Работещите бедни се увеличават, какво се търси на пазара на труда?

Случва се да назначават хора на около 60 години на мениджърски позиции

18 апр 2024 18:00, Инна Ангелова
83
Работещите бедни се увеличават, какво се търси на пазара на труда?
Снимка: Malachi Witt от Pixabay

Към момента ситуацията на пазара на труда е по-скоро в застой, каза за БНР Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта.

Първанов допълни, че има лек спад на търсене в IT аутсорсингa, както и в производствената сфера. Това не се е случвало в последните 10 години. Експертът допълни, че в момента безработицата е застопорена на малко над 5%.

"Тези 160 хил., които остават безработни, са по скоро трайно безработни. Техните знания, умения и опит - като че ли не могат да се реализират на пазара на труда. Въпросът е и колко от тях наистина активно търсят работа", уточни Първанов. Това са хора с ниско образование и част от малцинствата, които не търсят активни възможности.

В София, Пловдив и други населени места човек може да започне много бързо работа, обясни Първанов. И добави, че се връща голямото търсене на хора с езици, а също така и на счетоводители, всякакви видове техници, инженерни и медицински кадри. В най-високия сегмент е най-малко търсенето, посочи той.

"Ако преди сме си говорили за около 200 хил. души, които не стигат, сега тази бройка намалява. Това, което виждаме, е плавно, но трайно намаляване на очакванията на работодателите да наемат повече персонал в следващите месеци до края на годината".

Георги Първанов изрази притеснение, че се засилва тенденцията хора да работят на 2 или 3 места и една да свързват двата края. “Между 400, има дори цифра за 670 хил., са работещите бедни. Това са хора, които работят на пълен работен ден, но доходът им е 60 или по-малко процента от средния за страната. Притеснява ме, че тази бройка се вдига постоянно".

Изтъкна също, че продължава натискът към работодателите за повишаване на заплащането. Работодателските организации продължават да са твърди за плавен, но не малък ръст от 9-10% за цялата година. Има стъпки в тази посока, посочи Първнов. По думите му обаче има диспропорция в очакванията на пазара на труда:

Средната заплата в IT сектора е 5040 лв. и в момента е замразена.

Експертът коментира и застаряващото население, което продължава да работи, но когато се пенсионира ще остава голяма дупка в пазара на труда. Все по-често се случва да се назначават хора на около 60 години на мениджърски позиции, както и на средни експертни. Имаме екзотични случаи на хора над 70 години, на които сме намерили работа, както и на възрастни над 80 години, които продължават да работят на пълна заетост, разказа той.

Прогнозите са за добър летен сезон, коментира още Георги Първанов, но обяви, че има огромен недостиг на работна ръка в туризма за сезона. Според него това, което ще се случи, е масиран внос. Краткосрочно решение, по думите му, е и по-малко работници да имат повече работа. Той е умерен оптимист. Според него са нужни дългосрочни решения в тази посока.

"Ако през последните години основно внасяхме от трети страни нискоквалифицирани кадри, лека полека работодателите отиват към експерти, техници, заварчици, инженерни кадри. Вероятно е въпрос на време да започнем да внасяме също преподаватели, медицински кадри, но да търсим квалифицирани такива", коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз като дългогодишен охранител, мога да кажа едно - гаврят се с нас :))) Представям си ако некоя е шивачка или продавачка и т.н... :)))
50
7
 
8
 
! Отговори
Даващия работа преди 3 седмици
Търси се каквото се предлага. Полуграмотни, мързеливи, необразовани и без желание да се развиват хора т.е. реално неквалифициран труд. За такива и 1500 лв. бруто са ви много.
49
11
 
5
 
! Отговори
Хмм преди 3 седмици
Няма работа за тези които не искат да работят. Ако си знаеш какво правиш и го правиш добре има много работа. Проблема е че по-младите нямат навика да работят, искат 5К заплата, но не дават никаква стойност за тази заплата. Да всеки ще каже е кво за 100 лв ли да работя... Еми за да взимаш 10-20К като станеш на 30-40 трябва да работиш и да взимаш занаят даже и заплатата да е 100 лв ако знаеш че ще научиш нещо специфично
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички работещи са бедни, а богатите-неработещи!
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По-зле от роби, защото дори на тях храната и топлината са били осигурени, да живей ЕС иначе за последните 2 години богатите станаха двойно по-богати!
46
2
 
16
 
! Отговори
До 42 преди 3 седмици
В България 2000-те идваха доста чужди компании, привлечени от добре образовани кадри и ниски разходи за труд. Хората бяха образовани в онази система. Сега висшистите са по чаготеките и излизат на ниво средняк гимназист от онова време. Ако иска някой да дойде трябва да ги обучава една година за елементарна работа. А те искат и пари и то не малко. Оттук сам си отговори на въпроса кой би дошъл да си дава парите на вятъра. Нямаме никакво конкуретно предимство вече. Образованието ни е провал.
45
1
 
8
 
! Отговори
Търсят се преди 3 седмици
Още роби за пазара на труда!
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В определени фирми търсят хора целогодишно понеже служителите им не се задържат на работа.
43
0
 
21
 
! Отговори
Стилиян преди 3 седмици
Търсят се ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ НИСКО ПЛАТЕНИ РАБОТНИЦИ
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 38 Я пак. Нямаше ли пазачи по училища и заводи? Не преджобваха ли масово на излизане от заводите, щото масово се крадяха части за часпром? По онова време всеки примерно стругар в завод имаше малък цех вкъщи с инструменти и части от завода, в магазините удряха в кантара и въртяха черна борса и т.н. Всеки беше на мнение, че от държавата не крадеш, щото то нали е на работниците, а и не ти плащат достатъчно.
41
1
 
8
 
! Отговори
СПРЕТЕ ДАИМ РАБОТИТЕ преди 3 седмици
ОТВОРЕТЕ СЕРГИИ ПРОДАВАЙТЕ КОПЧЕТА И ЩЕ СТЕ ПО ДОБРЕ. АРАБИТЕ ДА НЕ СА ПО ПРОСТИ.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
дали да не се осигурявам на МиОд? Много съ чудя.
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Често се получава така че пускат една заплата в джобса и после на интервюто ти казват че отначало ще получаваш по-ниска заплата защото имаш период на обучение, но това не го пише в обявата.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 37 Човекът е бил партиен член или е изкопал някак документ, че баща му роден 50та е бил активен борец, т.е. партизанин или ятак през 40те. Затова и бленува за разпределенията, как всеки завършил имал работа и подобни. То и сега, ако примерно информатика имаше само в ТУ, Софийския и Пловдивския с по 50 места, нямаше да има един безработен завършил. Сега завършват хиляди на година. А соцът умря, щото от 50те 30 поне бяха връзкари и на кадърните 20 не им се работеше или бяха натирени.
37
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България квалифицираните служите не се намират. И изобщо не става въпрос за заплащане. Хората са под всякаква критика. И е абсолютна истина, че 80% са функционално неграмотни. От сега насетне образованите, знаещите и можещите(независимо ос сферата) ще бъдат търсени и много добре заплатени. Останалите ще продължат да мрънкат за данъците на богатите; държавата да им намери работа; другите са виновни, че сул ьо няма пари; все някой ще им пречи.... демек... стандартните неща, които виждаме тук!
36
0
 
9
 
! Отговори
Pen преди 3 седмици
Търсят се РОБИ на пазара на труда!
35
0
 
8
 
! Отговори
какво се търси преди 3 седмици
Търсят се работни магаpeта.
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С прехвалените 3 хил лв, които твърдите, че се взимат средно в София, си мизерстваш. Стигат само, ако нямаш наем/заем и си сам. Ако си семеен, ги обричаш на лишения. Инфлацията, която за три години е поне 70-80%, не може да я покриеш с увеличения - 15/20% на заплатата. С популистките увеличения на пенсии, заплати на военни и полицаи фиска съвсем ще я закъса. Скоро ще са принудени да махнат необл минимум и плоския. А на България и готови пари да дадат, работа не остана кой да свърши. Порочен кръг
33
8
 
11
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 3 седмици
При Тодор Живков нямаше професия охранител. Никъде нямаше охрана. Никой не можеше да си представи охрана в училище - защо трябва да има охрана в училище? Нямаше и професия детски психолози, нямаше такова чудо. Децата караха колела без каски, падаха и си рабиваха коленете и лактите и кървяха, но никой не им обръщаше внимание и не ги превързваше.
32
8
 
10
 
! Отговори
до при Тодор Живков преди 3 седмици
Пълни глупости имаше брутални престъпления по-брутални и от сега но се криеше всичко, а Чернобил когато гръмна и народа хапваше лучец и зелена салатка без да знае за случилото се а луканов и тошо цървула си поръчаха деливъри с консерви от братска швейцария