Управителят на БНБ: Еврото у нас през 2025 година, но по-вероятно не от 1 януари

Евентуално нарастване на данъците ще увеличи сивия сектор
Обновена: 18 апр 2024 10:38 | 18 апр 2024 10:11, Стела Стоянова
91
Управителят на БНБ: Еврото у нас през 2025 година, но по-вероятно не от 1 януари
Снимка БГНЕС, архив

България няма да може да влезе в еврозоната в началото на 2025 г., каквито бяха намеренията. На този етап по-вероятният сценарий е това да стане възможно по-късно през следващата година, казва в интервю за БТА управителят на БНБ Димитър Радев.

Управителят на БНБ заяви още, че "бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите".

В режим на валутен борд централната банка има по-ограничени възможности за контрол на инфлацията поради липса на някои от класическите инструменти за това. На този фон ролята на фискалната политика за въздействие върху цените е още по-голяма, коментира той.

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране, като посочи, че "ние внимателно следим и анализираме ситуацията на кредитния пазар и това, което виждаме, ни държи нащрек, но на този етап не ни тревожи особено". По отношение на евентуална промяна в данъчния модел, за каквато напоследък се чуват гласове, управителят на БНБ коментира: "Ако под промяна на данъчния модел имате предвид увеличение на данъците, независимо под каква форма, това при конкретните условия в страната по-скоро ще подкопае данъчната основа и ще увеличи сивия сектор".

На въпрос на какъв етап е достигнала техническата подготовка за приемането на еврото Радев посочи: "БНБ и банковият сектор са на много напреднал етап от подготовката. Ние инвестираме сериозно в този процес и постигаме конкретни резултати и като институционална рамка, и като капацитет, и като логистика. Разбира се, има още какво да бъде направено".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: БНБданъциеврокредити
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
5
 
! Отговори
до последна дупка преди 3 седмици
Стягай колана българино !
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някой ден ще има книга Фалшивата история на България която ще покрива 1989 до неопределено време. В нея ще пише за всички лъжливи версии на България които управата ни кара да вярваме - че сме европейска страна, че сме в Шенген и т.н. И това ще е новата История Славянобългарска която ще ни пробуди да се освободим от американското робство.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Като приемем еврото 15 - Да бе, само дето ЕС не е федерация и дори в Белгия започнаха, да се оплакват от цялата глупост. Преди се подигравах на хората, които му викаха ЕСССР, но от 2016-а става все по авторитарен и се оптива, да унищожи суверинитета на отделните си членове.
19
3
 
14
 
! Отговори
Никой не може да ни преди 3 седмици
задължи да приемам еврото, но нашите сметкаджии натиска тука със все сила, защото ще има лапачка за тях, а народа - кучета го яли!
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Разбира се, нали трябва да поемем дълга на Гърция, Италия, Испания...все с над 100% дълг от БВП...
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Като приемем еврото "Брюксел ще може да ни плесне през ръцете като буквално спре достъпа на всеки един Българин до банковата му сметка." - Първо - В бъгларския език, не позлваме главна буква, когато описваме държавна или етническа принадлежност, така че се пилше българин и българска. Иначе, за това съм съгласен. За съжаление е огромен проблем и онези се чудят, защо все повече хроа се обръщат към криптовалути.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
техническите преглед и от 45 лв стана 45 евро, личните документи от 15 лв станаха 15 евро, хляба от 1.5 лв ще стана ??? евро
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Управителят на БНБ да каже защо бездейства и оставя банките да ограбват вложителите си и да надуват имотният балон . Това е същественият въпрос
14
2
 
17
 
! Отговори
Като приемем еврото преди 3 седмици
При положение че Европа върви към федерализация, ако въобще оцелее ЕС, рано или късно ще се достигне до т. нар. Момент на Хамилтън. В САЩ се случва края на 19 век. При федерализирането всички дългове на всички щати се изравняват и по-спестовните щати губят. В момента България е задлъжняла на 25% докато Еврозоната е средно на 95%. Италия, Португалия, Франция, Гърция мисля са над 100% от БВП. Вие си правете сметката като си обединим дълговете, ние от губещите ли ще сме или от печелившите. Накрая БГ ще плаща Гръцки дълг.
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз съм обикновен, средно интелигентен човек, но аз така и не разбрах какви предимства ще ми донесе смяната на националната валута. Например влизане в Шенген знам защо ми е - тръгвам от тук с колата за Гърция на море и на границата няма да вися няколко часа. Но Евро-валута защо ми е? Справям се и с левове доста добре. Моите два въпроса, за който разбира:1. За какъв *** ми е да си сменям валутата?2. Защо един куп държави в ЕС така и не го направиха? Нали е много хубаво?
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Като приемем еврото 9 - За съжаление, това е целта им. Да няма "независми", дори и в ограничен капацитет. Ако знаеш, че банковият ти сектор ще издържи на каквато глупсот Брюксел и ЕЦБ са се решили, то е лесно да отнесеш едно-две мъмрения, преди да се издънят отново. Дания и Швеция също не пострадаха от кризата 2008-***. Смея да твърдя, че направо нямаше криза. Удари ги едни 10-12% инфлация и просто вдигнаха заплатите, като всичко се изравни.
11
3
 
7
 
! Отговори
Като приемем еврото преди 3 седмици
Четвърто, при всяко кривване в политиката, Брюксел ще може да ни плесне през ръцете като буквално спре достъпа на всеки един Българин до банковата му сметка. Сега пак могат като ни спрат еврофондове например, но отнема месеци за да го почувства народът. Тогава обаче ще може буквално за часове да накажат всеки един Български гражданин, стига нещо да не им е харесало в политиката ни. Например ако не искаме да ратифицираме някакъв договор на СЗО, или не искаме да пратим оръжия в Украйна и наложим вето на това.
10
0
 
6
 
! Отговори
Като приемем еврото преди 3 седмици
Трето, ще развържем ръцете на Финансовия ни министър да емитира държавни облигации на порязия. В момента не може, защото лихвите биха се вдигнали. Тоест, системата ги задължава да са спестовни. Но тогава ще могат да взимат колкото си искат кредит и да си усвояват. Кеф ти на тоя олигарх проекта, кеф ти на ония. Кеф ти още 50 самолета на чертеж от нашите международни партньори. Разбира всички тези кредити ще са за наша сметка, т.е. сметката ще я плаща народа.
9
1
 
6
 
! Отговори
Като приемем еврото преди 3 седмици
Второ, финансовите ни институции няма да имат ограничение за депозит или ще е много малко от порядъка на процент (в момента е мисля че 10%). Това означава главоломно раздуване на кредитите и печалби за банковия сектор и обръчите от фирми. Освен това, банките ще имат кредитор от последна инстанция в лицето на ЕЦБ. Винаги могат да звъннат на Брюксел и да получат допълнително кеш. Това ще постави целия банков сектор в опасно състояние. Да ви припомня че 2008 година в БГ не фалираха банки, точно заради затегнатите правила сега.
8
2
 
10
 
! Отговори
Като приемем еврото преди 3 седмици
Първо, финансовата котва на лева, която е от десетки милиарди първокачествени активи, няма вече ние да решваме къде да се инвестира, а ще ни наложат да купим по толкова и толкова от Италианските и Испанските и Гръцките ценни книжа. Тоест ще ги спонсорираме тия дефакто фалирали държави.
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо не кажат истината , че лева има много по висока стойност от фиксирания курс в момента ?
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"цялата власт произтича от народа и т. н." Питайте ли народа?!?!? Демокрация? "Конституция? Нааааааа, конституция!",както е писал класика....
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При тази инфлация - какво евроНие не покриваме критерия
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще ни приемат, но само с монетите евро, а не и с банкнотите!
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Празни приказки с висока заплата и ниска отговорност. Това е да си на работа в БНБ.