпадането на проверките по сухопътните граници ще бъде взето по-късно, уточнява председателството в "Екс". Това е последното споразумение в рамките на Испанското председателство, се посочва в съобщението.

Поздравления за България и Румъния, написа в същата социална мрежа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той определя днешната стъпка като дългоочаквана.

България и Румъния днес трябва да се гордеят, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Решението за отпадането на вътрешните гранични проверки по въздух и море е голяма стъпка напред за двете страни и за Шенгенското пространство. България и Румъния работиха усилено за това и го заслужават. Те ще направят Шенген още по-силен, добавя Фон дер Лайен.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас определя решението като "историческо".

ЕК приветства взетото днес единодушно решение за присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство, засега с премахване на проверките по въздушните и морските граници от март 2024 г., пише в съобщение на комисията. Присъединяването на тези държави ще насърчи пътуването, търговията и туризма, и допълнително ще укрепи вътрешния пазар. Обсъжданията за допълнително решение за премахване на проверките по сухопътните граници ще продължат догодина, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че от 2011 г. ЕК е потвърдила готовността на двете страни да се присъединят към пространството без гранични проверки. Оттогава България и Румъния продължават да доказват, че изпълняват условията за присъединяване. Това отново бе потвърдено от три проверки по българските и румънските външни граници през миналата и тази година. Комисията започна пилотни проекти с Румъния и България през март, за да подкрепи управлението на външните граници, за повишаване на сътрудничеството със съседните държави и за осигуряване на бързи процедури за предоставяне на убежище и за връщане на мигрантите без основание за престой в ЕС, отбелязва комисията.

Според ЕК Съветът на ЕС се очаква да приеме решение за отпадане на проверките по сухопътните граници "в разумен срок". Допълва се, че България и Румъния ще продължат да получават значителна финансова подкрепа и помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс".

В съобщение на Съвета на ЕС се уточнява, че България и Румъния прилагат части от Шенгенското законодателство от 2007 г., включително за проверките по външните граници, полицейското сътрудничество и използването на Шенгенската информационна система. Съветът днес решава да се прилагат и останалите части от това законодателство, които включват премахването на проверките по вътрешните граници и свързаните с това мерки, след като е проверено, че се изпълняват необходимите условия.

Решението е взето с единодушие и с писмена процедура, отбелязва Испанското председателство. Испанският вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка изразява задоволство, че с това решение завършват преговори, продължили 12 години.

От 31 март 2024 г. няма да има проверки на пътниците по вътрешните въздушни и морски граници на ЕС между България и Румъния, и останалите страни от Шенгенското пространство. Тази дата съответства на промяната на зимното/лятното разписание, определено от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), се посочва в съобщението./БТА, Николай Желязков

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Знначи който може да си купи лодка и живее на Дунава е европеец.ше плава свободно из европа..
210
0
 
12
 
! Отговори
Ъ преди 4 месеца
ЕС, с помощта на Лайен, ни се подиграва в лицето. Какво търси България в компанията на недоразумения като Холандия и Австрия?
209
0
 
20
 
! Отговори
Morski преди 4 месеца
България и Румъния се ангажират и да прилагат напълно европейското право, предвиждащо кандидатите за убежище да бъдат поети от страната, в която първо са пристигнали мигрантите, отбелязва Франс прес.!!! ДА НАБЛЕГНЕМ НА ФРАЗАТА- " В КОЯТО ПЪРВО СА ПРИСТИГНАЛИ!" НЕ ЗНАМ ОТКОГА АВСТРИЯ Е С ВЪНШНА ГРАНИЦА ,ЧЕ ДА НАЛАГА ТАКИВА НЕРАВНОПРАВНИ ПРАВИЛА?! И ЗАЩО ПОДЯВОЛИТЕ НАШИТЕ МИШКИ СА СЕ СЪГЛАСИЛИ?!ПРЕДАТЕЛИИИИИ!Прочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2023/12/31/fon-der-laien-bylgariia-i-rumyniia-triabva-da-se-gordeiat-za-shengen.593888
208
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това женище ни се подиграва!
207
0
 
6
 
! Отговори
Ъ преди 4 месеца
Лайен кукувица ли е и ЕС умира ли? Да.
206
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Икономическия ефект е никакъв! За пътуващите с автомобил също! За бизнеса и цените на стоки също! Символично тупане по гърдите!
205
0
 
20
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Не беше ли тая дето купи 7 милиарда ваксини? Половината от които изхвърли. И която приема стратегии за борба с дезинформацията? От такава нищо не ща.
204
0
 
9
 
! Отговори
Ъ преди 4 месеца
ЕС умира ли? Да.
203
0
 
12
 
! Отговори
Мая преди 4 месеца
Лицемерка . Българите да не сме птици или риби?
202
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
втора ръка Европейци,сега ще ни напълнят със първа ръка Африканци.Кога ще публикувате пълният текст на този документ?
201
0
 
8
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Нищо не ме учудва. Те слагат Байдън в Америка, огромно загубил изборите, тука приемаме конституция в противоречие с правилата за Велико народно събрание, защо да не ни проемат? Още една машинация.
200
0
 
9
 
! Отговори
Жужи преди 4 месеца
Ако някой случайно, все още не е разбрал, да уточним. ЕС умира. Състезанието, "Кой ще избяга пръв" е открито.
199
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тая е смешна и допълнително ни унизява!
198
0
 
8
 
! Отговори
Бръм Бръм преди 4 месеца
Комунистическият ЕС отива там където му е място, в музея на историята. България започва подготовка за напускане на това недоразумение наречено ЕС.
197
0
 
3
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Иначе за България, дори да е прието противозаконно, е добре. Денков сам си вкара автогол.
196
0
 
8
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Ветото на Нидерландия стои. Използвали са празниците, в полунощ, никой да не разбере какво става. Не беше ли същата тая Урсула, която закупи 7 милиарда ваксини? Брюкселски бюрократи.
195
0
 
10
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Вие правите магии бе. Има ВЕТО от нидерландския парламент, Австрия до вчера конкретно заявяваше, че може да пусне само по въздух, а пък днес, хоп - приемаме всичко. Нещо се върши ЗАД ГЪРБА. Типично за комунистическките европейски институции. Посред нощ кой се събира точно на празник да приема такива неща?
194
0
 
2
 
! Отговори
на кучето в ... преди 4 месеца
На тоя отврат бабишкер му пожелавам Клеър Дейли да му държи поздравителното слово за Нова година .
193
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гордейте се българи евроатлантици...а сега ,,малко,, афганистанци за цвят . Лай&$@$нен,Бо &$#@%& ***
192
0
 
13
 
! Отговори
Куку преди 4 месеца
Скоро единственото нещо, което Брюксел ще управлява ще бъде пазара си за плодове и зеленчуци на централния площад там.

Спонсорирани публикации