БСП и "Възраждане" с ултиматум: Радев да смени Главчев или внасяме вот на недоверие

Главчев бил политическо лице и "послушко"
Обновена: 17 апр 2024 12:11 | 17 апр 2024 12:11, Стела Стоянова
163
БСП и "Възраждане" с ултиматум: Радев да смени Главчев или внасяме вот на недоверие
Снимка: БГНЕС

БСП и "Възраждане" поставиха ултиматум на президента Румен Радев - или сменя служебния премиер Димитър Главчев, или внасят вот на недоверие в правителството.

"Ако президентът не смени Главчев като служебен премиер, се ангажираме и заедно с "Възраждане" внасяме вот на недоверие", каза лидерката на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

Още по темата
Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен, вече получихме доказателство, че е кабинет на ГЕРБ, персонално реден и командван от Бойко Борисов, аргументира се лидерът на левицата. Тя добави, че това е пълно нарушение на Конституцията, според която служебният кабинет трябва да е равно отдалечен от партиите, неутрален и да организира честни избори. Президентът по новата Конституция може да го направи, той може да избира премиер и да реши да не назначава новите министри", обясни Нинова по повод искането на служебния премиер да смени външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов и на земеделския Кирил Вътев с Георги Тахов. Президентът трябва да подпише указ за смяната.

"В Конституцията пише, че парламентът продължава работа и упражнява парламентарен контрол, който включва въпроси, питания, слушания и вот на недоверие", обясни Нинова как може депутати да искат вот на недоверие, след като служебното правителство не е излъчено от парламента.

На въпрос как може президентът да освободи служебния премиер тя отговори: "Който назначава, той освобождава".

"Президентът има избор от списъка от новата конституция. Главчев категорично е политическо лице. Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен, това е кабинет на ГЕРБ, персонално реден от Бойко Борисов. Подлагаме под съмнение честността на изборите, това е сериозен удар по принципите на правовата държава, на конституционния ред, на законите. Нямаме сигурност как ще работи това служебно правителство", допълни още соцлидерката.

Кой да е следващият служебен премиер решава президентът, той има избор от списъка, заложен в новата Конституция, посочиха от БСП. Главчев категорично е политическо лице и всички видяхте, че е просто „послушко“, подчерта Корнелия Нинова. Тя не вярва да е съвпадение поисканата от лидера на ГЕРБ в понеделник оставка на служебния външен министър Стефан Димитров и последвалото още същата вечер предложение от премиера Главчев за неговото освобождаване и смяната му със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от Темида
Съдът отмени наказанието на полицай във връзка с издирването на Митко от Цалапица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ПП доказаха, че правната им култура е на ниво 1-2 клас. Приемат закон, според който си виновен до доказване на противното (визирам отнемането на автомобили преди резултатите от съответните кръвни проби да са излезли) и променят Конституцията по възможно най-некадърния начин. След това дори те самите са недоволни от избора на служебно правителство и се чудят кой да обвинят - Радев ли, Бойко ли. Един от признаците за некадърност е това винаги да търсиш вината у другите и да не признаваш своята!
71
8
 
10
 
! Отговори
И аз да кажа преди 4 седмици
Според мен сичките са руски кавали и това са постановки от селски вечеринки стил КГБ
70
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много ще е забавно сега да мине тоя вот на недоверие и да не успеят да организират и изобрите за да се види окончателно колко несъстоятелна е конституционната риформа на Ристю лодкаря!
69
1
 
1
 
! Отговори
Емигрант преди 4 седмици
До 72 "Тенгри кан" - бих ти отговорил, но едва ли ще ме разбереш след като установих колко си неграмотен, а на всичкото това бездарие демонстрираш и врачуване и то не ти се отдаде, не позна за кого съм гласувал ! Стой си в кошарата, многознайковщината ти е правилно неоценена от политиците защото не знаеш къде да я демонстрираш и как !
68
3
 
9
 
! Отговори
Баце преди 4 седмици
като внесат вот на недоверие ще го прехвърля от единия крачол в другия.
67
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Усещате ли как нещата отиват към анархия и протести.
66
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До там се стига като се правят промени в конституцията за 5 минути.
65
7
 
6
 
! Отговори
Интересно... преди 4 седмици
Защо ИТН се дърпат и не се включат във вота... Харесват служебния сглобкаджийски кабинет ли?!?Май ще се окаже вярно че са клон на ДъПъСъ Или чакат Гумен Крадев да прочете инструкциите от Козяк и тогава да попитат СлавчУ какво да правят?А ПуПуДейБъ - пуделската хунта що се ослушва - нали са уж "антигерберазти"... 6аси и държавата,баце!
64
2
 
5
 
! Отговори
Тенгри кан преди 4 седмици
До ЕмигрантМи, тикво, ми издигни ме, избери ме, кво?;))) А, кой избра, ти емигранте?:))) Хм? Избра евреина Христо Иванов и чуфутотурчина Пеевски, както и класическият евреин Лорер;))) Ми тва са ви избранниците, как искате д аимате Българска държава? Не може ли сме сами... Не, просто трябв ада сменим формата на държавно управление, за да можем, при тази форма - парламентарна република, всяка коза е за своят си крак, но при парламентарна монархия, този хаос отдолу се администрира от Царя;)))
63
21
 
16
 
! Отговори
Гаргарин преди 4 седмици
Много е зле тая Нинова и Копейката. Стават смешни с глупостите си за една надница от Кремъл.
62
2
 
14
 
! Отговори
Дон Кикот преди 4 седмици
Вит на недоверие на кого? На Радев ли хаха.
61
2
 
12
 
! Отговори
тъжен факт преди 4 седмици
Българина до такава степен е неспособен и некадърен да се самоуправлява, че дори едно елементарно служебно правителство не може да образува. Дето стабилно редовно правителство не може, но вече и служебно. Много е паднало умственото ниво в последните десетилетия, много. Разбира се, преди е била същата история и затова са ставали военните преврати. И партиите са били временно заменяни с военно управление, както в 1934 година. Австриец е упралявал (Фердинанд), преди това турците. Явно сами не можем
60
6
 
7
 
! Отговори
Емигрант преди 4 седмици
Много "спец-части" тук по Конституция бе,всичките ли сте завършили конституционно право ? Като много знаете какво търсите тук, а не сте в някоя зала "на правдата" ? За консултанти на Тиквата, "Магнитски", Нинова ли се "цаните" ? Закъснели сте, така както сте закъснели да направите правилният си избор през 34 годишния преход,светът ви познава като опростачени и ви нарисуваха като тоалетна,но и това не помогна да се "култивирате",църкайте тук "файда" НИКАКВА, кауза загубена как не разбрахте това ?
59
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ФактТе мутрите са в президентството бе
58
1
 
4
 
! Отговори
Служебен кабинет преди 4 седмици
Да назначат за служебен кабинет... агитката на "Лудогорец"!
57
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво общо има Радев като военна личност, че да обявява военно положение? Една бизнес мижитурка и пионка. Няма нищо общо с истинските български генерали, които бяха преследвани и избивани от селяндурщината подвластна на русизма. Църквата Света Неделя!
56
4
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 4 седмици
До 57: този въпрос можеш да го отправиш към конституционния съдия Деса ДУЛОВСКАТА която лично Боко натика с шут в КС, надявам се все пак да ти е ясно защо КС които са повечето хора на Герб мълчат и чакат да минат изборите организирани от служебният кабинет на Бойко.
55
10
 
9
 
! Отговори
анонимен келеш преди 4 седмици
Единствените две хубави неща за България къде направиха парапетите от ППДБЛГБТ са къде чрез промяната на конституцията вързаха ръцете на Чорапа и нарязването с флекса на Съветския паметник:):):)После Бойко ги изтряска с 200 и ги разцепи като зряла диня:):):)
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Създават изкуствено противопоставпне и напрежение в обществото с цел хората да не намират ясни цели в какви общи ценности да се обединяват и на веше СРЕЩУ КОЙ. Този който унищожи бъдещето на поколения и ги прогони по света. Срещу този, който експлоатира местното население, своите съграждани и си е вкарал децата на топло бизнес партийни и държавни местенца. Реално всички са от един отбор комсомолски пудели и мафииоти с бизнеси и хотели!
53
2
 
12
 
! Отговори
Защо преди 4 седмици
Защо КС мълчи толкова дълго и обрича страната на хаос?