Експерт: Еврото ще наложи промени в касовите апарати

Все още няма регулаторна рамка, каза Паско Пасков
23 апр 2024 12:13, Анисия Иванова
16
Експерт: Еврото ще наложи промени в касовите апарати
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пренастройката на бизнес софтуера, използван от компаниите в България, за работа с еврото след присъединяването на страната към еврозоната зависи от приемането на регулаторната рамка. Компаниите могат да направят предварителни тестове, да водят разговори с доставчиците на софтуера, но при интеграцията с фискалните устройства не може да се прави подготовка без ясен формат и структура на комуникацията с тези устройства, за да се случва обмена на данни с НАП. Това каза Паско Пасков, член на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер и управител на "Степ-Софт", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"При всички положения "тясното място" е Българския институт по метрология - хората там ще бъдат наистина изключително натоварени, защото от тях зависи не само одобрението на фискалните устройства, но трябва да одобрят всички системи на бензиностанциите, големите търговски вериги."

При предишната промяна при касовите апарати е имало няколко месеца подготовка и готови регулаторни текстове, напомни Пасков. "Сега е ясно, че имаме закон, там се казва, че трябва да бъдат заложени промени, които изискват промени във фискалните устройства, но не става ясно останалата част - счетоводен софтуер, ТРЗ."

Общественото обсъждане на закона за въвеждане на еврото в България приключва на 24 април, като след това трябва да бъде гласуван в Народно събрание. Законът предвижда период от 18 месеца на обявяване на цените в евро и левове и актуализация на всички фискални устройства. Дадени са и ясни срокове за различните етапи от промяната при устройствата, но няма яснота как ще се извършва комуникацията им с НАП, докато не станат ясни какви ще са последващите промени в наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти, каза Пасков.

Няма устройства, за който ще бъде невъзможно да бъдат пренастроени.

Повече за очакваните технически предизвикателства при въвеждането на еврото, какъв опит можеше да почери България от Хърватия може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Общество
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни, крие риск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Приемането на Еврото е най доброто нещо което може да се случи на България. Всеки който твърди обратното не разбира абсолютно нищо от икономика и управление на рисковете. Или просто лъже целенасочено защото работи за чужди интереси. Ние и в момента на практика сме приели Еврото. Левът е поставен във валутен борд от 1997г. и на практика нашата държава и в момента няма (за щастие) собствена парична политика. Помним какво стана когато имахме парична политика. Помним хиперинфлацията.
12
0
 
6
 
! Отговори
аха преди 1 седмица
Еврото скоро няма да наложи нищо, по причина че няма да влезем в Зоната. Бадева правителство, медии и определени бизнесмени се харчат за "експерти" и "анализатори". Грешни пари са това, в сегашната проскубана ситуация.
11
0
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 1 седмица
Аз пък използвам тоалетна хартия..
10
0
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Ако ще има пари за разяснение на ползите, нека отпуснат пари и за разяснение на вредите.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Какво Ами преди 10-тина дни прочетох, че "заедно с ЕС" се отваря фонд за разяснителна кампания за ползите. Не се знае кой точно плаща, ама си е реклама. Ще има и изказвания на консултанти, експерти от Брюксел и ... така ще разберем кои са заинтересованите лица от целия панаир.
8
0
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Евро няма да приемаме, почва лятната офанзива на Русия. По-скоро да мислим за рубла и йоан.
7
1
 
10
 
! Отговори
Какво преди 1 седмица
Какво е това облъчване всеки ден реклами по тв за еврото готви се пак голяма измама
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хи-хи! Ами ето, промени в касовите апарати, промени в счетоводни и данъчни формуляри формуляри, повечко работа на ИТ специалисти, във връзка с електронното "всичко" ... Ето така се движи икономика. Със смяната на една хартийка и ... нещата "потръгват", право напред, в нищото.
5
1
 
3
 
! Отговори
1111 преди 1 седмица
И в момента касовите апарати ( фискалните устройства ) , както и софтуерите имат възможност за плащане във валута , а курсът на еврото е заложен и машината разпечатва бон , в който изписана стойността във валутата както и равностойността и в лева - нищо ново :) преходния период е осигурен.След това също е ясно - преработка и/или замяна на апаратите и без друго ще са минали 7 години от последната смяна през 2019 и ще е време за промяна в наредбата Н18....
4
2
 
14
 
! Отговори
мак преди 1 седмица
Как да се включа в "общественото обсъждане, щото не разбрах, че има такова.
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако след приемането на еврото стока която е струвала 1 лв. стане 1 евро, тогава няма да се налага промяна в софтуера на милиони касови апарати. само ще сменят да пише евро вместо лев. Така бизнеса ще спести милиони левове.
2
15
 
2
 
! Отговори
Do 1 преди 1 седмица
Как какво, ние сме ЕВРОПЕЙЦИ и е съвсем резонно да ползваме общата европейска валута ЕВРО, вместо BGN (Български номинал, не лев отдавна). Дори и на вас поклонниците на изтока и един нисък и комплексиръан руснак, ще се наложи да го ползвате. Затова са тези разяснения, те са за вас. Ние нормалните БЪЛГАРИ ЕВРОПЕЙЦИ отдавна ползваме Еврото и на нас няма какво да ни се обяснява и рекламира! Капиш? Понимаеш?
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво е това облъчване всеки ден реклами по тв за еврото готви се пак голяма измама