Поставят дефибрилатор в столичния зоопарк, следваща цел са хижите

Александър Манушев: Работи на български език и е автоматичен
24 яну 2024 08:45, Анисия Иванова
24
Поставят дефибрилатор в столичния зоопарк, следваща цел са хижите
Снимка: Bulgaria ON AIR

На територията на столичния зоопарк вече ще има автоматичен дефибрилатор. Животоспасяващият апарат е дарение по проект "Осинови дефибрилатор" на фондация "Първите три минути".

"Зоопаркът е посещаван от изключително много хора и по статистически причини всички те са застрашени от сърдечен арест. Отива утре в зоопарка и ще бъде монтиран на закрито място. Работи на български език и е автоматичен. Задължително е да има такъв уред", коментира в "България сутрин" Александър Манушев, който е част от фондацията.

По думите му проект "Осинови дефибрилатор" е един от най-успешните. Дава възможност на компании от корпоративния сектор да поставят дефибрилатори на обществени места. Компанията би могла да поеме дългосрочна поддръжка на дефибриталотора или да направи еднократно дарение, разясни гостът.

Манушев посочи за Bulgaria ON AIR, че дефибрилаторът е автономно устройство и веднъж инсталиран, изключвайки обучението, единственено е необходимо в следващите 10 години да му се сменят консумативите.

Манушев подчерта, че дефибрилацията трябва да бъде извършени буквално в първите секунди и минути след инцидента, когато с 80% скача шансът човек да бъде спасен. Изчаквайки помощ от линейка, шансовете за спасяване на човешки живот са 2%, изтъкна той.

"В софийското метро имахме възможност да правим обучения на преминаващи граждани на различни метростанции. Вече всеки втори-трети човек знае за какво става въпрос и знае за дефибрилаторите. Много хора знаят как да ги използват. Хубаво е на всяка станция да има", каза още Манушев.

Събеседникът съобщи, че са си поставили за цел да обхванат 20 хижи, в които да поставят дефибрилатори. Вече има готовност част от необходимите дефибрилатори да бъдат закупени. Следват обучения на съответните места.

Един дефибрилатор струва между 3 и 5 хил. лева. Нямаме национална програма, но се правят стъпки за промяна на текстове в Закона за здравето, стана ясно още от думите на Манушев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Учетето не е като правенето.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пичуе, гледам притеснявате се, че не знаете как да ползвате подобни устройства и колко животи щели да спасят! Доста лошо говори за шофьорските курсове, а също и фирмите, които трябва да инструкират служителите си по безопасност на труда, включително как се работи с дефибрилатор. Устройствата са умни. От указващия първа помощ се иска единствено да залепи електродите и да го включи. Устройството мери сърдечната активност и само пуска импулсите при нужда. Един човек да спасят, заслужило си е!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На летището трябваше да има дефибрилатор, ако си спомняте случая
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Езика не може да се глътне. Нарича се спазъм и има *** начин. Езика е мускул и за да се отпусне е необходимо главата и чельоста да се поставят в определено положение. Така мускулатурата се отпуска и "глътнатият" език вече не е глътнат. Това го учи всеки кандидат шофьор на курсовете по първа помощ. Освен ако не е тъмно-син и не си е купил книжката.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
това за шефа беше
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще си глътне езика, ще те видим какво оправдание ще имаш пред родителите и пред себе си после. А няма мужда от неспециалисти да си играят на лекари като по филмите.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди години бутнаха дете и то падна по гръб. Спря да диша и обърна очите. Започнахме сърдечен масаж. След около минута сърцето тръгна и детето дойде в съзнание. Ако трябваше да чакаме линейка щеше да е мъртво. Младо и здраво сърце. Ако беше възрастен щеше да си отиде. Точно както фотографката преди години дето 30 минути чакали линейката. От тогава в багажника имам такъв дефибрилатор. Имат ги във всички полицейски и пожарни коли по света както и повечето големи фирми и офиси, автогари и летища.
13
1
 
1
 
! Отговори
Шеф на инженери преди 3 месеца
Тежко ни и горко от такива "инженери". По добре стани кравар. Там е по-безопасно
12
1
 
2
 
! Отговори
Прост Народ преди 3 месеца
А кога ще се разреши от закона да се използва дефибрилатор от не-медицински лица? Сега ако използваш дефибрилатор било той и автоматичен директно си по НК в затвора. По нашият закон от преди 50 години дефибрилатор може да се използва само от лекари. От 12 години се говори за промяна в закона и още не е направено. Колко деца умряха в училище от късно идване на линейка и нямане на дефибрилатори и пак не им увряха главите.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Инженер съм, с изучаване на 1 семестър медицинска техника. Не съм практикувал и НЕ искам да еспериментирам дори на 10 метра ако съм от подобен случай и уред. Това не е четка за зъби.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Измиване на очи. Случайна експлоатация ще претрепе някой. Медицински прибор помощ не дава. Медицинско лице трябва.
9
1
 
2
 
! Отговори
Кунчо Бустера преди 3 месеца
По статистически причини всеки перфориран е застрашени от сърдечен арест. Pf-роизводителят го е обявил в списъка със странични ефекти.
8
1
 
3
 
! Отговори
цао преди 3 месеца
дали е свързано с ваксинираните ?
7
3
 
4
 
! Отговори
Идеята преди 3 месеца
не е лоша. В белите държави това го има от години. Предполага се, че при емболичен инцидент при лоши МТО условия реанимационен автомобил може да се забави фатално. А наблизо може да има медицинско лице, което да спаси живот с помощта на апаратурата. Та хайде да не се правим на по-умни от другите!
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За 30 години не съм чул някой да му е потрябвало дефибрилатор в Хижа или Зоопарк, пак харчат пари за глупости и популизъм.
5
7
 
6
 
! Отговори
В преди 3 месеца
Копенхаген и Стокхолм дефибрилатори и напълно обурудвани аптечки има във всяка единица на градския транспорт, във всеки вагон на метрото, и през два входа на жилищните карета. Пак сме години назад.
4
4
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 месеца
Това е скъпо и ненужно и магнит за вандали. Няма никакъв смисъл от това да се поставят медицински уреди на обществени места още повече че мнозинството от хора не е обучено да ги ползва.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поставят, а колко пъти са ги ползвали, колко животи са спасили?
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Подарък за всеки вакснат - джобен дефибрилатор
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И кои са тези статистически причини за сърдечен арест? Да не би случайно да са ковидарките на Файзер, преди които нямаше такива неща? М?