Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни, крие риск

Нарече тезата за имунизация на бременни "свободни съчинения"
23 апр 2024 19:27, Елка Василева
23
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни, крие риск
Снимка: архив, БГНЕС

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя. Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат от ИТН. Той е работил по ваксина за дифтерия, тетанус и коклюш в началото на професионалната си кариера.

Още по темата
Бактерията, който при коклюша прониква в организма, започва да се размножава и прави голяма биомаса в дихателните пътища. Най-потърпевши и уязвими са бебетата, защото от коклюш умират най-вече малки бебета, и то основно от задушаване, посочи Чорбанов. "Чак на следващ етап той започва да отделя пертусис токсина."

Тезата за имунизацията на бременни имунологът нарече "свободни съчинения".

Проф. Чорбанов поясни, че в миналото ваксината срещу коклюш е била разработвана най-напред първо с цяла бактериална клетка, а след това - въз основа на пертусис токсина и на компоненти от клетката.

Масовата имунизация срещу коклюш у нас започва през 60-те години, само 1-2 години след въвеждането на ваксината на Запад. България има изключителен опит в производството на ваксини, особено на бактериални, изтъкна специалистът.

Причините за пробива при коклюша у нас са повече от тези, касаещи самата ваксина, отбеляза проф. Чорбанов.

"Аз поне познавам стотина семейства, които отказват да ваксинират децата си", каза той и допълни, че тази ваксина е от най-изпитваните, най-тестваните, най-доказалите се през годините. Имунологът призова родителите да спазват имунизационния календар, защото "в стандартните имунизации няма импровизации".

Опитът показва, че подобни епидемии са локални и няма как да обхванат много хора, подчерта специалистът.  

"Имунитетът не се повишава. Той е такъв, какъвто е. Ако имате бутилка от 1 литър и я сложите под чешмата, колкото и да сипвате вода в нея, тя ще събере 1 литър. Хората нямат нужда, освен при доказан проблем с имунитета. Като цяло населението няма нужда. Това, което трябва да се прави, е грижа за малките бебета", коментира проф. д-р Андрей Чорбанов.

"Родителите изкупиха всичко по аптеките, но тази ваксина не е предвидена за възрастни хора и понякога може да направи проблеми именно заради коклюшния компонент", предупреди имунологът.

Използвайки стандартната ваксина за дифтерия – тетанус – коклюш, а не тази за реимунизация: дифтерия – тетанус, възрастните хора поемат риск за много тежки нежелани реакции, поясни проф. Чорбанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от София
Затяга се контролът срещу неправилното паркиране в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ваксазомбите наскачаха като попарени. Ти му казваш, че няма нужда от ваксина, то налита да се боде и се пеняви. Маниаци.
20
1
 
4
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 1 седмица
А срещу СДС-Чумата и срещу ФАЩ- тумора изобщо няма ваксини, или по-точно - повече от четвърт век никой не е търсил и не е правил опит да създава или да ваксинира българската нация .Резултатите от това са плачевни и очевадни: разруха отвсякъде и навсякъде, бедност, глад, мизерия, мор, смрад, безработица, опростачване и проче.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прав е.Не е за възрастни.За децата е безвредна,защото съдържа убити вече болестоносители.Изпитана е с времето и няма проблеми с нея.Не е като експерименталния бъркоч срещу ковид.
18
4
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Проф.Чорбанов удобно се прехвърли на ваксината срещу коклюш.Ваксина срещу КОВИД не направи,въпреки че успешно усвои парите.Дали не иска да повтори същата схема?
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЧОРБАНОВ МНОГО ГИ РАЗБИРА ТОВА ВАКСИНИТЕ, ВЗЕ 12000000 ЛЕВА ДА ПРАВИ ВАКСИНА И НИЩО НЕ НАПРАВИ
16
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Западна Европа именно възрастни над 65 години ваксинрат с тази ваксина Професорееее!!!!
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вземете му дипломата и на строежа да бачка. Според него . Той така казва в статията ,че Сега ваксините били неефективни, но безвредни ,но пак можело да предизвикат тежки странични реакции. Боже, боже....
14
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Професора,който е странно как е станал професор,защото пише смешни и неоснователни глупостии.Няма право никой да налага собствено мнение.Това което говори е основано на негови убеждения ,а не на научна фактология.Няма причина да има тежки странични реакции при възрастни от тази и която и да е друга ваксина. Много траги-комично изказване.Именно тази ваксина в Западна Европа се ползва за реимунизация при възрастни.Няма как да се дава нещо което да предизвиква тежки страбични реакции.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя направи ли най -сетне ваксина против ковид? Или само усвои едни пари .....
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
тоя и неговото научно звено получи 2.5 милиона за довършването на неговата ваксина срещу Ковид,какво стана довърши ли я или само взе парите.
11
6
 
11
 
! Отговори
Нане преди 1 седмица
Пущайте още торбаланци от близкият изток, неваксинирани нищо срещу никога в живота си... ===)))
10
9
 
11
 
! Отговори
() преди 1 седмица
Въздушния Шенген на оня сурикат ли ни напълни с всякаква зараза?Покри се смръдльото.Тоя път ще ме затворите ,ама друг път.Без загриженост ,че ми писна.
9
20
 
17
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 седмица
Тази зараза беше внесена от Денков , в България докараха заразени ДЕЦА със Самолети от ЕС . Това беше Сметката за Шенген за Въздух .
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре, че има разумни хора!
7
3
 
14
 
! Отговори
Този стана преди 1 седмица
Професор,след като стана депутат.На две места ли работи?
6
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този измислен професор е голям надувко , но си е чиста проба ***. Работил бил по проект с Пастъор ваксина за ковид но атигираше хората да не се ваксинират. Работата е ясна. ИТН! ТАМ ВСИЧКИ СА КАТО УЧИНДОЛСКИЯ "ИНЕЛЕКТУАЛЕЦ"!
5
3
 
19
 
! Отговори
Факсинирайте се преди 1 седмица
Иначе, Няма да се Разболеете!
4
6
 
12
 
! Отговори
даже ву преди 1 седмица
който не се убоде е убиец !!
3
2
 
16
 
! Отговори
Кунчу Воскресе преди 1 седмица
Воистина Воскресе - след 2рата Игла 3 месеца го нямаше, 2 от които в Интензивното, докато му търсят - ново сърце! Иде Великден и той пак е готов - за Воскресение!!
2
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега ще видите как до месец ще почнат да агитират да се взема най-вече от възрастни ,и че "ползите надвишават риска". Звучи познато отнякъде, нали?