"Медицински надзор" установи нарушения в две болници по случая "Даная"

Извършени са две независими проверки
Обновена: 25 яну 2024 18:11 | 25 яну 2024 18:00, Анисия Иванова
6
"Медицински надзор" установи нарушения в две болници по случая "Даная"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" констатира нарушения в две лечебни заведения по случая със смъртта на 15-годишната Даная.

Преди дни от Министерство на здравеопазването обявиха, че след приключването на втората проверка на ИА "Медицински надзор" здравният министър ще сформира екип, който отново да провери всички обстоятелства по случая. Първата проверка не е установила нарушения.

Според "Медицински надзор" не са спазени разписаните правила в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

Втората проверка е извършена в периода 9 януари 2024 г. – 19 януари 2024 г. Служителите са проверили болниците “Пирогов” и “Царица Йоанна – ИСУЛ”, както и Медицински център „Малчовците“ ООД - София, болница и диагностично-консултативния център към болница „Токуда“, Амбулатория за първична извънболнична медицинска помощ индивидуална практика „Смарагд 57“ ЕООД - Кресна и „Доктор К. Пандева“- ИППМП ЕООД - Благоевград.

От агенцията не посочват в кои от проверяваните лечебни заведения са установени нарушенията.

Във втория екип проверяващи са влезли различни служители от тези, които са извършили първата проверка, допълниха от ИАМН.

Констативните протоколи, ведно с документите, получени при повторната проверка са предоставени на сектор „Противодействие на корупцията в администрацията“, отдел „Икономическа полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

Тази седмица Ани Стоянова - майката на Даная успя да се срещне с директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров, който отказа да се оттегли от поста на този етап. Срещата стана факт след протест с искане за отстраняването на директора и провеждане на обективна проверка на фактите около смъртта на 15-годишното момиче. Разговорите са били конструктивни, обявиха и от двете страни след срещата.

15-годишното момиче почина в болница "Пирогов" през май 2023 г. Даная, която страдаше от хематологично заболяване, беше приета в болницата заради инцидент, при който е ударила главата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
Тошко преди 3 месеца
Тези,които плюят срещу жената,дано пукнат от лекарското безхаберие,както жена ми си замина!Не им го пожелах за децата им,те не са виновни,че родителите им са празни тикви!
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цяла година не се говореше по въпроса а сега видите ли да започнем всичко отначало. Моето уважение и състрадания за майката, но тя в момента не съзнава или и е обещано нещо за да започне тази агресия срещу директора на Пирогов. Доколкото се говори тя е във връзка с министъра на здравеопзването който иска на всяка цена да уволни директора на болницата.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прочетох го "Медицински позор" и май е по-правилно така. Търсили, търсили нарушения и накрая само грешно изписани лекарства намерили, иначе всички са бели и добри и ще го караме пак на обяснението "то така си беше"...
3
9
 
2
 
! Отговори
До баба Мара преди 3 месеца
Бабетник, айде спри да ни заливаш с неграмотни писания и нелепи съвети. Гледай си печката, че да не идва пожарната да те спасява, докато пишеш глупости.
2
15
 
15
 
! Отговори
питанката преди 3 месеца
Поредната измислена драма в стил "Дебора"!! Намериха тъпата, неграмотна ци%ганка, която ще дава оценка на направеното от лекари с дългогодишен опит. Сега смучат от пръстите си някакви "нарушения" - как били изписани лекарствата. Неграмотният министър на здравеопазването не можа да уволни директора на Пирогов при оня скандал с депутата и сега използват ци%ганката. Детето е било с тежка хемофилия, родителите са знаели че евентуален кръвоизлив е фатален. Чудеса ли да направят в Пирогов
1
6
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
пирогов и исул са строени преди 60 години трябват нови болници съобразенисъс застаряващото население и болестите му положението в болниците е неспасяемоот 90 години на миналия век ние нямаме здравеопазване нямаме профилактикаедин от докторите вземал рушвети за малко да стане премиер в люлин 200 000жители няма болници а само мед центрове които са гола вода