Премиерът Денков и еврозоната: Коя дата е "сакрална" и за кого е "фатална"?

Трябва ясна посока и да се работи по нея
20 яну 2024 12:33, Петър Бойчев
74
Премиерът Денков и еврозоната: Коя дата е "сакрална" и за кого е "фатална"?
Снимка БГНЕС

Датата 1 януари 2025 г. за влизане на България в еврозоната не е "сакрална", каза премиерът Николай Денков в предаването „Стълбището“ по Дарик радио, в  което участва и вицепремиерът Мария Габриел.

"Няма нищо фатално, ако стане не от 1 януари, а от 1 юли, и това е възможно. Датата не е сакрална, сакрално е да имаме ясна посока и да работим по нея. Това е от полза за бизнеса, за гражданите, за повишаване на благосъстоянието и на контрола върху финансовите институции", каза министър-председателят.

Денков подчерта, че правителството работи присъединяването да стане възможно най-скоро.

Премиерът обясни, че по време на разговорите му в Давос е станало ясно, че единственият проблем, който стои пред влизането ни в еврозоната е инфлацията, която е свързана с външни фактори като цените на горивата и на храните. Инфлацията продължава да спада, но, за съжаление, в еврозоната тя по принцип е по-ниска и затова е по-трудно да се вместим в изискванията, обясни Николай Денков, предаде БТА.

Затова и България преговаря показателят за инфлацията да бъде оценен по-късно през годината, допълни Денков. Самият доклад, който ще определи дали и кога ще бъде отправена покана към страната ни за присъединяване към еврозоната, се очаква да бъде представен през юни.

Ротацията

Първите стъпки към ротация са заложени, още когато направихме споразумението как и кога ще се случи тази ротация. Второ, направихме лидерска среща, на която принципите бяха обсъдени. Това, което не сме започнали, е да обсъждаме конкретни имена, защото в момента правим анализ на работата на министрите по изпълнението на програмата, каза премиерът.

Денков увери, че процесът върви спокойно, конструктивно и е оптимист в това отношение.

От своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел каза, че за нея е важно да бъде завършен анализът и да имат много голяма яснота за свършената работа на всеки един от министрите. "На този етап най-важно е да имаме яснота къде сме се справили със заложените срокове в управленската програма, къде има може би риск от забавяне и какви са мерките той да бъде преодолян", подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дата е ясна ,няма да има дата )
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да светна иdиота, който пише. че еврото не го искали хората с неизпрани, мръсни пари в брой - умнико, знаеш ли, че има много хора, които спестяват цял живот пари в брой, за да не им ги открадне банката от измислени такси ! Прочети една книга и излез от тик-ток, за да не пишеш глупости в коментарите !
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Добре, но как точно ще стане? Жената на Лорер отива при жената на Габриел?
37
0
 
5
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 4 месеца
не само разсипаха държаватам ами направиха така че народа да бяга в чужбина или да измира тук у БГ ! БГе на 1во място по смъртност но народеца изобщо не мисли за съжаление и си заслужава съдбата !
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПЛЪХ !
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Референдум! Иначе Лъвът ще излезе и ще има.... Бум...Бум Бумммм!
34
1
 
6
 
! Отговори
народен съд преди 4 месеца
СДС-уж дисиденти и бившите комунисти от БСП съсипаха България.След това Иван Костов продължи със съсипването,НДСВ с Царя също,и накрая новите борисовци ***- ***- та ,де-се-бе-та и де-***-се-та досъсипаха страната.Вси4ко бе унищожено,армия,предприятия,заводи,производство,селско стопанство,образование и здравоопазване.Сега разчитат на ЕС,и еврото заедно с Шенген да ни направат богати и щастливи.
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Румен Грипенов си мислише,че още от тази година сме щели да влезем в ЕС, но вече е 20 януари. Същата работа като каза, че Русия ще спечели тази война за 1 месец!
32
3
 
6
 
! Отговори
Денков преди 4 месеца
Ако сме опряли дотам, друг да ни упражнява контрол върху банките, тежко ни! Камо ли това да се изтъква като постижение. Ако беше толкова сакрално еврото, то поляците и унгарците преди нас щяха да го прегърнат! Ама от разглобка какво да чакаш, освен изпълнение на заповеди?!?
31
1
 
4
 
! Отговори
BASI MAMAT преди 4 месеца
Денков , Денков , видял ли си днешния доклад на ЕСО ?Внасяме ТОК ? Вижте Хора на адрес ЕСО .
30
1
 
8
 
! Отговори
Не може ли преди 4 месеца
На тоя и оная да им се регистрира отделен сайт и който иска да ги чете!Погнуса ми е да ги гледам по цял ден и да чета умопомраченията им!
29
0
 
4
 
! Отговори
Неволята преди 4 месеца
Една държава става силна когато има силна икономика,селско стопанство, пазари по цял свят за износ на наши конкурентни стоки ,развит туризъм ,животновъдство,развито здравоопазване и добро образование.30 години сме в позицията на двамата братя отишли за дърва в гората ,колата им се счупиа и те започнали да викат Неволята да дойде да им поправи каруцата пълна с дърва.
28
0
 
5
 
! Отговори
Предателите на род преди 4 месеца
И Родина винаги се отразяват в историята на първа линия като помака на снимката.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Денков ни набута в авантюра с държавно гарантиран дълг за 80 милиарда лева за два нови ядрени реактора в Козлодуй, които ще заработят колкото и ония в Белене. Срещу голите обещания на инж.Ганев, че можел да строи АЕЦ 3-4 пъти по-евтино от западните си колеги. А от договори със САЩ е трудно да се откъснеш.
26
0
 
1
 
! Отговори
Нема да се плашиш преди 4 месеца
Нощно време в тъмна и тиха нощ,чуеш свистенето на вятъра няма да е от евро а от рапела.
25
0
 
13
 
! Отговори
Много мечти преди 4 месеца
Имат мутренското правителство на посолството,но народа има мечта за всички ротационни схеми по 1 съчма на всички мафиоти.
24
0
 
19
 
! Отговори
ЕвроНАТЕГАЧ преди 4 месеца
Доволен бил българския народ? От какво да е доволен? Ако това се случи, т.е. приемем еврото не ми се мисли за запскулата и ръста на цените. Само гледайте. А и още нещо: има закон, че са събрани подписи за референдум, който фашистите от ПП ДБ не искат да проведат. Защо? Защото 20 макс 22,23 процента искат еврото.
23
0
 
7
 
! Отговори
Ходи в Украйна преди 4 месеца
Преди да приеме България еврото,а приори се спомине с мечтата и не доживееш да видиш Българско евро и ЕС се разпадне като османската империя.
22
0
 
8
 
! Отговори
Тиси преди 4 месеца
Демагози.Празни приказки.Шменди Капели.
21
4
 
14
 
! Отговори
404 преди 4 месеца
Денкоолу с каква икономика ще влезем в Ес ???