Почивката това лято на Черно море с 10-15% по-солена

Бум на пътуванията заради многото почивни дни около Великден и Гергьовден
103
Почивката това лято на Черно море с 10-15% по-солена
Снимка: БГНЕС

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица. Туроператорите отчитат бум на пътуванията заради многото почивни дни около Великден и Гергьовден.

От морето до планината. Курортите са готови да посрещнат стотици хиляди туристи за почивните дни. По-голяма част от почиващите избират черноморието, макар че все още е хладно за плаж. Сред първите туристи на морето срещаме Божана и съпругът ѝ, които са дошли на почивка от Франция.
Те казват, че избират България заради спокойствието, морето и комфорта.

От пътуващите българи 850 000 избират да останат у нас, други 150 000 ще посрещнат празниците в чужбина.
„Около 300 000 ще бъдат туристите в страната в различни форми и места за настаняване. Това, което е най-търсено е спа и уелнес. Съответно хотелите, които са отворени по Черноморието, търсят се къщи за гости и вили”, каза Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма,пред Нова телевизия.
Хотелиерите по Черноморието правят генерална репетиция преди летния сезон.

Над 70% от местата за настаняване ще отворят за Великденските празници. Имат готовност, подготовката върви с пълна пара.

От бранша посочват, че цените на морето започват от 100-120 лева на човек за нощувка. Отчитат леко поскъпване при all inclusive пакетите, защото храната е най-голямото перо от бюджета.

„Очаква се да има едно завишение от порядъка на 10-15% на цените спрямо миналата година”, добавя Станислав Стоянов, зам.-председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци.

И хотелиери в Банско се опитват да привличат туристи по празниците тази пролет, макар че снегът се топи.
Но по-евтино ли е българското? Последният доклад за пътувания от Пощенската служба на Великобритания нарежда страната ни на седмо място по достъпност за туристите с дневен бюджет от 143 лв. Сред по-евтините дестинации са Япония, Португалия и Египет.

 „По-евтино от България никой не може да намери”, подчертава Драганов.

И към още един регистриран бум в туризма. Все повече чужденци избират страната ни за почивка през първата седмица на май. Като причина изтъкват по-различното празнуване на Великден от източноправославните християни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: морелято
Още от Общество
Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз хода само в Гърция, и да нося си храна и на плажа и в квартирата си готвим така ни харесва, що нещо проблем ли е, че не се храним по заведенията и нямаме натравяния...
73
1
 
0
 
! Отговори
ходете преди 1 седмица
Ходете където си искате. Личен въпрос. Само не излагайте България с тенджери и лютеници. И след себе си не оставяйте ***. Че ви коментират хората с присмех и съжаление - за гърците става въпрос. И давайте снимки от Гърция, да погледам поне, че не смятам да ходя там, където сте вие.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Глупости вижте в сайтовете за резервации в топ сезона има места където си поискаш! резервации няма!
71
0
 
1
 
! Отговори
Ганчев преди 1 седмица
За мен не е по-солена, защото няма да отида на Черноморието. Здраве и късмет стягаме куфарите цялото семейство за Гърция, там няма проблеми. И разни хотелиери и ресторантьори не ти гледат в портфейла и да ти казват ти беден ли си , богат ли си, а ги интересува да си клиент, който си плаща поръчаното.
70
0
 
1
 
! Отговори
Маринела Арабаджиева преди 1 седмица
Че за какво се трепахме цял живот да крадем всеки ден поне по един сак с пачки за да можем да ви направим приятно прекарването на морето? А тука някакви селяни (от съседното село) тръгнали да плюят по родното море.Ми като ви е страх от хранително натравяне и бой в заведенията,тогава си ходете където си щете! Ние си имаме достатъчно клиенти патриоти със златни гердани и крадени скъпи коли.
69
0
 
1
 
! Отговори
коментар преди 1 седмица
И въпреки всичко плажовете по Черноморието са пълни в сезона. Въпреки всички клетви, че НИКОГА, пак доста нашенци ходят на море у нас. На мен ми е все едно - предпочитам планински курорт с басейн. Има такива доста добри места и през лятото е екстра - просто не е жега... А и когато е хубава храната, нещата се подреждат отлично!
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ние ходим по европейските плажове вече Гърция, Италия, Испания и Португалия, не ходим и не седим в диктатури и комунистически страни. Който си го е строил черноморието да му се радва. Който си е строил България такава ***, комунистическа, диктаторска и отвратително корумпирана да си седи в нея и да й се радва. Комунистите проведоха геноцид срещу българското население и хората се изнесоха от България, а сега се надяват, че някой българин ще дойде на море на простотия и мърсотия.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не и ако не се отиде на море! Човек нищо не губи от това.
66
0
 
2
 
! Отговори
ДРаго преди 1 седмица
Този индивид Драганов не друса нищо евтино
65
1
 
7
 
! Отговори
плажът преди 1 седмица
На тази снимка Плажът е непроходим от всички страни. Бравос!
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой нормален човек не попива на море в България. При това "почивката" в България е много по-скъпа отчитайки ниското качество в България. 100 лева за ниско качество означава по-скъпо от 200 лева за високо качество. България няма база за сравнение с другите държави точно заради това много ниско качество
63
10
 
1
 
! Отговори
комплекси преди 1 седмица
Не е нужно да си срещу България и "за" Гърция. Имаш ли пари, където и да отидеш, ще те посрещнат и обслужат царски! До пари опират нещата, а не до това къде си. Тия писания по-долу са комплексарски!
62
0
 
13
 
! Отговори
! преди 1 седмица
Чудесна новина! Ще спектя цели 15% повече като НЕ ОТИДА да почивам на бетовоморието!
61
6
 
4
 
! Отговори
ах, морето преди 2 седмици
Всеки да почива където и както си желае. Но жалка картинка са онези от нас, които са 2-3 дни са в Гърция с пълен багажник с храна и тенджените, и спиртничето. Гледах м. г. репортаж, интервю с един собственик на къмпинг в Гърция. Човекът едва сдържаше гнева си от - мръсотията след българите и от това, че не пазаруват от магазините наблизо за храна. Срамна работа. Но пък - снимки във ФБ колкото искаш...
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Почивка в Гърция, най-скъпата част към 800 евро за 10 дена ,почивка на черноморието към 1000 евро, разликата в качеството дори няма да я коментирам, само който е бил я знае. нека да ги дерем и тровим обърканите Немци, румънци, англичани и чехи,но отдавна загубихме семейните Българи, може за един викенд за разнообразие.
59
1
 
3
 
! Отговори
КАЛАКУТА преди 2 седмици
Илати,илати Норовируса ви чека ! Чело да бъде по скъпо,ама за качество никой не говори, апа и колко е тъпо там и никаква хигиена и пълно с извън земни
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Уж чакаме с 50% повече туристи това лято, а цените се вдигат. Май някой послъгва за очаквания брой на туристите с цел заблуда на заблудения турист, че ще изостане от другите, ако не иде на морето да си даде последния лев.
57
1
 
5
 
! Отговори
Нямаш 2лв. за WC ?! преди 2 седмици
Скъпо ти е на морето.
56
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Geronimo (52)Явно крак не ти е стъпвал в Монако след като чета какви глупости пишеш.Имаш ли идея че през сезона хотелите са по 1000 евро на ден?! Ти 1000 евро накуп виждал ли си?Морето не ставало?! Моля!! По-добре пиши за родното си мяст (дивата българска провинция) и не коментирай места където нито си бил нито ще бъдеш!! Такива като тен ги връщат още на КППтата на Монако!!
55
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По-евтино от България никой не може да намери ! Ха ха ха ха!