Новата ваксина срещу коклюш: С по-малко странични ефекти, но и с по-кратък ефект

Според здравният министър е трудно да се каже кога ще бъде пикът от коклюш
28 апр 2024 18:50, Красимир Ангелов
82
Новата ваксина срещу коклюш: С по-малко странични ефекти, но и с по-кратък ефект

След 2012 г. бе въведена ацелуларната ваксина против коклюш, тя, за разлика от предходната ваксина, е с частици от коклюш, а не е жива ваксина, която се използваше преди, и се показа във времето, че има по-кратък ефект за имунитета след поставянето. Това обяви служебният здравен министър д-р Галя Кондева в предаването "120 минути" по bTV в коментар на настъпващата епидемия от опасната кашлица.

По думите ѝ предимството на ацелуларната ваксина е, че няма тези тежки странични ефекти, наблюдавани при предходната ваксина. Това е един от мотивите за въвеждането ѝ у нас и в Европейския съюз (ЕС), допълни Кондева.

Здравният министър подчерта, че коклюшът не е ново заболяване и добави, че последният пик на коклюш е от 2009 г.

"През три до пет години се наблюдава тенденция на нарастване, но не в тези размери, които се наблюдават в момента. От лятото на 2023 г. значително нараства броят на случаите в много от страните в Европа – Белгия, Хърватия, Дания, Швеция", каза Кондева.

Тя увери, че ваксини срещу коклюш има достатъчно. “Министерство на здравеопазването от началото на годината наблюдава процеса и още от февруари осигури дял за снабдяване с ваксините в аптеките”, каза тя.

Служебният здравен министър добави, че се наблюдава изоставане в графиците по изпълнение на имунизационния календар. Кондева подчерта, че се наблюдава интерес към ваксиниране от страна на родителите, които знаят, че не са завършили имунизационния календар на децата си.

Според нея е трудно да се каже кога ще бъде пикът от коклюш.

"Обществото все още е много чувствително след COVID-19 на теми като пандемия, епидемия и затова ние много внимаваме какви послания ще дадем на това общество. За нас е важно хората да са информирани за коклюша, за симптомите, за възможните усложнения, но в никакъв случай не искаме да се всява паника сред населението", допълни Кондева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от Общество
За ден МВР установи 29 пияни и 6 дрогирани зад волана
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Тоест, и тука правителството на комунистическата тиква - путинист се е проявило. Тогава здравна министерка беше оная гримирана бабичка, дето Ту лу па я беше забърсал на някаква бензиностанция в Делиормана.
33
5
 
4
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 3 седмици
На Бай ти *** пак ще му слагат чипове и ще правят генетични експерименти с безценните му гени на ***. Целта е да го набодат и после да го затворят по къщити , но преди това ще го пръскат от самолети.
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Навремето слагаха тройна ваксина ДТК (Дифтерит-Тетанус-Коклюш) и сигурно 99,99% от населението над 12 годишна възраст е ваксинирано с нея.
31
1
 
8
 
! Отговори
Опа преди 3 седмици
2012 г. министърка на здравеопазването беше Десислава Атанасова.
30
10
 
4
 
! Отговори
Копираме ЕС, а? преди 3 седмици
До Мче - и какво точно си копирал от Европа? Най-русофилската нация в ЕС, последна по всички параграфи, най крадените еврофондове, най-разбитите пътища, най-лошото здравеопазване, масово неваксинирани, няма Евро, няма Шенген, съдебна система по руски модел, политика подобна на Беларус и Унгария. Кое си копирал, я кажи?
29
3
 
13
 
! Отговори
Я преди 3 седмици
Какви странични ефекти има? Не съм чул, някой да се е разболял от старата ваксина.
28
3
 
18
 
! Отговори
Мче преди 3 седмици
Като копираме всичко от Европа и ще боледуваме като тях. Полша продължава да произвежда старата ваксина.
27
2
 
10
 
! Отговори
Всеобхватни ваксини преди 3 седмици
Ваксиниран съм всеобхватно, защото съм живял и работил на различни континенти - Азия, Сев.-Южна Америка, Африка с изключение ковид измамата! Да и го знам, че е така защото съм доктор и не вярвам на новоизмислените ваксини. Защо се прави нещо ново във фармацевтиката, ако е много по-добро от старото или ако е по евтино от старото!
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега от днес.бг трябва да направят раздел "Коклюш". Коронавирус вече не е актуален.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Факт е, че през последните години млади хора масово имат болести, които навремето бяха характерни за хора в напреднала възраст. А уж ваксините направили хората по-здрави.
24
2
 
13
 
! Отговори
Хаха преди 3 седмици
Пак ли тестова на Урсулата
23
0
 
10
 
! Отговори
Бяхме здрава нация преди 3 седмици
Преди да ни налазят разни *** от цял свят.
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ваксина със странични ефекти? Не може да бъде!!!! Веднага да се намеси българския ваксърски комитет и да ги съди тези!
21
3
 
18
 
! Отговори
Не вярвайте преди 3 седмици
Не се подлагайте на измислени ваксини. Това са търговци! Разбиха ни с ваксини за Ковида, за да печелят такива като Урсула и всички престъпницо от ЕС.
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Първо започнаха случаите на коклюш. Казаха, че било така, защото не сме се ваксинирали и че ваксината предпазвала от заразяване. После се оказа, че повечето заразени са ваксинирани против коклюш както и 85% от населението. Промениха си версията и почнаха да обясняват как ефектът от ваксината бил краткотраен. Продължават да заобикалят основния въпрос- откъде дойде коклюша, след като твърдяха, че отдавна бил изчезнал заради ваксинацията.
19
2
 
26
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
ацелуларната ваксина против коклюш С ТРАЙНОСТ 5 ГОДИНИ И ТРЯБВА ДА СЕ СЛАГА ОТНОВО И ОТНОВО ТАКА СЕ ПРАВЯТ ПАРИ :D А ПРЕДИШНАТА ВАКСИНА Е ПРАКТИЧЕСКИ ДО ЖИВОТ И ГО КАРАШ ЛЕКО :)
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"и се показа във времето, че има по-кратък ефект за имунитета след поставянето."-------------Тоест, пак сте експериментирали върху населението без да знаете какъв ще е ефектът от новата ваксина.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На имен ден ли сте?
16
1
 
1
 
! Отговори
Хм, странно. преди 3 седмици
Как те няма, пък пишеш в същото време.
15
3
 
24
 
! Отговори
Айляк преди 3 седмици
Няма как да продължат с ковид ваксините, че ги разкриха. И започнаха с ваксини против други зарази. А характеристиките и на другите ваксини ще са точно като на ковид ваксината - чипчета, наночастици и т.н...И после що някои ваксани ненадейно от нищото гътнали...