Денков към пенсионерите: 56 лекарства за кръвно стават безплатни, със спестеното ще ходите на театър

127 000 студенти и докторанти ще учат без да плащат такси
Обновена: 13 мар 2024 13:44 | 13 мар 2024 13:33, Петър Бойчев
210
Денков към пенсионерите: 56 лекарства за кръвно стават безплатни, със спестеното ще ходите на театър
Снимка БГНЕС

От 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от НЗОК и ще бъдат безплатни за пациентите. Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков по време на редовното заседание на Министерския съвет.

"Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в нашата страна. 600 хиляди души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха едни от най-високите цени в Европа - 75% от стойността на лекарствата си", съобщи акад. Николай Денков.

"Здравната каса и Министерство на финансите осигуриха безплатна терапия на сърдечните заболявания. Включени са всички лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа", посочи Денков.

По думите му тази промяна ще има и социален ефект. "За българите с ниски доходи спестените средства ще са възможност да си купят по-качествена, здравословна храна, да си купят билети за театър, кино, концерти. В дългосрочен план това е мярка и срещу демографската криза, защото навременното и редовно лечение ще намали високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания", каза още премиерът в оставка.

Акад. Николай Денков заяви, че миналата година правителството е обещало „да промени“ тази несправедливост и сега е изпълнило обещанието си.

"Днес искам да поздравя всички вас, особено Министерството на финансите, за една успешна битка в името на българските граждани. Знаете, че сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в нашата страна, 600 000 души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха една от най-високите цени в Европа – 75% от стойността на лекарствата си.

За 25 години съществуване на здравната каса нито едно правителство не намери ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти, въпреки че всички знаеха, че по-възрастните хора не си пиеха редовно хапчетата, защото не можеха да си го позволят", посочи още министър-председателят в оставка.

Лекарствата стават безплатни от 1 април.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
4
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
Така ами ! Няма да си купуват храна и да си плащат тока я ! То бова бива тоя какви ги дрънка ......Байдън е невменяем то е ясно ама май и тоя тука го пере тока яко !
80
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не бе Денков. Ще си купят ядене. Защото до сега спестявах от него за да си купят лекарствата. Още мнооооогоооо има да поработите за да стигат пенсиите за театър, а пък да не говорим и за почивки, както правят пенсионерите от другите европейски държави.
79
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До СТРАНДЖАТА 61 Тази новина няма как да се хареса на хората. В НС и МС на всеки 3 месеца си повишават заплатите с по 300-400 лв. отгоре, на бюджетната сфера увеличиха незнайно колко пъти заплатите на хората на ГЕРБ- учители, лекари, магистрати, полицаи..., а за пенсионерите безплатни лекарства, които иначе струват 5-10 лв. на месец, защото безплатни ще са най- евтините, а не най- качествените лекарства. Ако пенсиите бяха нормални, лекарствата нямаше да са проблем за пенсионерите.
78
3
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 103 преди 1 месец
Заработили са си ги хората, и данъци и осигуровки са им внасяни. Не беше като сега да се крие и лъже. Ама се навъдиха едни политици, Костов им оряза наполовина пенсиите на хората, и всеки, като нещо подхвърли, се има за много благороден, все едно от джоба си го вади. А старите пенсии са си точно изкарани, така че няма нужда от социални помощи. Такива трябват на по-късните пенсионери, дето стояха без работа при демокрацията.
77
1
 
3
 
! Отговори
Пею преди 1 месец
До АнонименОткакто хитлер правеше сапуна лукс. Може и още да има някъде от него. Та оттогава е цензурата.
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако въобще спестят нещо! Със спестените пари, няма да ходят никъде. Ще си пуснат новините по каквото и да е, вместо театър.
75
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Дай им нормални Пенсии и заплати се заработват,не се дават и не се подаряват ! На който му е ниска пенсията,нека да кандидатства за социални помощи !
74
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
я па ся, откога думата сaпyн е обидна та от ДрисБг я цензурират!?
73
4
 
27
 
! Отговори
Дай им нормални преди 1 месец
пенсии бе, плъшок гнусен! Те сами ще си купуват лекарствата, ако имат достойно заплащане на труда си, който са полагали цял живот! А не ти да им казваш за какво да харчат парите, дето ги нямат!
72
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дааа и на сапунени опери ще ходят...
71
2
 
15
 
! Отговори
Красимир преди 1 месец
Театъра другарю Денкоф вече 78 години е един и същ. Постно зеле .
70
3
 
18
 
! Отговори
Не преди 1 месец
за театър, а за Комиш опера....За украинци и "мигранти" може всички, а за Българите абсолютно нищо....Пълни без*мо*зъчни кукли...
69
4
 
15
 
! Отговори
БГ Новини преди 1 месец
Депутат от "Възраждане" домъкна на трибуната част от телената ограда на границата, закърпена със.. сезал и връзки за обувки. МВР започна издирване на кого са обувките.Ъкъдимик ПодлуДенков преписал професурата от докторантурата на жена си дето не му била жена, а съжителница. В последните дни раздал стотици хиляди левове на политическите кабинети като бонуси, ама не помнел точно на кого, а и било лични данни, за които тия дето не ги знае кои са не му били дали съгласие.
68
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пенсионер 90 - Ех, че сте възпитани. На Наведенков на "ви"! Само на човек, който заслужава уважение, се говори на ви. Тук случаят е друг.
67
3
 
21
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Благодарим ви Академик Денков, за театъра коийто гледаме благодарение на Вас и партията ПП-ДБ!
66
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С такива "грижи" ги пращаш не на театър, а на кино, ментак.
65
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 84 - Глу....ко, още построеното от пенсионерите не можете да разрушите. не че не полагате усилия. А след вас какво остава? Когато днешните пенсионери са работили, под масата не се е плащало.
64
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как не те е срам, нахалнико, да се подиграваш с възрастните хора, които не за лекарства, ами за храна и отопление нямат средства?! Дано те стигне същата участ - теб и близките ти. Че ти и тия, като тебе, срама нямате!
63
14
 
4
 
! Отговори
Georgiev преди 1 месец
Като чета коментарите, угодия няма, важното е да се хейти. Затова за голям процент от нещастието сте си виновни вие.
62
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия тотално са загубили връзка с реалността! Докога ще ги търпим, питам вас, овце?!!