Губим деца в катастрофи, държавата е безпомощна

Родители от "Ангели на пътя" искат законови промени
11 апр 2024 12:42, Анисия Иванова
42

Майките на загинали на пътя деца излязоха отново на протест с искане за криминализиране на всеки отказ на шофьорите да бъдат тествани за алкохол и наркотици.

"Държавата не само не може да се пребори с джигитите, а остава безпомощна. Убиецът на Филип не само не е намалил, а е ускорил, за да мине през него и да продължи. Спира много по-късно. Всичко това е заради бездействието, политиците не искат да се справят с този казус. Вече сме над 100 семейства. Чакат между 2-3 години автотехнически експертизи. От години се борим да се криминализира още първият тест, цената я плащат нашите деца", заяви в "България сутрин" Петя Иванова от "Ангели на пътя", която губи детето си в пътен инцидент.

По думите ѝ убийците на пътя продължават си живота, както и преди да убият децата им - работят, забавляват се, купуват си нови коли.

"Наясно ли са всички политици, че децата ни умират с пълно съзнание, че това са последните им мигове?! В последните секунди в живота си знаят, че умират между смачкани ламарини и поемат последна глътка въздух без любимите си хора. Изчезваща нация сме, а оставяме децата ни да бъдат премазвани", настоя Иванова.

Мария Сулинаджиева от "Ангели на пътя", която е загубила дъщеря си в катастрофа, посочи пред Bulgaria ON AIR, че година и 4 месеца са чакали експертизата.

"Самата преписка е дадена за доклад на прокурор, очакваме да ни запознаят с материалите и да бъде насрочено делото. Извършителят е на свобода срещу 2000 лв. гаранция. Разхожда се, предполагам и че работи", сподели тя.

"Искаме да се категоризира като умишлено престъпление всяко действие на водач, който се качи зад волана под въздействието на наркотици и алкохол или има превишение на скоростта над 50 км/ч", подчерта Сулинаджиева.

Според Петя Иванова трябва да се вдигнат минималните наказания и да нямат право на условни присъди.

"Да има обществено полезен труд - да ходи в моргата, да ходи в "Пирогов" и да обслужва пострадали при ПТП", настоя тя и призова известните личности да се замислят, когато се качват зад волана пияни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
като са ангели защо не потфърчат ами се мотат по пътищата.тия имат много свободно време и ни омръзна да им гледаме мутрите и слушаме исканията по медиите.
35
1
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 седмици
Продуктите на демокрацията - к.ви, наркомани, ***, вземат какво ли не, после се качват на 25+ годишната дарака немска и убиват хора по пътя, още по-голямата *** е тази с чисто новите дето после я отърват в съда, като цяло масата от тях не могат да съберат 2+2, а получават книжки...
34
0
 
0
 
! Отговори
... преди 4 седмици
катастрофи има само и единствено понеже в БГ над 97% са шофьори като шумахер, сена или някой друг от формула 1! Като показания за това е, че почти никой НЕ спазва знаците за ограничение на скоростта! Почти никой не спазва НЕ карай пил или надрусан! Почти никой НЕ спазва правилата за шофиране! И най вече има катастрофи щото като те хванат пил или ако блъснеш и отрепеш 5-6 човека или какво то присъда НЯМА! Никаква! най много да ти вземат книжката за 3 месеца! Та затова е така тука по тия земи!
33
0
 
2
 
! Отговори
black metal преди 4 седмици
След 34 години дънене на чалга, кючеци върху масите, проS.ташки предавания като шООто на Слави, Каналето и прочее, въздигането в култ на Гацо Бацов, Шишо Бакшишо и Деса Поетеса, вие какво друго очаквате? 80% от възпитанието идва от вкъщи, 10 от училище и 10 от обществото. В България и трите възпитателни пункта, са под всякаква критика. Демокрацияте е свобода, но свобода с ясни правила. Свободата е за умните, които знаят как да я използват. В Бг е слободия, корава селяндурщина и маразъм.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Сифилиско, да бе... проблемът е, че манталитета няма как да се оправи. Какво беше казал онзи професор:80% са функционално неграмотни. Имаме разсипано образование... Как да се оправи манталитет граден от 44та до 89та година, и неглижиран до сега? Никакъв шанс.
31
1
 
6
 
! Отговори
Сифилиско преди 4 седмици
Пияните и дрогираните са проблем, но са едва около 1% от проблема. Другите 99% от катастрофите стават с трезви хора, с лош манталитет. А оправи ли се манталитета, ще се оправят и тези от единия %.
30
0
 
7
 
! Отговори
zzzz преди 4 седмици
Докато КАТ се крият с триногата на хранилки и пълнят бюджета вместо да се грижат за пътната безопасност нищо няма да се промени
29
0
 
5
 
! Отговори
До анонимен 29 преди 4 седмици
Държавата е специализирана и концентрирана сила за поддържане на правовия ред. Държавата е институция или съвкупност от институции, чиято основна задача е охраняване на правовия ред. Държавата съществува там, където специализираните органи за поддържането на реда, като например, полиция и съд, са отделени от останалите сфери на обществения живот. Те са държавата. Цитат от политолога Ърнест Гелнер. А ти, като не знаеш какво е държава, образовай се, вместо да пишеш комунистически лозунги.
28
1
 
6
 
! Отговори
До 29 преди 4 седмици
"Държавата та Държавата. Държавата това сме ние! Кого всъщност обвинявате?" ------- Ние НЕ СМЕ ДЪРЖАВАТА! Ние СМЕ НАРОДЪТ! Държавата е властта, политиците, институциите. Тях обвиняваме. Защото колкото и да ходим като гламави по избори, не може да ги изметем. Както и да гласуваме, все едни и същи маамуняци ни управляват, само имената им се сменят. Ако тръгнем да протестираме, ни обясняват, че сме платени от еди кой си и ако още негодуваме, ни запушват устите с бой. ДЪРЖАВАТА Е ВИНОВНА за това!!!
27
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Държавата та Държавата. Държавата това сме ние! Кого всъщност обвинявате?
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защо е толкова трудно на държавата да вземе мерки срещу пияни, дрогирани и не спазващи законите шофьори? Защото няма държава.
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ПП/ДБ имаха 9 месеца да променят законите, но не го направиха.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да се направи референдум. Гражданите да определят какво да е наказанието за убийците на пътя. И докато чакат да се произнесе съда да полагат общественно полезен труд. И това да е спешна помощ и моргата. Чудесна идея.
23
1
 
1
 
! Отговори
По,по,по преди 4 седмици
Толупа и Зелените Чорапи веднага да свикнат националния съвет по сигурност.Да се вземат необходимите мерки.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Държавата" я е грижа да събира глоби. Спасяването на животи не и е приоритет.
21
6
 
7
 
! Отговори
Ганьо Цончев преди 4 седмици
Не е до държавата, до ганьовския манталитет е! Като не са те възпитали родителите, че правилата са за да се спазват, няма как да стане. Докато продължават да растат деца, които си мислят, че всичко е позволено, защото тате и мама имат много парички и голяма фирма, а свако е полицай нищо няма да се промени. КАТ са едни рекетьори на безумната инфраструкрура, която предполага злоупотреби.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На държавата не и пука и нищо не прави за да спаси животи на невинните жертви.Между Враца и рижинци, колко хора загинаха и още няма и помен от магистрала там.От 1999 се говори, че с пускането на Дунав мост 2 при Видин трябва магистрала там за да посрещне натоварването, и я няма а хора загиват там, постпянно инциденти с турски тирове и убити невинни.Колко хора трябва да убие държавата, за да построи пътища отговарящи на трафика, къде отиват парите от винетки и пътен данък?
19
7
 
6
 
! Отговори
асмо преди 4 седмици
Докато има автомобили и пешеходци ще има и произшествия. Всичкото друго е ала бала.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Държавата ги възпитава тези хрантутници, дето се имат за безнаказани. Нарочно ги прави такива - нагли и безскрупулни. Да не е само на пътя това? Навсякъде отиваш - правят ти мизерия и те нападат и заплашват, ако им направиш забележка или си потърсиш правата..
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Къф и закон да приемете, щом прокуратура, полиция и съд намират начин да ги пуснат без наказания... няма как да стане, хората го правят.