Христо Грозев се страхува да си дойде в България

Американските и европейските служби не му препоръчват това
Обновена: 15 апр 2024 08:58 | 15 апр 2024 08:58, Елка Василева
112
Христо Грозев се страхува да си дойде в България
Кадър: БНТ

През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в полза на Русия, в който беше замесено името на българския разследващ журналист Христо Грозев. Неговият лаптоп беше откраднат от агенти на руските служби.

В края на март беше арестуван бивш офицер от австрийското контраразузнаване. Той е предавал на руското разузнаване австрийски секретни данни, включително от мобилните телефони на високопоставени политици. Пред БНТ Христо Грозев съобщи подробности за маршрута, по който е бил изнесен откраднатият му лаптоп от Виена и как е стигнал до Москва.

Още по темата
Грозев коментира също, че американските и европейските специални служби не му препоръчват да се завърне в България, защото ще е в риск.

"Стана ясно, че тази слободия на шпионаж, всъщност засегнала и австрийските интереси. Оказа се, че клетка от бивши офицери, които, когато са го правили са били активни офицери на тяхната вътрешна служба за сигурност и са работили години наред за руското разузнаване, предавали са данни, търсили са информация за важни за руските спецслужби опозиционери, журналисти като мен. Но още по-страшно за австрийците е, че всъщност са шпионирали против собствената си държава, предали са три телефонни апарата, откраднати от австрийски министри през 2017 година. Също така са откраднали един от най-засекретените компютри, използващ една специална система за шифроване "Сина" отново на руските служби. Това предизвика търсене на вина в себе си", каза Христо Грозев.

Запитан дали се страхува да се завърнете в България дори и на работно посещение, Грозев отговаря: „Много ми е тъжно, че трябва да кажа "да". Такъв е и съветът на правоохранителните органи, както в САЩ, така и в ЕС, че рискът там е от най-висока категория. За съжаление виждаме , че част от групата, която е работила по следенето ми, включително и по време на посещенията ми в България, са били български граждани, които виждаме, че са се поставили в услуга на руските специални служби. Така че за съжаление, България за сега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно", каза Христо Грозев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
1
 
! Отговори
Велес преди 1 месец
Има едно определение.... ТОТАЛ ЩЕТА.... на това се превърна... Каквото човек сам си напраяви, никой не може да му направи!
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нито е разследващ,нито е журналист. Просто е един рупор на подадените му от МИ 6 и ЦРУ текстове. В България има толкова много за разследване, но наш Христо си стои уютно във Виена.
97
1
 
7
 
! Отговори
български избирател преди 1 месец
Не те искаме в България...стой си там в мишата дупка и мишкувай за радост на господарите ти!
96
1
 
5
 
! Отговори
продажноГювенде преди 1 месец
Старх лозе пази...има защо да го е страх!!!Когато си далГъза си под наем на ЦРУ и МИ-5.
95
1
 
6
 
! Отговори
ха-ха-хи...верваме преди 1 месец
Много ми е тъжно...тозиТУЛУПима основание да се страхува...многоЛайна еИзсрал против Родината си...!!!!
94
1
 
5
 
! Отговори
мдааа...мухльо... преди 1 месец
Предателят се страхува !!!!
93
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
В държавата на руските мекерета Боко, Шиши и Резидентна, нормално е да се страхува. България е все още руска губерния. Единствения "цивилизационен избор" е, че гореописаните крадат еврофондове.
92
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе ***. Кой се интересува от фалшификатори и мошеници?
91
2
 
8
 
! Отговори
Смешник преди 1 месец
Този само си измисля разни конспирации! Никой не се интересува от него и интригите, които плете непрекъснато. Смях. Никой не го търси и преследва, ама той за по-сигурно се крие. Явно такъв му е номера да си вдигне акциите пред господарите си.
90
2
 
5
 
! Отговори
Дивуй преди 1 месец
До49 На гусин Грозев топките са му станали като стафидки тия дни.Но вероятно той си измисля разни конспирации, че нещо не е интересен вече и парите като намалеят става кофти.
89
1
 
9
 
! Отговори
абе преди 1 месец
Този *** не е толкова глупав, колкото изглежда, добре е схванал обичта на сънародниците си. Но той винаги е бил тарикат. Цял живот кара на грантове от началниците, даже някаква награда му дадоха, пък и наева Навалная пред мъжа й дето се вика, докато оня *** се правеше на опозиционер.
88
13
 
0
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
Няма такова нещо като щатски или британски агенти, ние сме в един съюз с двете държави и има непрекъснат поток на информация, в двете посоки. Има долни, прокажени гоморашки агенти за отстрел, или, най-малкото, депортация в запечатани вагони (според гомораша сме врази, 'га че ли му пука на някой, а моите надежди са в един момент да прекъснем едностранно дипломатическите отношения със содомасква, да пратим пацулицата в споменат вагон я в српско, я в Турция и комуникацията да минава през Япония).
87
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя е най големия платен лъжец,каза Волгин ,и не е никакъв журналист
86
0
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Тъй се затъжихме за Грозев,направо примираме!Абе да си коландисва Навална и да наляга парцалите,че Петров и Боширов само него чакат!
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой паго чака да си доде
84
1
 
7
 
! Отговори
Глиган преди 1 месец
До 89:Прав си, но има по големи Твари това е укро- български фашист.скоро ще бягат към родината на бандера, Фащ и канада.
83
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Па да не си идва. Насила ли да го караме? Много хора не искат по една или друга причина да си идват в България.
82
2
 
11
 
! Отговори
Ами, струвало си е преди 1 месец
До Анонимен Как да не си е струвало. Милионер е, пазят го, като рохко яйце. В същото време, бабичките по селата, няма кой да ги пази и дават всичките си пари за лекарства. С други думи - със или без страх, този човек ще продължава да си живее по- добре от 99,9 процента от българите. Но, пък той отдавна не е българин. Само произходът му е такъв с което доказва, че най- гнусните твари, произлизат точно от българи.
81
1
 
20
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 1 месец
Да си седи там. И ние не го искаме тука
80
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е то.Предателите и продажниците живеят в страх.Да го пита човек струвало ли си е да се продаде като го е страх до *** да иде.Не е зле и другите русофоби да се замислят,колкото и да ви плащат,не е достатъчно

Спонсорирани публикации