Човекът е ненаситен за нови стоки, онлайн платформите се възползват

Психолог: Себеконтролът е важен при пазаруването
22 апр 2024 16:30, Анисия Иванова
42
Човекът е ненаситен за нови стоки, онлайн платформите се възползват
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Човек е ненаситен и потребява стоки, дори и да не му трябват. Това може да е признак за лошо емоционално състояние, тъй като новите покупки помагат за отделянето на различни вещества в мозъка, които стимулират и създават временно вълнение при хората. Онлайн търговците прилагат различни психологически трикове, които ни карат да потребяваме повече продукти. За превенция на безразсъдни харчове трябва да се създадат правилните навици" коментира Краси Гешева, психолог, организационен консултант и лайф коуч, в новата рубрика "Бизнес психология", част от предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В електронната търговия има много методи за привличане на клиенти и стимулирането на покупка на продукти. Хората често вземат решения на подсъзнателно ниво дали да купят даден продукт. Сайтовете използват метода на социалното доказателство, при който платформите ни показват, че голям брой хора разглеждат даден артикул, което създава неотложност у хората, искащи да закупят продукт на изгодна цена", каза Гешева.

Друг такъв метод е и кръстосаната продажба, при който след добавяне на даден артикул в количката, сайтовете ни предлагат допълнителен продукт, който си подхожда с предишния. Този тип практики могат да се използват и по некоректен начин, но при коректна употреба могат да донесат много ползи за продавачите.

Гостът обясни, че човек е ненаситен и потребява стоки, дори и да не му трябват. Това може да е признак за лошо емоционално състояние, тъй като новите покупки помагат за отделянето на различни вещества в мозъка, които стимулират и създават временно вълнение при хората. За превенция на безразсъдни харчове трябва да се създадат правилните навици.

"Финансовата грамотност е много важна. Има различни методи човек да е информиран и да знае от какво има нужда и дали някой не се опитва да му пробута нещо, от което няма нужда. Черният петък работи по този начин – имаме групово пазаруване и много стоки се предлагат на много хора, но с лимитирана наличност и по-ниска цена.“

Празниците също създават у хората склонност за по-големи харчове, като често се закупуват почивки, които са по-скъпи в празничния период. Тези екскурзии могат да се направят в друго време от годината, но гостът обясни, че това не би било възприето като специално от хората.

"Рекламните трикове през годините се развиват много стремглаво и понякога агресивно с купони за отстъпка и клубни членства. Това също е част от психологическите трикове. Ние като хора имаме нужда да бъдем част от общност и когато търговецът ни го даде се чувстваме част от това семейство и сме по-склонни да харчим парите си точно в тези магазини.“

Себеконтролът е важен при пазаруването, гостът разкри, че полезна практика в тази насока е след избор на голям брой артикули да се изчака 3 дни, след което ако все още си спомняме продуктите да ги закупим. Друг мотиватор за хората би било грижата за околната среда.

"Ако се говори по-често за опазването на околната среда, опасностите, които се крият зад това ние постоянно да генерираме боклук, който не може да се рециклира и какво би донесло това на идните поколения. Смятам че бихме се повлияли от тази идея.“

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от София
В район “Изгрев” ще са с изцяло ремонтирани тротоари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Глобалист преди 2 седмици
Целта е да сте роби на Мамона!
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не точно. В последните години се произвеждат изключително много и достъпни стоки, които улесняват труда на човек, даже ни правят по-,мързеливи:) Особено в домакинството, битови уреди всякакви джаджи. Отделно самото онлайн пазаруване е едно огромно улеснение - гледаш много стоки за кратко време и избираш ТОЧНО ТОВА, от което имаш нужда, а не заместител. Това е страхотно!
40
0
 
3
 
! Отговори
Истина преди 2 седмици
алчността е най-големия порок!
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Във фейсбук така добре съм обучил изкуствения интелект който управлява рекламите че винаги да ми показва точно това което търся. Забелязвам че особено за обувките много добре се справя повечето модели които ми показва са точно това което търся. Ако се чудите как става това, много е лесно. Просто като търсите нещо почват да ви излизат реклами за това което търсите. Почвате да отваряте всички предложения които ви допадат и така постепенно фейсбук ще започне да ви показва само такива реклами.
38
4
 
1
 
! Отговори
До 32 преди 2 седмици
Аз така като се замисля последните години почти нищо не съм купувал от физически магазин. Само храна. Всичко останало го купувам онлайн. Дрехи, електроника, машини всичко е онлайн. Някой неща излизат дори по евтино да си ги поръчаш от друга държава. Пазарувам доста от Германия, Англия, Испания, Турция, Румъния. И от Русия съм поръчвал доста неща преди санкциите. Онлайн пазаруването е много удобно. Сравнявам цените и намирам най добрите предложения. Куриера ми донася всичко до вратата.
37
0
 
4
 
! Отговори
Лайфи Дилдов преди 2 седмици
Тази и требва балкански коч за една седмица ще стане жена от нея.
36
0
 
6
 
! Отговори
Дижитъл Шоп преди 2 седмици
Вече никой нищо не произвежда всички купуват от али баба сменят етикета слагат над 350% надценка и стават великите диджитъл маркетинг бизнесмяни на токсични пласмаси и нови дрехи от резиклирани стари дрехи дето пръскат токссичен прах из стаята.
35
0
 
5
 
! Отговори
Психодиспансера преди 2 седмици
До АнонименТи ако си мислиш че ще може; да контролираш 15 годишен тийн кво да гледа си за при нас...
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Психодиспансера, лесно е! Не си купувайте телевизори! Научете си децата да четат книги. Пуснете им някоя стрийминг платформа и контролирайте съдържанието. То само с мрънкане не става. Трябва и малко действия.
33
1
 
9
 
! Отговори
Бай Иван мазния преди 2 седмици
На двора имам едни БГ маратонки Ромика от 35 години седят зиме и лете под навеса нося ги като храня добитака нищо им няма - телешка кожа и истински каучук.
32
2
 
7
 
! Отговори
Биотехнолог преди 2 седмици
Едно време целия град се къпеха в градската баня и никой нямаше гъбички. Откакто 90% от обувките вече са изкуствени индо-китайск от токсични материи всеки втори е с проблемни крака. По телевизията в час пик редовно реклама за гъбички за крака и полови органи ( заради изкуствените долни ***).
31
1
 
1
 
! Отговори
Маркетинга преди 2 седмици
Цар Киро управляваше държавата като дигитален магазин. 90% фейк и лъжи.
30
4
 
6
 
! Отговори
Психодиспансера преди 2 седмици
Само голита и насилие на екрана едно дете на 15 години вече е видяло над 50 хиляди убисйства на екрана/дисплея и толкова сексуални сцени полвината хард-садо-мадо. Подсъзнанието,което е над 95% от психиката е увредено още преди да навършат 18г.
29
2
 
4
 
! Отговори
Дигитализейшън преди 2 седмици
Разхищението е грях!
28
2
 
4
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 2 седмици
Те па едни стоки... особенно дрехи и обувки много се развалиха-токсични еднодневки.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ми то за какво живеем след децата, кариерата, знанието, пътуванията. Да се забавляваме, разбира се. Не изхарчим ли вкъщи поне едно 12к на месец за глупотевини, не сме ние... Важното е да остава и за инвестиция поне едно 30-50% от месечния доход.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много дефектна стока се пподава от много сайтове особено български.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Консуматорско общество...
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ненаситен е когато не мисли за Бога!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е нали целта беше да научим потребителя да потребява? Колкото повече, толкова повече, за да се развива икономиката. Тъкмо го научихме и сега какво, да го отучваме ли?