До 2025 г. закриваме всички домове за сираци

Слага се край на епохата на приютите
Обновена: 12 яну 2024 12:12 | 12 яну 2024 12:02, Петър Бойчев
81
До 2025 г. закриваме всички домове за сираци
Снимка БГНЕС

До 2025 - година по-рано от предвиденото, България да закрие домовете си за деца - тази своя цел обяви социалната министърка Иванка Шалапатова.

"С приемането на Визията за деинституционализацията България заяви ясно, че до 2025 г. ще закрие всички специализирани институции. Това са т.нар. домове "Майка и дете", впоследствие бяха наречени Домове за медико-социални грижи за деца. Има все още четири институции с под 200 деца – в Кърджали, Варна, Стара Загора и в Плевен. Ние ще изпреварим заложената цел за тяхното закриване с една година", каза Шалапатова в интервю за БТА.

Тя споделя, че при встъпването ѝ в длъжност като министър е установила, че няма достатъчна подготовка за закриването на последните специализирани институции, затова предприела пълна мобилизация. Първо била създадена работна група от експерти, участвали в процеса на деинституционализация досега.

"В края на тази година, през декември, планираме да организираме специална церемония, на която символично ще изгасим осветлението на последния дом. По този начин България ще може да отбележи края на една историческа епоха, в която деца са се отглеждали групово в институции", посочва министърката.

Тя описва няколко стъпки за закриването на един такъв дом. На първо място спира настаняването на нови деца, на второ - задълбочена оценка на потребностите на детето, вкл. за съхранените връзки с роднини. Третата стъпка е изработване на план за грижа на детето извън дома.

"Трябва да се види дали е възможно грижата да се поеме от родното семейство, ако не – да се намери приемно семейство, а като последен вариант – в център за настаняване от семеен тип. В дома в Кърджали вече беше спряно приемането на нови деца. През декември м.г. са изведени две деца – едното в приемно семейство, другото е интегрирано в биологичното си семейство. На 8 януари трето дете е изведено, защото вече ще живее със своите осиновители", казва Шалапатова.

Целта е не само децата да бъдат изведени от домовете, а да намерят подкрепящо семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
1
 
! Отговори
ОтКадЯнаКадЯ! преди 4 месеца
Защо на снимката е показано Магарето, а в статията се говори за сирашки домове?
71
1
 
3
 
! Отговори
Люлю преди 4 месеца
***, тия тримата да ходят в приемни семейства и Донурство и селият парламент, измести, всичко мара врасала, СРАМОТА ПУ.........
70
0
 
8
 
! Отговори
Люлю преди 4 месеца
ГЛУПОСТИ, домовете трябва да останат, Шалапатова ли ще гледа децата, тя нормална ли е.
69
2
 
7
 
! Отговори
??? преди 4 месеца
Кви приемни семейства бе , домовете трябва да останат , това което трябва да се смени са условията и работещите в тях !!! Целата мара втасала , реъгнсхте да затваряте домовете !
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
много и здраве на бг
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
брава децата на улицата бравос
66
0
 
13
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 месеца
А какво ще стане с българските деца от тези домове и с бъдещи такива, които са оставени пт родителите си? Всичко оправихте в държавата, че се заехте да рушите вече изградени неща и практики! Всичката политическа хунта на въжето!
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Хубавите и здрави ще ги продават на който даде повече, а болните ще ги продават за органи. " - Ем поне някакв аполза от вторите, вместо да стават чалгари ..
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Смяяяятай ... Сег щемстане катонпрез 90-те. Ще има умрели от глад дечица по улиците .. И .. Ох, просълзих се .. И ... Няма да може ги спасиме уаах ..въъй не не мога ...
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От цял дом успели да изведат 3-4 деца към приемни семейства или родители. А другите? А дали тези деца ще бъдат адекватно обгрижвани в тези семейства, никой не се интересува. Важно е "несоциалният" министър да се хвали по медиите.
62
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Защитените жилища пак държавата и общините поемат разходите по издръжка. Какъв е смисълът да се извеждат деца/ лица от една сграда и да се настаняват в друга сграда?! Друг е въпросът какви далавери се правят в тия Защитени жилища, обаче никой не може и дума да каже, разни фондации и асоциации скачат на момента. Всички директори са назначени по "втория" начин.
61
0
 
10
 
! Отговори
И.Б. преди 4 месеца
Държаваата се освобождава от задълженията си.
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Във тези домове поне може да се упражнява контрол - в т.нар. приемни семейства не може. Нали хванаха едни приемни родители които предлагат децата си на педофили в Хасково или Кърджали беше преди години и знаете ли какво са направили? Взели им децата и толкоз нито затвор нито присъда.
59
0
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
А-а , не знаех,че тия тримата са израсли в дом за сираци .
58
2
 
13
 
! Отговори
Тези домове преди 4 месеца
винаги са били ужасни, но каква е алтернативата?! Българите осиновяват рядко и ако го направят, те искат здраво, бяло бебе, а не пораснали деца, евентуално с физически и психически проблеми и/или от малцинството. Ако наистина се отпускат сериозни суми, възможно е да има "доброволци" сред малцинството за приемни "родители". Това ли ще правят? Ако и това не стане? На улицата ли ще изхвърлят тези нещастни деца, каквито и да са те, или и тук ще откриват пазар за органи, като в любимата си Ус*райна?
57
0
 
16
 
! Отговори
Епохална глупост. преди 4 месеца
Но друго не се и очаква от това правителство.
56
0
 
12
 
! Отговори
57 преди 4 месеца
До ФашагатаПрав си!То тая гад всичко подари на наркото, сега посегна и на децата ни!
55
1
 
18
 
! Отговори
Фашагата преди 4 месеца
Тагар какво прави на срещата?Сираците ще ги праща в Украйна!Това ли обеща при привикването си в САЩ!
54
0
 
18
 
! Отговори
Тихомир преди 4 месеца
Ахам и за това във ФАЩ всеки втори пребивавал в няколко приемни семейства е звееерски матретиран.
53
0
 
11
 
! Отговори
По поръчка преди 4 месеца
на брюксел или пак сме по-католици от папата?! За единнпрЕател питам!