Греда: "Бонус - малус" пак се отлага, ще чака новия парламент

Идеята се проваля от 2017 година насам
20 апр 2024 17:00, Стела Стоянова
31
Греда: "Бонус - малус" пак се отлага, ще чака новия парламент
Снимка БГНЕС, архив

Промените в Кодекса за застраховането, които трябваше да влязат в сила още през декември миналата година, ще бъдат завещани на новото Народно събрание, което ще се конституира след изборите на 9 юни. Това съобщава „Телеграф“, позовавайки се на застрахователи.

Проектът за промени беше изготвен от Министерството на финансите, гласуван от кабинета „Денков“ и внесен в парламента. Депутатите обаче няма да имат време да го приемат, тъй като на настоящото Народно събрание остават броени дни живот, преди народните избраници да излязат във великденска ваканция, а после и в предизборна кампания.

Това означава, че важни изменения в застраховането като дългоочакваното въвеждане на системата „Бонус-малус“ и преместването на стикера за застраховката „Гражданска отговорност“ от стъклото върху полицата и замяната му впоследствие с баркод отново се отлагат. МФ, което е вносител на проекта, не смята да прави промени в предложенията си, а ще остави депутатите от бъдещото 50-о Народно събрание да ги обсъдят такива, каквито са в момента. Такова е становището на настоящото ръководство на министерството, посочиха застрахователи.

От 2017 г. се правят конкретни стъпки за въвеждане на „Бонус-малус“ у нас, но те всеки път удрят на камък. При тази система водачите, които виновно са причинили щети, ще плащат по-висока „Гражданска“. Същността на системата „Бонус-малус” е да направи полициите „Гражданска отговорност” скъпи за водачите, които често причиняват ПТП, а на по-внимателните да предоставят по-големи отстъпки.

С последните промени се предвижда щетите по кола до момента да се вземат предвид при определянето на застраховка „Гражданска отговорност“ спрямо концепцията „бонус-малус“. Това означава, че при купуване на кола „втора ръка“ новият ѝ собственик ще плаща по-висока или по-ниска задължителна застраховка, което ще повлияе и на продажната цена. Разбира се, поведението на шофьорите зад волана също ще се взема предвид при формиране на цената по полицата. Съхраняването на цялата информация в регистъра на Гаранционния фонд, откъдето застрахователите ще могат да си набавят нужната информация, е сред идеите в законопроекта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 седмица
Застраховката трябва да е на водача и регистрационния номер.Някакси е тъпо да плащаш застраховки на пет коли.Не е възможно да ги караш едновременно.Глобичките пак ще си идват на Собственика независимо коя от петте коли с еднакъв номер управлява.Така и колите при продажба няма да имат тежести.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оскъпяват застраховката допълнително. За никой няма да има бонус. Ако сега си плащал 300 лева за ГО, сега ще плащаш 400-500 лева в зависимост от някакви измислици
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тъкмо катаджиите бяха поогладнели, и с този бонус малус ще им пораснат коремите.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Същността на системата Бонус-малус е да направи полициите Гражданска отговорност"..................Неграмотника писал статията прави ли разлика между полици и полиции?
25
0
 
6
 
! Отговори
Вбесен!!!!!!!!!!!!!! преди 1 седмица
За 12 километра докато намаля,сложили камера и ме хванала.Е ше чакат да им платя!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Аз дето нямам нарушения,а те не оставили място след спускането и навлизането в населеното място.Повече никога няма да водя колоната с позволената скорост!Не стига,че изядох псувните им,че спазвам,ами и изгорях!!!!!!!!!!
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 24 По скоро за няколко ще е бонус а за останалите.....
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За едни ще има бонус, за останалите фалус
22
1
 
0
 
! Отговори
Тъп4овци преди 1 седмица
Застраховката е на МПС-то. Защото като паркирате непрвилно и се случи ПТП, някой трябва да си плати за тарикатлъка. ГО в момента за кола среден клас е 300-350 лв. нищо особено.
21
6
 
0
 
! Отговори
Мортагонов преди 1 седмица
Американците подготвят бонус-фалyс за путинските малчики на фронта. Друзят скоро ще започнат да кудкудякат тук като разгонени кокошки.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Възраждане е на Ход! Ми търпяхме ги,плюха ни най нагло! Извършиха действия Против волята на народа ни! Ами Не става И не става!!!-:( Хайде да Ходим на Избори,и Хората да си кажат думата вече! Повече Гласували,та да се " преброим" вече след 12 годишно Мутренско управление!! Бай Тошо си отиде,но Пазача му,още мъти водата на българина,с неговият " мерак", още да Е някой в държавата ни!!
19
3
 
3
 
! Отговори
Истина преди 1 седмица
Трябва причинителят на катастрофата да заплаща рент-а-кар на човека който е възпрепятствал да не си използва колата, за целия период в който не може да се използва колата!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този " парламент", не би трябвало Изобщо да "работи"!! Меси се в работата на Служебният кабинет! Това Право Има Само Президента !!! Много от тези търтеи,Няма да влязат Повече в НС!!!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди избори престъпления не се гласуват. Като си изберете за пореден път бандата мошеници ще видите кон боб яде ли.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В България това не е бонус-малус, а малус-малус и пак малус.
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Голям майтап, ако си купиш кола от някой които има застрахователни щети, ще плащаш по-голямя застраховка за колата, въпреки че нямаш никакви щети, това го няма никаде по света, затова е бонус- ф. ало.с :)
14
1
 
21
 
! Отговори
Sp преди 1 седмица
Време е да изринем Застрахователите!
13
0
 
18
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 седмица
Проблема идва,че в България се застрахова автомобила.В Англия например е човека.Тука имаме семейства с по 4 автомобила.Така ще се опуснат застраховките на 2 автомобила.А нашите алчни застрахователи не искат.За това и никога няма да се въведе тая система!!!Мутрата не може да мисли повече от един ден напред.Ако се въведе ще прибира от хулигана на пътя пари като за 5 коли.Ама не виждат и 5 метра напред ид а се съгласят на човек,не на кола.Искат си сигурните пари за бройка коли!!!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще се спазма само малуса, ама с Ф отпред!
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Български вариант на тази система ще е.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо не направят застраховката да е за шофьора? Тогава бонус-малус ще има някакъв смисъл, макар че нещата се променят. Бил е с години изряден шофьор, но му се случва случка, а после пак с години е изряден шофьор, но случилото се му виси в досието и му оскъпява застраховката