България прави снаряди за Германия, Берлин ги праща на Украйна

Те трябва да са предадени на Киев до края на годината
27 фев 2024 16:00, Нели Христова
172
България прави снаряди за Германия, Берлин ги праща на Украйна
Снимка: БГНЕС

Германия е поръчала 120 хиляди снаряда на България, които ще достави на Украйна.

Станаха известни подробностите по обявеното от Германия споразумение за доставка на стотици хиляди артилерийски боеприпаси за Украйна. За това съобщи "Шпигел", позовавайки се на източници от германското министерство на отбраната.

Изданието твърди, че 120 хиляди артилерийски снаряда, обявени от германското правителство на 16 февруари като част от новия пакет военна помощ, са поръчани от България.

Според прессъобщението всички договорени български боеприпаси трябва да бъдат предадени на Украйна през 2024 г.

Генерал Кристиан Фройдинг, ръководител на Ситуационния център на Бундесвера в Украйна, отбеляза, че няма недостиг на пари. Само за 2024 г. Германия е отделила около 7 млрд. евро. Основният проблем остава наличието на боеприпаси на световния пазар.

Български боеприпаси

122-милиметровите артилерийски снаряди са боеприпаси от съветската епоха. Използват се в гаубици Д-30 и самоходни гаубици 2С1 Гвоздика, които са широко използвани в украинската армия, припомня изданието Militarnyi.

България е производител на снаряди от този калибър и един от най-големите играчи на световния пазар в нишата на съветските оръжия.

Основният производител на тези снаряди в България е заводът „Дунарит“ в Русе. Той произвежда широка гама артилерийски боеприпаси от съветската епоха, включително 122-милиметрови снаряди за разделно зареждане.

Въпреки това поради голямото търсене на оръжия, предизвикано от руско-украинската война, България възстановява и други мощности, които са били консервирани през последните десетилетия.

В края на 2023 г. е обявено, че след 35 години бездействие българският завод в град Костенец, собственост на държавния холдинг ТЕРЕМ, възобновява производството на 122-мм снаряди. Този завод прекратява производството на 122-мм снаряди през 1988 г.

Възможно е заводът да е получил дял от германската поръчка за доставка на боеприпаси за Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 79.Е кога е било това през 2124 година ли щото ,аз такова нещо не знам да се е случило
71
2
 
3
 
! Отговори
?!? преди 2 месеца
Да чакат скоро друг опит да го вдигнат във въздуха тоя завод! С етера се провалиха.
70
2
 
4
 
! Отговори
ами преди 2 месеца
Сега Русия е длъжна да върне 120 хиляди снаряда на България.
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Британските атомни оръжия вхърлят на цели 5 метра
68
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 76 Никога не е казвал такова нещо,а това,че е от посолството им нареждат от години на политиците като си затварят очите за далаверите им е проблем на България иначе безплатен обяд няма щото Русия няма вина за далаверите на тоя и ония
67
10
 
4
 
! Отговори
Пютин преди 2 месеца
няма Проблем - рано или късно Българският Народ, за съжаление, ще Плати Сметката за ЕвроАтлантите, за които Машините Гласуват!
66
5
 
14
 
! Отговори
(^.^) преди 2 месеца
Ами чудесно, Германия е поръчала снаряди и ще плати на наши фирми, за да достави тези снаряди на Украйна и те да се стоварят в/у манерката на терориста и военнопрестъпника - путин ... Какво по-хубаво от това ... !!!
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ланцетите къртят.Бива ли технологичния запад да нямат по добри дронове.Излагация
64
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин каза, че ако подкрепяме Русия за нас ще има и петрол и газ и всички суровни БЕЗПЛАТНО! В замяна искаше само да сме приятели. Ама така политиците ни няма откъде да крадат!
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 72 Е не са напълно държавни ,ама си работят за Русия,а на запад не е така щото трябва и печалба да има ,а от къде ще дойде и ,каква е файдата на Шолц от тая работа и що не направи проблем,че американците взривиха северен поток като има и германски инвестиции в него ,а мълчи като ...
62
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ненормална работа - възстановяват статута от ВСВ - отново в губещата позиция. Невероятно колко продажни могата да са управляващите! Бюджетът няма пари за заплати пенсии, теглят се огромни заеми, тия хрантутници на центови заплати тръгнали оръжия да ми даряват и то за чужда кауза! Няма в НК подходящо наказание за тях.
61
7
 
9
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 месеца
Копейки аз като ви разправам тук от началото на СВО,че в Украйна всеки ден ВСУ трепат руснаци с наши БЪЛГАРСКИ бомби на вас майтап ви се струва:):):)
60
14
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
В Русия оръжейните заводи са държавни. Бяха приватизирани при Елцин-найголямата кражба и предателство в Русия. След това обаче всичко вече е държавно, Русия може да произвежда толкова, колкото каже Путин. САЩ и Евроа не могат.
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 67 Държи на Миро ... да кажем дръжката на зелето
58
10
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
На Украйна не и трябват снаряди, а лист и химикалка да подписват капитулацията. Защо мислите на Запад толкова години никой не се наема да разширява производството на снаряди и техника? Ами защото като свърши тая война, какво правим с оръжейните мощности? Фалираме? СССР бие капиталистическа Германия точно защото капитализмът в Германия не търпи производство без печалба!
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 66 Е объркал си се сега там е Урколандя или Бандерия
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Германия може ли да обясни на австрийския си пудел, че не е прав да ни спира за Шенген? Инак да си ги поръчат в Австрия на петорна цена... Как пък няма един с топки да тропне по масата!
55
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 63 Само САЩ има 15 хиляди самолета Зелю разполага с 40 руски таралясника и пак държи руската авиация на 100 километра от фронта, а на Путин му останаха читави 1000 самальота и то такива дето не стават за нищо освен за летящи гробове.
54
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво, Слава на Украйна
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 60 - Големи сте ентусиасти с тая авиация. Дечковци. Гледате тия филми и си фантазирате.

Спонсорирани публикации