КНСБ иска различни минимални заплати в зависимост от образованието

Едната да е за средно образование, друга да е с работещите с висше
99
КНСБ иска различни минимални заплати в зависимост от образованието
Снимка: Dnes.bg, архив

От КНСБ предлагат в трудовото договаряне да има повече от една минимална работна заплата в зависимост от образованието на трудещите се, каза във Велико Търново Пламен Димитров, президент на синдиката, цитиран от БТА.

Освен договарянето на националната минимална заплата, според синдикатите, трябва да има още две национални минимални заплати – минимално заплащане за работещ със средно образование, както и минимална заплата за работещ с висше образование, според изискванията на длъжността, която се заема. Основната национална минимална заплата да бъде за хората без висока квалификация и умения, а над нея да има още две, допълни Димитров. По думите му подобни практики има и в други европейски държави.

Пред журналистите Димитров коментира, че до 15 ноември 2024 година, България трябва да приведе към трудовото си законодателство европейската директива за адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз (ЕС) и насърчаването на колективното трудово договаряне. За целта синдикалистите ще посетят над 150 предприятия в цялата страна, като на срещите ще запознаят синдикалните членове с допълнителните права, които въвеждането на директивата и промяната на трудовото законодателство ще им гарантира.

С промяната на поне пет закона ще бъде гарантирана прозрачността на заплащането и отпадането на т.нар. фирмена тайна за размера на основните заплати в предприятието. След правилното транспониране на директивата е предвидено да бъде стимулирано правото на синдикално сдружаване вътре в предприятията, а ако това бъде ограничено от работодателя, той ще носи наказателна отговорност, посочи вицепрезидентът на конфедерацията Тодор Капитанов.

Друга цел е да бъдат увеличени колективните договори в различните сектори, тъй като към момента колективните трудови договори на браншово равнище са едва 12. Важно е държавата да подготви план за справяне с прехода по отношение на т.нар. Зелена сделка във всички сектори – енергетика, селско стопанство, строителство, транспорт и други, като заложи буферни механизми, за да не се стигне до съкращаване на работници, каза другият вицепрезидент на организацията Огнян Атанасов.  

Според данните за миналата година, с които КНСБ разполага, наетите на минимална работна заплата у нас са 437 306 души, което е 19,7 процента от работещите. За Велико Търново броят на работещите срещу минимално заплащане е 16 601 или 26 процента, показва справката. Във Великотърновска област синдикалните членове са над 10 000, съобщи Васил Тодоров, регионален координатор на КНСБ.

Като част от кампанията пред сградата на Общината е открита синдикална шатра, на която експертите на конфедерацията предоставят трудовоправни консултации на работници и служители. Приемат се сигнали за нарушения на трудовите права, правото на сдружаване и други казуси, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: КНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Веднага давам малък пример защо това е безумие: една касиерка в някой голям супермаркет е подложена на много по-голямо натоварване, отколкото служителка някъде в държавната администрация, поради причината че през касиерката минава много по-голям човекопоток. Следователно е нормално касиерката в супермаркета да взима малко повече, независимо дали е със средно или висше. Не изкривявайте системата с нови усложнения...
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Относно Зелената сделка - трябва спешно да излезем от тази абсолютна глупост!
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудят се каква глупост да измислят!
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дискриминация! За един и същи положен труд, за една и съща работа- различни заплати.
88
2
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 88: отдавна се говори за това да се прави анализ какво ще е необходимо на икономиката и фирмите и на база на това да се отпускат места в университетите. А защо държавата да плаща ли? Защото гражданите и фирмите плащат данъци и издържат тази държава! Затова. Ако държавата няма да плаща, значи се махат данъците и всичко да става частно (и най вероятно ще стане по добре от сегашните корупционни държавни поръчки)
87
0
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 88: има фирми които плащат висшето на служителите си, има фирми които ти плащат допълнителни курсове за придобиване на специфична специализация. Но на доста места за да станеш служител, то трябва да имаш предварително придобита квалификация. А държавните служби? Там какво правим? Но идеята на КНСБ е *** защото чистачка с основно и чистачка с висше имат една и съща производителност! Ако дадена позиция не изисква висше за да се работи, значи няма как заплатата да е различна.
86
1
 
3
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
Минимална заплата е вредна, а според нивото на образование е направо идиoтcka!Икономиката ще отиде "на кино" и безработицата - до небето.
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Радослав Ама защо държавата ще им плаща образованието. Има фирми и нека плащат те. Фирма може да има нужда само от среднисти и ще плати само за средно. После ще им плаща само минимална. А така държавата ще плаща и средно и за више и ще фалира, а после те нямат работа във фирмата, че фирмата не може да им плати. Виждаш че и държавата фалира и фирмата трябва да фалира че няма кой да бачка. Студентите са безработни. Това ли искат КНСБ.
84
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Радослав Запада не им плаща такива заплата колко иска КНСБ. Връщат се в бг че тука КНСБ ще им ги дава. Но тука няма пък места. Е тогава какво като са паднали берлинската стена и тн. Ще си останат само с екскурзията до запада май.
83
0
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 81: за да има шанс читави и заслужаващи деца, без финансова възможност да се развиват, затова, защото има професии които не са желани и никой няма да ги учи ако няма стимули под някаква форма. Защото масовката е ограничена умствено и им трябва побутване в правилната посока, затова ограничено количество субсидирани специалности. Защото ти може и да имаш капацитета, но родителите ти да нямат възможност и там идва държавата, а не куцо, кьораво и сакато да става футболист защото е без пари.
82
0
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 82: ти си живото доказателство за това защо от комунизма нищо не става щом елементарен текст с разбиране те затруднява толкова много! Къде видя да плюя запада бе? Аз му казвам,че запада ви ползва като общаци защото толкова ви е капацитета, той пак не разбрал!
81
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Иван Пазара те реже и няма смисъл от учене. Кафето трябва да затвори, че има вече кафе автомат. Войника е уволнен, че влизат дронове и тн. Инженера няма работа, че всичко е внос и остава да замине да бере но и там има вече машина.Какво точно искат КНСБ като няма кой да ги плати тия заплати в бизнеса. Ако е държавна икономика тогава може но не е пазар.
80
2
 
5
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Това дали имаш висше или нямаш, няма никаква връзка с това колко пари ще изкарваш. Пазарът е на търсене и предлагане. Един ресторант да имаш, ще печелиш чисто за теб по 20-30 хиляди лева на месец. Пари, които няма да ги вземете с нито една работа в България, пък ако искате си скъсайте и Г-то от учене и работа. Печелят само собствениците - магазин да имаш, кафене да имаш, ресторант да имаш, дори на пазара сергия да имаш, пак ще правиш по 10 хиляди лева чисто на месец.
79
1
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 77: противоречиш си: хем защо да ограничаваме количеството висшисти, хем ама после се сменила икономиката и те са ненужни! Дори и да станат ненужни по добре да загубиш парите вложени в 100 отколкото в 10000! Нарича се управление на риска. Също така икономиката не се сменя толкова бързо + работа е на кандидат студента да помисли дали професията която избира има перспектива (а това липсва когато държавата плаща образованието). Въртиш и пак се връщаш на моето.
78
0
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 78: какви кадри ти отмъкнаха като масово стават общи работници, берачи или оператори на машини, все работни места които изискват максимум средно образование. Хората отиват там където им ценят труда, а това с държавни регулации и заплати от по 60 лева не става! Защото при комунизма взимахте заплати колкото един западно европеец взимаше за 3 работни дни!
77
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Радослав А Запада с пазарна икономика що пък няма кадри и зима от комунизма наготово Къде са им кадрите.
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Радослав Нищо не решаваш с тия отличници и т.н. Учи учи и накрая няма места, защото пазара се е променил Какъв смисъл и то пак някой трябва да плати държавата ще фалира. Може да са 100 отличнка кой от кой по-добър но местата са само 5 и няма къде. Умират тия 5 отличника след 20 г. но останалите 95 са починали и те или са си сменили държавата или професията и хоп нямаме кадри.
75
1
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 74: плана го няма от 1989 ( преди бившите комсомолци Костов и Борисов да станат министри) и като работеше толкова добре защо фалира и не съществува вече? Ако от комунизма ставаше нещо нямаше да му се налага да прави стени за да спира собственото си население да избяга, а щеше да прави стени за да спира нахлуващите от запада изпаднали емигранти!
74
0
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 72: освен това ако за професия без перспектива ти искат по 3-4000 лева на семестър, родителите ти няма да ти позволят да запишеш за да можеш 4 години да пиянстваш. Ще записват само деца които ще учат. Нека да има държавни поръчки в ограничено количество, за отличници в средното или деца които се представят добре на олимпиади, но държавната поръчка да е за заслуги, а не за всеки! Тогава университетите сами ще закрият половината специалности и ще създават реално обучени кадри, а не масовка!
73
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Радослав Плана не работи сега точно защото е пазарна икономика. Но преди бачкаше добре. Има един Костов и Борисов които станаха министри затова че искаха да го махнат.