Късно потърсена помощ е причината за смъртта на бебетата с коклюш

Заболяването е лечимо и се повлиява от антибиотици
Обновена: 19 апр 2024 14:08 | 19 апр 2024 14:08, Александър Попов
41
Късно потърсена помощ е причината за смъртта на бебетата с коклюш

Две бебета са починали след заразяване с коклюш. Те са били под двумесечна възраст и не са подлежали на ваксиниране срещу болестта, каза Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Децата са от ромската махала на Кюстендил. Едното дете е починало в Националната кардиологична болница, където е било настанено, а другото – в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“, като леталните изходи са настъпили съответно на 10 и на 14 април. По думите му в двата случая късно е потърсена медицинска помощ.

„Министерство на здравеопазването потвърждава, че са регистрирани два смъртни случая на новородени деца с доказана диагноза коклюш. Наблюдаваме заболеваемостта в страната от началото на година и към момента се отчита ръст в заболеваемостта от коклюш. В тази връзка сме предприели мерки за изпращане на писма към районите здравни инспекции и Българския лекарски съюз с искането общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от листите си. МЗ, НЗОК и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ ще анализират данните. Още вчера сме дали указания за организация на необходимата лабораторна диагностика“, каза служебният здравен министър д-р Кондева.

„Искам да внеса малко яснота, за да няма излишни притеснения. Това, което се случва, не може да се назове „изненада“. То не е изненада, защо от началото на 2023 г. в Европа започна едно покачване на заболеваемостта от коклюш в много страни, което не просто продължи, но и се ускори през 2024 г.“, обясни от своя страна и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той също съобщи няколко цифри. В Чехия отчитат най-големия ръст от коклюш от 60-те години на миналия век насам, като до момента там са регистрирани над 6300 случая. В Испания пък случаите са 8200 само от началото на тази година. В Холандия пък те са 3600, като случаите на коклюш при кърмачетата са 300. А Гърция отчита засега само 82 случая.

„Най-засегнати са децата от 10 до 19 години, но има и много бебета под една годинка – те са между 3% и 8%“, посочи още доц. Кунчев. Той допълни обаче, че у нас най-много регистрирани случаи има при деца от 10 до 14 години.

Прави се епидемиологично проучване, преценяват се контактните лица, но това е малко ефективно, тъй като причинителят вече циркулира в обществото. Правим, каквото е необходимо, но не можем много да ограничим разпространението, допълни д-р Кунчев.

От началото на годината до днес в страната са регистрирани 205 случая на коклюш, като е възможно да заболеят до 10 хиляди души, каза още той.

Единственото, което може да се направи, е хората да се ваксинират навреме, защото имунизираните боледуват няколко години след ваксинирането, тъй като имунитетът постепенно спада, посочи д-р Кунчев.

Друго, което може да се предприеме при първите симптоми, е хората да търсят лекарска помощ. Заболяването е лечимо и се повлиява от антибиотици, припомни той. От регистрираните 205 заразени не повече от 10% са хоспитализирани, добави главният държавен здравен инспектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дано се намери един истински журналист и да го притисне тоя с истински въпроси: Откъде влезе в Европа тази "забравена" болест? С какви ваксини се бореше коклюш-а преди 20 год. и с какви сега? Защото старите ваксини бяха еднократни и веднъж ваксиниран не се раблоляваш, а новите са с реимунизации през 4-5 години и пак можеш да се разболееш, но "ще го караш по-леко"... мафия голяма станаха тия.
11
1
 
17
 
! Отговори
Вьзмутен преди 3 седмици
Помня едни отровени бьлгарчета с турските ваксини и москов който се размина
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Знаех си, но побързаха да ме обявят за най-големият мало умник в чалгата :)))
9
9
 
7
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 седмици
Българи,никога не забравяйте как испанците,тоест сефарадите ни избиваха с Испанската чума.Не беше точно испанската чума ,а медикаментите,които предлагаха амбулантните испански търговци под път и над път. Заразяването на питейната вода също бе фактор. Търсете природни билки в случай на нужда. Някъде около "Лъвов мост" имаше добър билкарски магазин. Не ваксинирайте децата си,защото ваксините влизат от Турция и са фалшификат.При законни билкари ходете и изисквайте к.бележка.Водата я преварявайте.
8
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
"В Чехия отчитат най-големия ръст от коклюш от 60-те години на миналия век насам," - европейско развитие!
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кунчо ли бе почти сдал багажа след буствр за ковид или бьркам
6
1
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 3 седмици
Помня за ковид дори не искаха да ме приемат за преглед -личната по телефона се свьрза с мен да ми изпише там някькьв антибиотикДобре , че не се разболях сериозноКолега нямаше този кьсмет и си замина , без да го приемат в болница вьобще
5
2
 
12
 
! Отговори
Мда преди 3 седмици
Нищо като дойдат още гости на сглобката - ще има от всичко
4
1
 
16
 
! Отговори
рендетУ преди 3 седмици
А, що е кажеш кои са Преносителите на Забравени и Победени от Десетилетия Заболявания по Европа, бе?
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кунчо шнорхела пак се обажда.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Преди 2 часа писах ,как веднага ще излезе някой от бостанските плашила Кунчев или Мутафчиев с изявление как ще се мре яко ваксини пенсионерски час маски ваксини най-новите , а и да не забравите гъсеницата която броди по градинките като анаконда и заразява като я пипнете ще ви излязат 2 червени пъпчици и ще минат след два дни
1
10
 
9
 
! Отговори
Мда преди 3 седмици
Кьсно потърсили лекарска помощЕ като идеш и доктора каже пии аспиринче и аналгин , и си готовЕстественно в частният кабинет срещу - 80 лв каква е файдата