"Билла България" и ОМВ изненадани от мащаба на проверките на НАП

Филип Купфер: Бойкотът само ще причини щети
11 яну 2024 18:25, Анисия Иванова
89
"Билла България" и ОМВ изненадани от мащаба на проверките на НАП
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В „Билла България“ и „ОМВ България“ са изненадани от мащаба на вчерашните проверки в техни обекти. Поддържаме връзка с ръководствата на тези компании в България. Представителите им споделиха, че контрол се извършва всеки ден и че контролът е нещо добро и необходимо. Но интензитетът на тези проверки е доста изненадващ. При ОМВ, например, са били проверени близо 10% от всички пунктове за зареждане с горива. Това каза Филип Купфер, търговски съветник към Посолството на Австрия в България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Към 31 декември 2022 г. „ОМВ България“ управлява 93 бензиностанции в страната, сочат данни от последния годишен финансов отчет на компанията, публикуван в търговския регистър.

Вчера редица български медии съобщиха, че Националната агенция за приходите (НАП) проверява обекти на „Билла“ и ОМВ в България, като тези проверки бяха обвързани с австрийската позиция относно пълното присъединяване на България към Шенген. От НАП излязоха с официално съобщение, че „се проверяват различни търговски обекти в столицата и страната. Целта на контролните действия е да се установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство, както и прилага ли се режимът на задължително предварително деклариране на стоки с висок фискален риск, който влезе в сила от 3 януари 2024 г. Проверките се осъществяват съвместно с Агенция „Митници“ и БАБХ.“

В студиото на Bloomberg TV Bulgaria Филип Купфер заяви още по темата:

"Винаги сме казвали, че контролът от страна на съответните органи е необходим. Но проверките трябва да бъдат бързи и не трябва да бъдат диспропорционални. Като цяло коментарът ни е: „Нека да има контрол, но при съответните предпоставки.“

Търговският съветник към австрийското посолство в България коментира и призива за бойкот на австрийските стоки и услуги в България, който направи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). По-рано тази седмица Велев заяви пред Нова телевизия: „Ние бихме подкрепили по-твърда реакция от страна на правителството. Защо не наложим вето на някоя австрийска инициатива? Трябва да има призиви за непазаруване на австрийски стоки и неползване на австрийски услуги. Трябва да има и правителствена, и обществена реакция".

Запознахме се с думите на Васил Велев, когото много уважаваме като бизнесмен. Бойкотът като цяло не води до решение, а причинява щети, коментира Филип Купфер.

И добави: "Бойкот на австрийските компании в България няма да е полезен, защото те оперират тук чрез дъщерни дружества, регистрирани в България, наемат български служители и плащат данъци в България“, добави търговският съветник към Посолството на Австрия.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Алито от София преди 3 месеца
Това трябваше отдавна да стане, що билла е монопол на пазара, и правят какво им е удобно и лъжат до счупване, трябва да се санкционират, да и се затварят обекти, на омв също, какво почукало, такова отговорило, от край време австрийци ни подценяват като народ и държава, а политиците ни ***, само се подхилкват ехидно, аре сега у лево
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Работя с австрийци, на интелектуално ниво и адаптивност могат да ни дишат прахта, но плюсът който ги оправя е че са дисциплинирани. Като се каже прави 1, прави 2 , той ги прави без да мисли, но като му кажеш прави 3 и гледа като теле. Бойкот на тия тапаци!
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дан съм чул бензиностанция,при мен идва в тубички хахаха.Един път те удрят в качеството и втори в количеството.Решението в тубички,като си я заредя аз карам дълго време,от omv и другите обирджии с 20 % надоле.Те това е Бг.
67
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
едва вчера видях че билла се е включила в достъпно за всеки с олио и пр млякона приемливи цени всичко друго е скъпотия исп св месо е с тъмен цвят яицатанад 5 лв
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много глупав народ. Хора, разкарайте се от тая дупка. Тия тука да си се въргалят в калта. За толкова им стига акъла само. Не, по добре да разкараме глупаците и да заживеем нормално, по европейски. Стига сме ги търпели тия ***.
65
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Ами като нашето МВР превежда мигранти и ни управляват мутри защо да ни иска Австрия?! Като сте недоволни, пазарувайте от "Берьозка", колкото ние живеем добре щото Тиквата казва, толкова сигурно сме готови и за Европа щото някой крадлив български политик казал...
64
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При ОМВ, например, са били проверени близо 10% от всички пунктове за зареждане с горива"/ Значи за няколко дена проверени 9 бензиностанции и това било проблем?! Трайте има още 84 бензиностанции, все ще намерят за нещо да затворят някой от тях.
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изнедаха се от фактът, че 12 срещи на ресторант и други по 100 лв прави 1200лв разход при несигурност дали ще се разчуства или ще ти върже тенекия...
62
5
 
16
 
! Отговори
Ффф преди 3 месеца
Досега изобщо не ми пукаше в Шенген му сме или не. Сега заради слугинажа на правителството и очакваното наводнение на България с мигранти, вече ми пука - не искам да сме в Шенген.
61
7
 
2
 
! Отговори
Пеевски преди 3 месеца
Коментарите за поредне път докават, КОООЛКО ГЛУПАВИ са българите и как си заслужават ВСИЧКО! Няма никакви задръжкини емоатия към тях вече. Ще ин взема всичко. Ще ги карма да работят за едното ядене с дни. Не им искма труда, ам и длаатаа ахахахаххахха
60
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Казах ви го преди 5 години - На ротационен припцип, една след друга, ще ни "блокират" коя да е държава. Унгария даже се инатеше (макар да не бе вклюпена в плана). След Австия ще е Данив примерно ... Какво ще бойлотирате тогава? Лего и синьото сирене?
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз съм ЗА бойкота на всичко австрийско. Не ми е важно кой го е казал. Те така и ние така.
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Райфайзен овреме си тръгнаха. Това е враждебна нам държава и всеки трябва да го има предвид на кой ще си дава парите!
57
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Австрийците няма да пуснат Боко и Шиши да крадят в Шенген! Цял свят ги познава що за мизерници са!
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Спряха да ни повтарят за европейските ценности, започнаха за атлантическите, но то си е военна работа. Австрийците таковаха маамата на евроценностите! Ако спрат и грантовете на ристювците ептен ще кабардисаме!
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще преградим Дунава!
54
1
 
15
 
! Отговори
Достойнство преди 3 месеца
Бойкот на тия мошениции! Не стъпвам в тези! Малко, да, но от сърце!
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В ЕС схемата е такава: големите казват на малките, та от тяхно име да излезе тезата на големите. Примерно Франция и Германия са против нашето членство в Шенген, но това ще го чуем или от Нидерландия, или от Австрия или Унгария. Така се ппстигат няколко цели, но главната е реномето на стожерите да остане кристално чисто.
52
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На никой не му пука за Австрия! Много ми е жалко, когато умни и интелегентни хора ( българите) се унижават пред ниско образовани lumpeni ( австрийците и повечето западняци) , заради малко пари! Дай Боже Българите да разберат ,че от нас зависи да затвориме в затвора корумпираните ни политици !!! Като си върнем държавата от мафията , в БГ ще е рай!! Дайте за това да работим!
51
2
 
11
 
! Отговори
ами просто преди 3 месеца
всеки тир превозващ стоки за австрия да се проверява из основи...поне 24 часа да седят по границата като ако са нетрайни стоки направо могат да ги хвърлят....така ще изравним резултата