Последно сбогом с доц. Димитров, братът на патриарха

Беше отслужена Божествена литургия
14 яну 2024 13:35, Петър Бойчев
8
Последно сбогом с доц. Димитров, братът на патриарха
Снимка: БГНЕС

На 14 януари, неделя, след Божествената света литургия в 12 часа, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" беше отслужено опелото на протопсалт доц. Димитър Димитров. Братът на патриарха почина след кратко боледуване, а днес с него последно сбогом си взеха стотици души.

Той винаги е водил живот, отдаден на църквата и Бога. На 1 януари 1978 г. започва работа в патриаршеската катедрала като диригент на хора. Преди това създава и камерния ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласния", с който дирижира по целия свят, включително и пред папата. Един от първите солисти в хора е брата на доц. Димитров - сега български Патриарх Неофит.

На 31 декември дирижира за последно църковния хор. С патриарх Неофит проправят пътя си чрез вярата, идвайки от бедно семейство. Църквата за тях се оказва висша благодетел, двамата братя отдават животите си на религията по различен начин.

"Той приемаше работата си тук като казарма. Винаги беше абсолютно точен. Беше много педантичен до последния си ден. Приемаше работата като своя мисия и поставяше това на първо място пред всичко останало, понякога и за сметка на личния си живот", сподели пред NOVA диригент Георги Еленков, който над 10 години е помощник-диригент на доц. Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 4 месеца
До Анонимен,стига вече с тия измислици,патриарха и брат му със сигурност не са ваксинирани,църквата беше против ваксинирането,както винаги е била срещу науката и напредъка
7
1
 
2
 
! Отговори
Wc преди 4 месеца
БОГ ДА ГО ПРАСТИ
6
1
 
2
 
! Отговори
Anus shepti преди 4 месеца
БОГ ДА ГО ПРОСТИ...ОТДАДЕН И НА РУСОФИЛИТЕ
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега Св.Петър ще го пита:Абе човече, не знаеш ли, че ние не сме православна, а католическа Църква.Втория вселенски събор в Константинопол не знаеш ли?
4
1
 
6
 
! Отговори
Защо трябва да се преди 4 месеца
Опреличава, че е брат на патриарха?Това по- велик или по- известен ще го направи?
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Божеее ..не знаех, че и в църквата има комунистически доценти, вярващи в Бога .... Сталин!
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колко много българи измряха след набиване на бустерна доза с ковид инжекция? Защо не пиешете за инжекциозното избиване на народа? Бог да ги прости!
1
0
 
6
 
! Отговори
456 преди 4 месеца
Ако не беше доцент,по-малка ли щеше да е загубата?!Егати комплексираните журналисти и хора!