17-годишните ще шофират само с придружител

Тийнейджърите трупат опит преди да започнат да карат сами
4 апр 2024 09:05, Петър Бойчев
15
17-годишните ще шофират само с придружител
Снимка Пиксабей

17-годишните ще шофират само с придружител - това предвиждат одобрените от правителството промени в Закона за движение по пътищата.

Водеща цел са мерки за повишаване на безопасността и полагането на основи на тенденция за трайно намаляване на броя на жертвите на пътнотранспортни произшествия, обясняват от Министерския съвет.

Идеята е младите шофьори да трупат опит чрез шофиране с придружител още от 17-годишна възраст, когато ще получат и книжката си. Сами ще могат да сядат зад волана едва след навършване на пълнолетие.

Законопроектът обхваща регламентация на стойностите на максимално разрешената скорост във и извън населено място, автомагистрала и скоростен път за различните категории моторни превозни средства, както и уреждане на зони в населените места, в рамките на които да важи ограничение на скоростта от 30 км/час за всички превозни средства, пише Марица.

Повишаването на ефективността при изпълнение на наложените наказания е адресирано с условие за извършване на преглед за техническа изправност, а именно да са заплатени глобите по влезли в сила наказателни постановления и фишове за нарушения, извършени с представеното за преглед превозно средство.

Предвидени са и нови принудителни административни мерки – временно отнемане на шофьорската книжка до решаване на въпроса за отговорността за всички нарушения, които законът наказва с отнемане на свидетелството за управление. Въведена е също така промяна в размера на налаганите наказания, както по отношение на лишаване от право на управление на МПС, така и на размера на глобите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като си нямат работа дъвчат закона за движение, триста смени от м ало умно по зле. Скоро ще измислят с каски да караме. То не са глоби то не са ограничения хранилки. А пътища никакви.
14
2
 
1
 
! Отговори
Едно мъж от Банкя преди 1 месец
А пък аз искам да пердашим с 200-ста
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въх, ни думай! 17 годишния ще прибира 18 годишния си приятел от чалготеката и двамата пияни на мотика.То понеже малко катастрофи станаха с 18/19 годишни със стари коли, че сега и 17 годишните да могат да вилнеят по пътищата.За сведение убиец на Милен Цветков всеки уикенд си е вкъщи и хич не изглежда да му е зле. Кани си приятели момчето, правят си купони...Та вие дайте шанс на още такива любители на чая да карат. Браво!
12
0
 
8
 
! Отговори
Ееее преди 1 месец
13-годишното гадже на 17- годишния драйвер брои ли се за придружител?
11
0
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Вервайте си ...
10
1
 
5
 
! Отговори
as преди 1 месец
Като не се спазват законите, и няма кой да следи за тяхното спазване, и глобите са смешни и кука дда сложите за придружител - все тая!
9
3
 
8
 
! Отговори
поредна глупост преди 1 месец
17 годишните не са готови да поемат отговорност, че да бъдат шофьори. Било то и с придружител. И като знаем как се спазват законите и как не са корумпирани полицаите, ще стане анархия пак. Не трябва да се приема това. Може 18 годишните да са с придружител. Поне могат да носят наказателна отговорност за деянията си. И най-вероятно придружителя ще му е приятел на същия акъл, но с 1-2 години по-голям. Абсурд.
8
7
 
4
 
! Отговори
anon преди 1 месец
Сигурно по статистика катастрофите са причинени от 17 годишни, а не от 50 годишни пияни манаfи отиващи за цигари по време на запой.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато 17 г., изпотрепи хората, кой тогава ще носи ОТГОВОРНОСТ? Или след това ще носят от 9 дерета вода, за да обясняват как 17 г., пикльо не е виновен. Явно много малко измират по българските пътища и искаме още... Трагедии без край.
6
2
 
7
 
! Отговори
Ивза преди 1 месец
Ли,,га,,вщи,,ни,дайте да разрешим и на 12 годишните да раждат.Хора,накъде вървим,ще се унищожим сами.На времето сме чували кога се взема книжка.Отговорността липсва,възпитанието,семейството. Но,карай да върви, в България всичко може ,особено ако трябва да печелим електорат.
5
3
 
13
 
! Отговори
лудият Макс преди 1 месец
И къд е сигуността за придружителя, ако шофьора е неуверен и неопитен?
4
0
 
6
 
! Отговори
Поредната преди 1 месец
Простотия. Има можещи и неможещи. Един 15 годишен може да разбива кодове, а няма да може да управлява сам автомобила. Проблемът ни и трагедията, че не се изпълняват законите. Всеки трябва да носи отговорността си, щом по закон е пълнолетен. Проблемът и спънката е, че големци и богаташчета не желаят да се приложи съвременна техника за контрол в автомобила-задължително видеокамери и то унифицирани и пломбирани.Но...как ли ще зацвърчат адвокатчетата им.Контролът с техниката ще даде възможност за сп
3
2
 
17
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 месец
А 13-се годишните ще шофират с двама предружителе
2
2
 
23
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 месец
17 годишен шофира с 20 годишния си придружител = взривоопасна комбинация.
1
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом 17-годишни ще шофират, значи не е трудно шофирането, така ли да разбирам. Аз нямам шофьорска книжка