На мама детето... Младежите у нас живеят с родителите си средно до 30 години

България е една от страните, в която неактивните младежи са намалели най-много
27 мар 2024 21:50, Нели Христова
170
На мама детето... Младежите у нас живеят с родителите си средно до 30 години
Снимка: Pixabay/Dimhou

Около 153 хиляди са младежите у нас, които нито учат, нито работят. Макар и делът им да остава висок за средния в Европа, добрата новината е, че намаляват с най-бързи темпове. Работещите са ангажирани основно в търговията и охранителната дейност.

Концепцията за "младежи" през последните години постепенно се изменя, при това на европейско ниво. Ако преди за младежи се считаха от 15 до 24-годишните, сега към тях вече се причисляват и тези до 29-годишна възраст. Последното преброяване провело се у нас през 2021 г. изчислява броя им на близо 1 милион души. Най-голям е техния дял в Югозападна България, а най-малко са те в Северния централен район. Младите напускат дома на родителите си на средно 30 години, което ги нарежда на четвърто място в Европа след Хърватия, Словакия и Италия, като мъжете се позастояват в родния си дом с 4 години повече от жените. С висше образование са 36% от младите между 25 и 34 години, а рано напусналите образование на възраст от 18 до 24, са 9%. 75% от младежите с някаква степен на образование, владеят чужд език.

Според Националната статистика, заетите лица до 24-годишна възраст, са малко над 100 хиляди, но какво работят? Най-голяма част от тях – близо половината, са ангажирани в търговията и охранителната дейност. Следват професии неизискващи специална квалификация. Според експерти през следващите години тези позиции ще стават все по-примамливи заради променящия се пазар на труда, тъй като работодателите вече са склонни да наемат млади хора и без опит, на които да предлагат добри условия, стига само да искат да работят, предаде NOVA.

За младежите, които нито учат, нито работят, си има абревиатура - "NEETs". По последни данни на Евростат такива са средно 12% от младите на възраст между 15 и 29 години. Но къде сме ние? Феноменът оказва се, е най-характерен за държавите от Южна Европа и Балканите. И като такава, заемаме четвърта позиция в класацията, непосредствено след съседите от Гърция, където неактивните младежи са малко повече от нашите. Най-много са те обаче в Румъния и Италия – близо 20%, а най-нисък е процента им в Нидерландия – едва 4. И докато амбициите на Европейския съюз са до 2030 г. средният процент в държавите членки да бъде свален до 9, има и добра новина на нас. Защото България е една от страните, в която неактивните младежи са намалели най-много – с 10% за 10 години. Броят им се изчислява на около 153 хиляди души. Голямата част от тях са с по-ниска степен образование, живеят предимно в слабо населени места, а за издръжката им помагат родители, близки или съпрузи, когато става въпрос за омъжени жени, чиито дял е по-голям от този на мъжете.

Друга добра новина е, че все по-малко са младите, които имат намерение да емигрират. Изчисленията са на Националната стратегия за младежта за периода 2021-2030, приета от Народното събрание. Макар и все още висок, процента на младежите, които биха заминали да живеят в чужбина, е вече под 30%. 18% биха сменили населеното си място с друго, но в пределите на България. Доволни от мястото, където живеят в момента са 43%, а 12% нямат мнение по въпроса. Желанието за емиграция е свързано на първо място със стремеж за по-добър живот, после за по-добро образование и накрая за по-висок стандарт и заплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Путинофили, ЧЕТЕТЕ:гледам и ти си запознат къде са филтрите за 1500 лв. И ти си ровил в тези цени а?
40
2
 
1
 
! Отговори
байтошево лошо времи преди 1 месец
В евроатлантическо време караме чисто нови мерцедеси, в байтошево време карахме жигули и москвичи. А в Гърция тогава караха чисто нови Бенвета.
39
7
 
1
 
! Отговори
Путинофили, ЧЕТЕТЕ: преди 1 месец
Колегата дето викаш че в магазина се продавал половинка хляб за 3,80лв, я да те питам нещо. Ти като си купуваш кола - в автосалона на Бентли ли гледаш, или отваряш Мобиле Беге и си цъкаш филтърчето на 1500лв? Разбра ли ме? Ако не си да ти го кажа директно - гледай по евтините хлебчета моето момченце. Има и хлебче за 0.99лв. Не се оглеждай завистливо в скъпите щандове. Всеки путинофил бeдняк да си знае щандовете, моля! Прочети още на: https://dnes.bg/eu/2024/03/27/za-chas-rabota-prez-2023-g-
38
10
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Евала на американците1 Там родителите пускат отрочетата си в свободно плуване веднага щом навършат 18. Не ги дундуркат хич! Дори повечето младежи теглят заеми за да следват висше, които после сами изплащат, а не разчитата на мама и тати. По нашите земи родителите с мизерните си пенсии помагат на децата си дори когато те са станали на по 40-50 години, а трябва да е обратното.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 45 Така е. Панелката е гибел за хората. Склад за бачкатори. Спалня за прислугата. Нещо такова.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Навремето, три поколения са живели под един покрив. И са се раждали деца." Ама ся сме наврени у панелти.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Средната заплата е 1300 лева и стедната заплата се взима от хората бвз опит и квалификации... Демвк младите. Не, *** има нещо толкова ужасно, да си седят при родителите, особени ако не се омъжват, де. Дадох 20000 лева за квартири с години и за кво?
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До от КАРЛОВО Добре е че не се жени че ще го изгонат после. Такива са законите на страната на жената.
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв ви е проблема кой къде живее? Или предлагате са изгонят родителите в старчески дом?
32
0
 
1
 
! Отговори
До 36 преди 1 месец
Ако си някакъв трафикант!
31
0
 
3
 
! Отговори
Нещо няма програмист преди 1 месец
. . . ангажирани основно в търговия и охранителна дейност. . . Защо не пишете за каква търговия и за каква охранителна дейност са ангажирани младежите? Имат ли коси или са от стриганите гологлави? Имат ли по шията татуировки? Имам още много въпроси, ама няма стигне вечерта! Ще се върна - само за изборите и пак на терминала!
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Претоплена манджа!
29
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
шута на детето се бие на 19-20. Да учи и да бачка и да се оправя. Никакви квартири, никакви семестри и джобни след това. Живота е труден, по-добре да се отракат от малки, после ще им е лесно. Аз така излязох, учих през деня, следобед и вечер бачках. Летата ходих на бригади, на 21 си купих първата кола, на 25 си купих първия апартамент, на 31 втория. Който иска може.
28
2
 
22
 
! Отговори
Баба гуси преди 1 месец
При 700-800 лева за наем къде да отиде?По добре у дома да си стои
27
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като нямат къде да живеят, живеят при родителите си. Може и до над 50 години. 3 поколения в един апартамент.
26
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Навремето, три поколения са живели под един покрив. И са се раждали деца. А сега всеки е за себе си. Никаква приемственост между поколенията.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ристьо цял живот е на хранилка
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След 30 г. те се разболеват . Държавата иска по 1000 лева за старчески затвор.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До МАМА КЛЕКА 23. Животните не са хора! Животните гледат ли възрастните преди да умрат, носят ли им храна, правят ли им операции, ваксинират ли ги? Животните използват ли пари, подкупват ли се, ползват ли коли, телефони, интернет? Животните изоставят ли малките си, както понякога се случва при хората? Животните завиждат ли си, мразят ли се?
22
3
 
5
 
! Отговори
МАМА КЛЕКА преди 1 месец
ТЯ БЕШЕ ЕДНА ДРЕБНА И КРАСИВА КОКОШЧИЦА > бе с къси крачета и оттам името > НАСАДИХМЕ Я, ИЗМЪТИ И ОТГЛЕДА ВСИЧКИ ПИЛЕНЦА _ ОТЛИЧНА МАЙКА > но дойде един момент и изгони порасналите пиленца и повече никакви грижи за тях > ЖИВОТНИТЕ ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС, ГЛЕДАТ МАЛКИТЕ СИ САМО ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ

Спонсорирани публикации