160 000 безработни не отговарят на нуждите на пазара

Безработицата в страната ни е на възможно най-ниското ниво
Обновена: 8 апр 2024 12:20 | 8 апр 2024 12:20, Инна Ангелова
76

Според Георги Първанов, член на УС на Българската конфедерация по заетостта, безработицата в страната ни е на възможно най-ниското ниво. “От друга страна, 140-160 хиляди човека, които са безработни, не отговарят на нуждите на пазара на труда”, каза още Първанов в ефина на Bulgaria ON AIR.

"Една голяма част от безработните са трайно неактивни, но като цяло не са тези хора, които търси пазарът и тези професии. Няма движение в правилна посока на пазара на труда. Нужна е свежа кръв", разясни Първанов в студиото на “България сутрин”.

По негови думи е необходимо да се върнат повече българи от чужбина и да се внасят кадри от трети страни, тъй като този внос е бил ограничен в пъти през миналата година. Първанов допълни, че в момента има и спад а търсенето - без работицата е ниска, а работодателят търси по-малко персонал.

“Особено осезаем е спадът в аутсорсинг и IT сектора. Някои говорят дори за 40% спад на позициите, което е много голям процент. Това създава една ситуация на пазара на труда, каквато не сме виждали, от която единственото излизане е със свежа кръв", отбеляза експертът.

Първанов поясни, че няма определен тип хора и изграден профил на трайно безработните. Към момента все повече се търсят хора със средно или средно техническо образование. “Много голямо търсене има на всякакви видове техници, инженерни кадри в медицината. Асансьорни техници е драматичен пример. Има професии, където се обучават по 20-30 души на година, което е крайно недостатъчно. Ние наблюдаваме също така много голям ръст на търсенето на счетоводители - оперативни счетоводители, главни счетоводители, такива, които владеят езици", каза още гостът.

Според Първанов приемането на България в Шенген представлява риск за пазара на труда на страната ни, тъй като хората, които са дошли да работят тук, биха могли да се преместят по-лесно да работят в друга европейска държава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До Анонимен 46 : Нека е балон, това не променя факта че папкаме по 10-15 бона на месец. Като се спука ще го мислим, но тогава няма да ни е затегната примката около врата да се хвърлим на първата възможна оферта, колкото и да е лоша. Повечето от нас са инвестирали и могат да си позволят да стоят години без работата, или да си чоплим по някакъв собствен проект, който ще донесе приход след няколко години. За разлика от вас имаме финансов комфорт и свобода да избираме. Пък нека е балон, щом искаш.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно работещите в чужбина едва ли могат да допринесат, ако започнат работа в България. Примерите при това са от най-високо ниво.
44
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
37, защо инфлуенсърите да са непотребно нещо? Обществото няма никаква практическа полза от тях, но те печелят добре и процъфтяват. Доста безработни ги гледат и ги харесват. Неолиберална мода и неолиберални ценности.
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кажете нещо за нивото на мениджърите и собствениците на фирми, с купените дипломи и индианско поведение. Не разбирате ли, че 80% от фирмите се управляват от "назначени милионери".
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те нуждите на съвременния пазар са специфични. Познавам специалист с две висши образования, който така и не можа да отговори на нуждите на съвременния пазар.
41
2
 
7
 
! Отговори
Генератор безработни преди 1 месец
Съкращенията тепърва започнаха да набират мощ.
40
0
 
15
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 месец
Свежата кръв да си я пусни този Лилков...В България искат някой да работи по 24ч и да не му плащат и 1лев....
39
0
 
12
 
! Отговори
160 000 безработни преди 1 месец
не отговарят на нуждите на пазара... затова трябва да ги внесем от Бангладеш и Пакистан... може и от Сирия или Афганистан.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 37, точно така. Успех и само така!
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има голям дефицит на донори .
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и индийски инженер да е, българия е последното място в ЕС, където ще дойде. временни копачи и събирачи на царевица ще намерят от третия свят, но образовани - не. няма как фризьорка да изкарва 4 пъти повече на час от специалист с висше образование и да чакаш образовани служители да стоят в коптора.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как ще отговарят на нуждите на пазара, като всичко гледа да завърши я психология, я право, без да си дават сметка, че станаха много, а в същото време местата в сладките работи се заемат от "наши хора" още от време оно и няма как да прокопсат ако не са нечий човек. Остава им единствено да седят безработни и да псyват държавата или да станат инфлуенсъри или друго непотребно нещо.
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
счетоводител с чужд език в българия ли ще работи, освен ако не е дърта лелка, претендираща че знае 1-2 думи на друг език? не става тая работа с 2000 лв бруто, не става.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Дякона Не ги зимат че са над 40 г. Може да са с 10 виши обаче не ги зимат на работа. Не може да се пенсионират и висат безработни.
32
0
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
Превод: 160 000 са се ЗаПътали и Не Приемат да ни Р0ботят за Р0бските ни Заплани, трябват ни Нови! Айде, че ГлавСека има нужда от Часовник не за 50 000 еврака, а за 500 000 - трудно си плащаме вноските Сигурност!!
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
случайно имам познат, който ходи в англия като асансьорен техник за по няколко месеца. изкарва между 5 и 6.000 паунда на месец, предполагам плаща 1500 за квартира, храна, транспорт и разноски. не знам за другите 'специалисти' дето ги търсели в българия, ама такива като него няма да ги върнат от чужбина за бг работодател.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 36 : Това е за 80 часа заетост в месеца. Капацитета ми е 160, ама сега го давам по-леко да си почина.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 26, уволнен и съкратен има разлика :) Подозирам, че си от съкратените. Иначе давай! Плащал си достатъчно осигуровки. Време да си ги върнеш! Успех и след края на периода с обезщетение. 15К е добра заплата, но може и повече ;)
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Надничар си на граждански и нямаш заплата. Ако има някой проект може но ако сметнеш на месец падаш под 399 лева на месец.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 30 : Логично. Щом можеш да идеш до личният лекар - значи можеш да се довлечеш и до офиса. За какво ти е болничен? Единственото допустимо извинение да отсъстваш е ако си умрял, но в тоя случай напомняме, че е твое задължение да обучиш заместник.