Доц. Киселова за Конституцията: КС може заради порочна процедура да спре всичко

Поне до средата на годината промените ще действат, смята юристът
8 яну 2024 19:30, Анисия Иванова
29
Доц. Киселова за Конституцията: КС може заради порочна процедура да спре всичко
Снимка: БГНЕС

Поне до средата на годината промените в Конституцията ще действат, а в най-лошия случай - до септември, каза доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Тя обясни, че има сигнали, че е постъпило още едно искане, което "ще пререди искането на президента". Нейната прогноза е, че до края на януари може да очакваме от КС определение по допустимост на искането.

"Поне месец ще има за становища и ще отидем към март, когато ще е ротацията на премиерите, а и дотогава съставът на КС ще бъде допълнен с още двама нови съдии. По неофициална информация на 18 януари предстоят да бъдат избрани двама нови членове на КС и те ще могат пълноценно да участват в заседанието по допустимост. От март насетне е въпрос на вътрешна организация на КС кога ще насрочи заседание".

Доц. Наталия Киселова направи уточнение, че в зависимост от това на какво основание има обявяване на противоконституционност на промените, "можем да бъдем изправени пред невъзможност на Народното събрание да измени определена разпоредба, т.е. то е навлязло в правомощията на Велико народно събрание, тогава няма да бъде приложимо изменението от 2020 г. - което гласи, че който е приел противоконституционен акт, трябва да си го поправи":

"Според мен това тълкувателно решение няма да бъде валидно по отношение на това дали НС ще трябва да преореди. ... Ако КС обяви за противоконституционни разпоредбите, свързани с двойното гражданство, тогава те ще са в неизбираемост, не в несъвместимост. Ако са декларирали, че имат двойно гражданство. А как се разбира, че има друго гражданство? Ако някой има двойно гражданство, но не го декларира, няма как да разберем".

За придобито българско гражданство от чужденци ще има публичен регистър, който е в законопроект, "висящ преди второ гласуване - за публичност на регистъра на лицата, които придобиват", посочи тя пред БНР.

При избора на членове на регулаторните органи, ако се установи противоконституционност, избраните по този начин ще останат, а следващите ще се избират с обикновено мнозинство (както е било преди промяната) или се коригира законът.

По думите на доц. Киселова президентът оспорва онези разпоредби в Конституцията, които засягат неговите правомощия и "затова е нормално промените, засягащи Висшия съдебен съвет на две, да останат извън неговото полезрение". Относно фигурите, от които президентът трябва да избере служебен премиер, Наталия Киселова коментира:

"Най-политическата фигура е председателят на НС, ако се съгласи да е министър-председател, след това ще има право да се върне само като депутат, но не и като председател на парламента. За другите фигури ще променят закона, за да изпреварят решението на КС, за да не са в несъвместимост. Да следим законодателните промени, които ще целят да изпреварят решението на КС".

Тя подчерта, че най-скандални са текстовете в последната алинея в чл. 99, която е свързана с това да бъдат ограничени правомощията на служебното правителство, и могат да доведат до конюнктурност.

Според доц. Киселова теоретично може КС заради порочна процедура да спре всичко:

"Има нарушение на процедурата, аз поддържам твърдението, че със 180 гласа трябва да бъде всяко едно от гласуванията".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Не е нормално преди 3 месеца
депутати, които представляват едва 10% от бг граждани, да правят промени в Конституцията. Това се нарича наглост и арогантност. Дано "берачите на гъби" да се осъзнаят при следващите избори и да гласуват адекватно, за да не ни командват чужди посолства, които определят съдбата ни!
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само да кажа по повод предходно мнение че според мен неграмотните не са 5% а поне 55%. Ми например големия брой катастрофи кой ги прави ? Защо няма изисквания за образователен ценз дори за депутати как така ?!?
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До мозе мозе , промените не са удобни за краварите , те са спуснати от тях !
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи са се взели за ВНС. Ами такава ще им бъде и отговорността според арогантността , но това ще го решава народа когото депутатите не зачетоха.
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само Доцент, но е много компетентна.
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Наталия Киселова не е ли руско име?!!
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Падението на ДСБ. От партия която претендираше, че се бори с корупцията и ориенталските порядки, до съюзник на Борисов и Пеевски за промяна на Конституцията, която да затвърди властта на Борисов и Пеевски, тяхната корупция и ориенталщина.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма такава държава! Територията с мат'ряла!
16
3
 
1
 
! Отговори
сладкия преди 4 месеца
До Анонимен 16 - *** глупав , какви кравари и каква държава е бугаристан ?
15
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Може, може. Промените, гласувани от сглобката са промени, удобни за краварите, но не и за нас
14
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Истинската конституция на България е конституцията от преди 1944г. Под инвазията на СССР и диктатурата на Сталин... без запитване към Българския Народ конституцията бе променена на Комунистическа Конституция. След 1989г - ужким след падането на Соца, Българсата Конституция си остана същата. Докато не се върне Истинската Българска Конституция от преди 1944г България ще е вечно под Сталинската Комунистическа Диктатура!
13
1
 
13
 
! Отговори
полковник Колев преди 4 месеца
Вижте ги "Богопомазаните" с какво се занимават,като в същото време много бедни държави дръпнаха напред без да има надежда да ги стигнеме....За България,за българския народ и българското семейство не се прави нищо,абсолютно нищо!!!
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След ужким промяната през 1989 г. конституцията на българия си остана същата като по времето на така наречения социализъм и управляващите останаха децата на същите комунистически мекерета - Мангасуварите!
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 11 Буров. Руснаците да си гледах тяхната конституция.. . . . . . . . . . А може ли превод?
10
0
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 4 месеца
И как пък се е получило точно така? Сигурно от много "грамотност", нали?
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въпроса е какво искат тези които са ги сложили за съдии в КС. Дали искат поправките в Конституцията да минат или не. Може да са гласували за в парламента но в Констуционния съд да наредят да се гласува с не.
8
0
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 4 месеца
да.............с глоба с 300 лева ,,,жестоко ще го накажат
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия убавци и финансови корифеи дърпащи милиарди ги доведе Радев, а сега олеле изнасилват ме, сега мажи мас и търпи.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Америка грамотните били 5%, а у нас неграмотните били 5%. А разликата в стандарта се получава от там, че и в двете страни все тези 5% управлявали.
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако някой има двойно гражданство но не го декларира, би трябвало да понесе съдебна отговорност за попълване декларация с неверни съдържание.