Фондация "За споделено родителство" излиза на протест

Над 100 хиляди деца са жертва на родителско отчуждение
25 апр 2024 13:29, Инна Ангелова
4

Фондация “За споделено родителство” се фокусира върху децата след раздялата в семейна среда. Фондацията излиза на протест, тъй като държавата не обръща внимание на задълбочаващия се проблем.

"Няма стабилно правителство, но трябва държавността и институциите да обърнат внимание на проблема. Преди четири месеца никой не знаеше за това. Никой не знаеше, че има деца, които не виждат родителите си и съответно родители, които не виждат децата си. Четири месеца по-късно правим национален протест в пет града - София, Варна, Бургас, Добрич и Пловдив", заяви основателят на фондацията Слави Несторов в студиото на "България сутрин".

Според Несторов обществото започва да вижда проблема, но държавата не прави нищо. "Имахме покана, бяхме на кръгла маса, обсъждахме. Институциите бяха много благоразположени за протеста, за нуждата за промяна, заради смяната на динамиката на семейството. Внесохме предложение за реформа за закона за споделено родителство, за подобряване на работата на институциите, а отговорът, който получихме е, че ситуацията в правителството е много динамична и не могат да вземат мерки към този момент", каза Несторов за Bulgaria ON AIR.

Слави Несторов даде за пример Румъния, където вече е приет закон срещу родителското отчуждение. При нас основният проблем се корени в лиспата на контрол. Несторов допълни, че най-големите губещи са децата. “Родителското отчуждение е когато детето се използва като инструмент в родителските войни и егото между двамата родители, когато единият родител умишлено настройва детето спрямо другия и то не иска да прекарва време с него", разясни гостът.

В момента данните в България са, че 65% от двойките се разделят в първите пет години. 80% от тях влизат в тежки родителски войни и в момента над 100 000 деца са жертва на родителско отчуждение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от Общество
Бивш министър: Пенсионната система е консервативна, но трябват промени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
моментът за протести на тази тема е неподходящ
3
1
 
2
 
! Отговори
888 преди 1 седмица
"Родителско отчуждение"??? Абе ейй.., хората работят на по две места от сутрин до вечер, за да плащат ипотеки, кредити, да изхранят и облекат детето си, да му дадът добро образование, да си платят сметките за електричество и вода..., вашата либерална идеология и пазарна икономика нъ докараха дотук!!!!!
2
0
 
1
 
! Отговори
до1 преди 1 седмица
Ами то глупостта ходи по хората, не по гората.
1
1
 
8
 
! Отговори
Ама, разбира се преди 1 седмица
Повече от половината българки, които са се навили да родят е за да имат един коз срещу мъжа при идващите спорове. Особено, ако е от семейство с разделени родители, жената като че ли иска да причини същото на децата. Или да докаже, че както майка й се е справила може и тя. Сама. На един приятел жена му така, както и се угажда за всичко и не е работила откакто са заедно, редовно го мъмри и заплашва, че иска да се разведе. На въпрос, защо, казва: Искам да опитам сама. Е, не без апартамента и бизнес