Патриарх Неофит бе обединител, ще има ли борба за власт след него?

Проф. Матанов: Очаквам да има баланс между силната ръка на новия патриарх и благостта на Неофит
16 мар 2024 12:22, Красимир Ангелов
77
Патриарх Неофит бе обединител, ще има ли борба за власт след него?
Снимка: БГНЕС

"Патриарх Неофит беше дошъл точно навреме, за да обедини църквата след разделението, което съществуваше сред висшия клир. Очаквам да има баланс между силната ръка на новия патриарх и благостта на  блаженопочившия патриарх Неофит. Ако това стане, ще бъде добре", заяви историкът проф. Христо Матанов в извънредното студио на Bulgaria ON AIR, посветено на изпращането на българския патриарх Неофит в последния му земен път.

Журналистът Чавдар Стефанов описа патриарх Неофит като "човека, внесъл спокойствие в църковните среди, спокойствие и сред значителна част от хората".

"Тежки изпитания имаше през последните години. В църковните среди спорове се водят десетилетия за нищо, а има и такива, които траят хилядолетия, а светът е много динамичен.  Не мисля, че всичко което можеше да направи БПЦ, патриархът, висшият клир, е направено, можеше да бъде взета много по-ясна позиция, имаше колебание насам-натам", посочи Стефанов.

Той допълни, че Неофит е подготвян от патриарх Максим за негов наследник.

Проф. Христо Матанов заяви, че малцина знаят кой реално е ръководил църквата във времето, когато патриарх Неофит беше болен.

"9 души от Светия Синод имат право да кандидатстват за този пост, някои от старите са кандидатствали за патриаршеското було още с патриарх Неофит. Подмолно се води борба за власт, някои вярват в колективния разум на Светия Синод, аз не", каза историкът.

Чавдар Стефанов допълни, че в борбата за патриаршеския стол се включва и Русия, тъй като влиянието е огромно, а и значителна част от висшия клир е специализирал в Русия.

"Разколът в православието е очевиден. Руският патриарх не е поканен, той има извинение да не е поканен, води опело за сръбския епископ, който беше представител в подворието на сръбската църква в Москва. От друга страна беше обявено, че патриарх Вартоломей ще води опелото, те с Кирил не се понасят от поне 2-3 г.", каза още журналистът.

Историкът проф. Христо Матанов от своя страна коментира, че през 90-те години политическата намеса при избора на патриарх е била очевидна: "Сега всичко е по телефона - с обаждания, подмолни неща. Тези политици, които искат техен човек да оглави църквата, си мислят, че може да е проводник на политически интереси".

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
4
 
! Отговори
До Да преди 2 месеца
Обединител според евро атлантическите ценности е поп,който им служи и кради по равно от всички миряни
22
6
 
9
 
! Отговори
Борец преди 2 месеца
Ще има борба.Сега всеки чернодрешковец ще почне да заклеймява Русия.Който най плюе по нашите братя,той ще бъде новия патриарх! Аз на български свещенник не вярвам! Вижте им начина на живот,охолен и сит,неинтересуващ се от проблемите на християните!
21
1
 
8
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
Какво е обединил?!
20
1
 
6
 
! Отговори
НЯМА БОРБА преди 2 месеца
ПРЕДЛАГАМ!!! Предлагам да направим дебелодупестото Буци,този стар и мъдър крадец за главен поп на България! Не че другите попове не крадят,но той е най печен ,аи досега само от църквата не беше крал! АЛИЛУЯ,АЛИЛУЯ да хванем Буци за х.....
19
4
 
7
 
! Отговори
Православен преди 2 месеца
Ще има борба,колкото ГЕРБ с ППДБ за пред простолюдието!Всичко вече е решено и най големия евро атлантически поп ще стане ,,духовен пасттир,, на православна България!По делата Му ще го познаете!След месец два ще има златен ролекс на ръката и Майбах пред вратата!Ще призовава за пълна подкрепа на украинската армия и разгром на руската,въпреки че Исус иска мир,а не война!Славяни православни се избиват за радост на англосаксонския дявол,който твърди,че най големия враг на техния свят е православието
18
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
... тя започна, хиените едвам чакаха !
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За журналисти и благоговеещи. Вслушайте се в думите на вашия Бог. И не величайте посредниците между вас и него. Левит 26.1
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не съм го чувал даже този поп - къв обединител е бил ? :)))
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой сега е номер 1
14
1
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОСНИК преди 2 месеца
И кой сега ще е новият български патриарх? Да не изберат Благо Джизъса, както вчера избраха Гонзо за президент на БФС?
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искаме обща снимка на Кошлуков и Велислава Дърев/а.
12
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди 300 години Московията открадва от Киев Православната църква на Киевска Рус самоволно и я премества в Москва. Неотданна, вселенския патриарх поправи тази грешка. ПЦУ в Киев, ще бъде призната официално на църковен събор, въпрос на време
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво точно е обединено и къде е резултата или само запълваме ефира и нета с думи, защото нещо трябвало да се каже.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сека партия ще иска неин човек и ще се расцепи. Даже и Пеески и Цонев от ДПС ще искат техен.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще има, ще има, Николай в църквата е Борисов в политиката!
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мавзолей ше има ли като Гошо Тарабата :)))
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В сутрешното си предаване по БНТ, Георги Любенов представи днешния ден, като втори от смъртта на патриарх Неофит с думите "национален празник", волно, или, не, но не се поправи на "национален траур", ако това е искал да каже. Поканената в студиото на БНТ Велислава Дърева, е обида към всички православни българи. Нейната партия БКП и лично тя, преди 1989 забраниха религията и зачертнаха вярващите от целокупния български народ.
6
1
 
21
 
! Отговори
KoЙ ще е NEW Кръсниk преди 2 месеца
Империя с имоти за 10 МИЛИАРДА до която нямат достъп НАП и данъчни , освободена от всякакви данъци и контрол, пълнеща гушата си от последните стотинки на наивните вярващи и лапайки немалка субсидия от бюджета отдавна е пуснала пипала във всеки държавен орган и структура ......
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От 3 дена се пише и говори нявсякъде за един човек, за който почти никога не бях чел по новините, какво прави какво върши или въобще нещо важно за момента за него. Защо изведнъж стана толкова важен че вече 3 ден само за него се пише. Какво зависеше от него?
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С бронетранспортьора ще го карат на Червения площад при мумията на Ленин.