На прага на летния сезон - отново лиспва работна ръка

Вносът на кадри основно е от Индия, Бали, Киргизстан, Узбекистан
23 апр 2024 14:08, Инна Ангелова
47

Около 50 хиляди души персонал не достигат за предстоящия туистически сезон. Към момента наетите чужденци са около пет хиляди, до началото на лятото се очакват още толкова. Експерти твърдят, че браншът търси персонал от 5 години. Те нападнаха държавата, че не ги приоритизира.

Емил Коларов, председателят на Сдружението на заведенията в България, коментира в студиото на “България сутрин”, че не може сектор, който дава голям процент от БВП, да е на заден план. На прага на новия летен сезон туристическият бранш поиска решаване на проблема с работните визи за работници от трети държави. Вносът на кадри е от Индия, Бали, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан.

Основният недостиг е на готвачи, помощник-готвачи, бармани, рецепционисти. "Заплатите им не са по-ниски от тези за българите. Но на нас чужденците ни излизат по-скъпо - на тях трябва да им осигуриш спане, храна, да им извадиш визи, те идват квалифицирани, но езиковата бариера е доста голяма. В над 90% от случите не говорят и английски", посочи Коларов.

Хотелиерът Стоил Далевски посочи пред Bulgaria ON AIR, че е изпратено писмо до председателя на НС, до всички политически партии с искане за облекчаване на процедурите по издаване на визи за работници от трети страни.
"Около седмици има това НС, надяваме се тези промени да влязат. В момента се дава краткосрочна виза за 3 месеца - тя е най-големият проблем", посочи Далевски.

Друга пречка пред бизнеса са заплатите, които се изплащат на чужденците, тъй като банките не откриват сметки на временно пребиваващи от трети страни. "Ние имаме едни и същи проблеми преди летния туристически сезон, за Слънчев бряг трябват 200 000 човека, за да може адекватно да функционира", подчерта хотелиерът.

Проблем с назначаването на персонал от трети страни има и във Външно министерство - няма кадри, които да обработват визите. "В Киргизстан нямаме нито един човек, който да издава визи, няма посолство, в Узбекистан има един човек, всички визи минават през него, пращат се във външно министерство, което да одобри. За голям период от време консулствата спряха да издават визи за трети страни, не бяха поръчали принтери за печатане на шенгенски визи - влизаме в Шенген, по друг начин се печатат", даде пример Емил Коларов.

Очакванията са много малко хотели да отворят за 1 май и Великден, след това ще затворят до началото на летния туристически сезон, който продължава около 50 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от Общество
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни, крие риск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Робовладелците от черноморието плачат с крокодилски сълзи че няма "хора"? Странно, след като същите простократи -робовладелци, прогониха хората от черноморието и България, с просташкото си мутренско отношение, неплащане на заплати, удръжки за храна и Спане понякога бой за работниците си. Сега се сетиха дибилите, че нямало хора?! Ами запрятайте ръкави и си начукайте вие бе робовладелци! Няма един в България за който да си заслужава да работиш! Един няма!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Все така ще е занапред, драги хотелиери! Все по-лошо и тегаво ще ви става положението!! С огромен кеф ви гледам сеира и как се мъчите да се измъкнете, но няма да се получи!! Ако пък и хората най-накрая проявят разум и не дойдат в мизерните ви хотели, сте довиждане! За благото на всички!
35
0
 
7
 
! Отговори
БИВШ преди 1 седмица
1 Да се намери (персона). 2. Да се създаде 2-3г. 3 Да се опази. А Вие, туристически "работодатели" това го не можете. Даже и туристите не можете да си опазите. Отдавна ми светят в главата по 3-4 звезди
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Работил съм точно един ден в Слънчака и повече нямам намерение да стъпна там, даже и за почивка.
33
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Давайте добри условия на работа и живот, с осем часов работен ден с почивка(и), с два почивни дни седмично, добро заплащане и рекламирайте работните си места в страната, по училища, бюра, социални или просто лепете обяви из населените места, вкл. и с раб. условия в тях, дали няма да има резултат? И защо, все на вас ви бягат работниците?
32
0
 
26
 
! Отговори
Away преди 1 седмица
Работна ръка не липсва, липсва адекватно заплащане. Всеки нормален човек с дори минимален език може да отиде да рабори за сезона навсякъде в Европа. Разликата е че там ще му платят х 3. Оправяйте се и успех с ту.зем.ците
31
0
 
21
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 седмица
Т.е., няма роби, да ги гърбът, без пари и робовладелците плачат
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като няма - няма.
29
0
 
16
 
! Отговори
Случай от кухнята преди 1 седмица
В кухнята на хотел на морето......Разпечатано пакетче масло, но недоядено, изчистено от масите от персонала след закуска се събира и се ползва за приготвяне на храна за клиентите......Дали е редно, вие как мислите...?
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А къде ви е персоналът от миналата година?Вярно, избяга обиден заради "милото" отношение и сомалийските заплати.
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още малко и ще изкарате, че в България няма безработица.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мдаааа. Представям си как един полувишист или вишист от ИМТ, който специално се обучава в цялостна туристическа дейност и изучава чужди езици, ще работи за минимална заплата или може би повече от 8 часа. М?
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стига сте заличавали коментари! Никакви павила не нарушавам. И затова не публикувате постовете ми. Държавата да спре да им води кадри на хотелиерите! Нека се оправят сами и да се научат да плащат. И да са коректни. Да спрат с експлоатацията и кражбата на труд! От 30 год. ограбват работниците си. И пак държавата на тяхна страна. Ама май хотелите са на управляващите.
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Липсва адекватно заплащане и отношение.Когато ги има тогава ще има работна ръка.А при положение че имаме 5-6 % регистрирани безработни да се вкарват хора от чужбина е престъпление.
23
0
 
18
 
! Отговори
Еееее преди 1 седмица
Робите избегаааа
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако толкова изпитвате глад за кадри, щяхте да тръгнете по ТОХ-вете и ИМТ-тата, които подготвят кадри за туризма и са специално обучени в тази сфера, да им предлагате и се договаряте при какви условия да работят, щяхте да тръгнете ако трябва и из страната, също и по бюрата по труда, социалните и щяхте да намерите. И да си цените работниците и не работят повече от 8 часа до изтощение. Наготово няма как да ви падне от небето.
21
2
 
13
 
! Отговори
Господа хотелиери преди 1 седмица
Няма да ви трябва работна ръка . Няма да има на кого да готвят. Освен на вас. Светът отива в канала. Борба за оцеляване предстои.
20
1
 
13
 
! Отговори
AAA преди 1 седмица
А, дано не намерат и фалират! Бай *** бизнесмен.
19
0
 
25
 
! Отговори
Цирк преди 1 седмица
Точно отраслите който най много перат крадени пари дават най малки заплати!!! И нямат работници....
18
0
 
23
 
! Отговори
Те преди 1 седмица
А кой се подиграваше 35г.с работници и служители и ги унижавше/ва с мизерни заплати?!