Около 68 кг храна разхищава българинът за година

Купувайте по-малко и си правете списък
25 апр 2024 19:45, Инна Ангелова
18
Около 68 кг храна разхищава българинът за година
Снимка: Frank Reppold от Pixabay

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, които са произведени в света или се губят, или се разхищават. В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. В същото време цели държави по света са обречени на гладуване.

От годишен доклад на Световната организация по околона среда става ясно, че през 2022 година е била изхвърлена 1 милиард тона годна храна. Данните са в глобален мащаб. Проблемът с разхищението на храна е много голям, каза пред БНР Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на глобалния договор на ООН.

Георгиева допълни, че в България годишно се падат средно по 68 кг разхищавана храна на човк от населението. В предходни ходини се е стигало и до 88 килограма разхищение.

Няма огромна разлика между килограмите храна, разхищавана годишно в богатите и в бедните страни, уточни Георгиева. По думите ѝ, при домакинствата у нас разхищението се дължи на непланирано пазаруване и остатъци, които не можем да използваме, както и на презапасяване.

В бъдеще хем ще трябва да произвеждаме повече, за да можем да се изхраним, хем да изхвърляме по-малко, поясни Дарина Георгиева. Според нея можем да пазаруваме по-внимателно, например купувайки по-малки, вместо по-големи опаковки, както и да пазаруваме планирано и със списъци, "за да не се купува стихийно, привлечени от промоции".

Днес Българската мрежа на глобалния договор на ООН и една от големите търговски вериги за хранителни стоки организират събитие на тема "Разхищението на храна като глобално предизвикателство".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: ООНхранаразхищаване
Още от Общество
Цените на имотите във Пловдив, Варна и Бургас подгониха тези в столицата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
ХФ преди 1 седмица
Като имам годна храна в повече я давам на някой познат който няма да има нищо против да я консумира. Ако е престояла я оставям до контейнера, не я хвърлям вътре и минаващите от там животни я изяждат. Защо да се изхвърля храна
17
0
 
0
 
! Отговори
Работеш беден пенс преди 1 седмица
Що бе ? Да не ги повръщат тея 68 кг. Че ги похабяват .
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къв е проблема нали е платен салама у Кауфланд :)))
15
0
 
2
 
! Отговори
Теди преди 1 седмица
КОКОШКИ ОБАЧЕ САМО НА СЕЛО СТАВА В ГРАДА КАК ИНАЧЕ Е ХУБАВО И ЯЙЦА ЩЕ ИМА ИНАЧЕ НА КОТЕТАТА И КУЧЕТАТА
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българинът - нищо не става от него. Час по-скоро да изчезне това пр0кажено семенце долно!
13
0
 
6
 
! Отговори
купете си кокошки преди 1 седмица
изяждат всичко което остане от трапезата
12
0
 
11
 
! Отговори
Теди преди 1 седмица
ТОЛКОВА МНОГО ХОРА РОВЯТ ПО КОНТЕЙНЕРИТЕ И ГЛАРУСИТЕ И КОТКИТЕ И ТЕ СИ ТЪРСЯТ ХРАНА ОБЩО ВЗЕТО ВСИЧКО СЕ ИЗПОЛЗВА
11
0
 
12
 
! Отговори
Теди преди 1 седмица
АМИ АЗ ДОСЕГА НЕ СЪМ ВИДЯЛА ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯ А ПЪК КОНТЕЙНЕРИТЕ ЗА СМЕТ СЕ ПРЕРАВЯТ РЕДОВНО ОТ БРАТЧЕДИТЕ ТЪЙ ЧЕ ВСИЧКО СЕ ОПОЛЗОТВОРЯВА
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Африка ядат пресни храни, а не полуфабрикати. Като вземеш банан кокосов орех големите южно африкански риби, не можеш да сравняваш с с разни есенции кокосови стърготини мляко и палмово масло, замразени калмари и т.н. които ти идват готови.
9
0
 
10
 
! Отговори
Зевс преди 1 седмица
Значи сме на половината от средното за Европа, тоест сме доста икономични. Ако щете вярвайте, но в тази класация на първо място е Нигерия, на второ Руанда, трети са гърците. Като континент Африка са първенци, а уж няма какво да ядат, значи или в класацията има нещо грешно или толкова ги мързи, че си хвърлят половината храна.
8
0
 
12
 
! Отговори
как пък не? преди 1 седмица
Да бе, изхвърля българина 68 кг храна! То и аз изхвърлям толкова храна, нооо...преработена в тоалетната! Еми храна е все пак.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 5 то проблемът е и другаде. Соростаците разбиха семействата и традициите , вече всичко яде само, а не семейно.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да ама се огрухтя не Пеевски, а Ивайло Мирчев. Отиди му виж снимки от преди и сега. По голямо кюфте от Пеевски е станал и на всичко отгоре е черен като Костов. Е, ако питаш мисирките е "умен и красив".
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересен съвет дават в статията хората да купували по-малки опаковки. По магазините не са ли по-скъпи те? Примерно пакет с 100г салам е 5лв, килото е 40 и т.н. А как ще се пази природата, ако се ползват повече опаковки? Хем борим пластмасата, хем съветваме да се купува повече. И реално какво точно е проблемно с хвърлянето на храна освен евентуална загуба на пари? Храната се разгражда и не замърсява природата повече от примерно растенията, които умират зимата по ливадите.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пеевски да я изяде, нали го е грижа за народа
3
0
 
8
 
! Отговори
класик преди 1 седмица
Ама нито капка рИкия!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хероинът е повече.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При мен хвърлена храна няма, ако не смятате обелките и черупките за такава.