Успокоение: Цените на горивата няма да се променят по празниците

В момента има спад в търсенето на дизелово гориво
Обновена: 30 апр 2024 13:49 | 30 апр 2024 13:25, Инна Ангелова
28

Димитър Хаджидимитров, председател на на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи сподели пред Bulgaria ON AIR, че в момента в световен мащаб се наблюдава леко понижение в търсенето на дизелово гориво, затова и цената му леко пада. За да компенсират това рафинериите, те вдигат леко цената на бензина. Шест стотинки е около 2-3%, което е в рамките на нормалното, смята гостът в "България сутрин".

По думите на Хаджидимитров, ако има криза и икономиката има голяма нужда от горива, тогава ще видим по-високи цени, но той не забелязва такива индикации в близко бъдеще. Всеки регионален конфликт влияе на цените на горивата, но това е краткосрочно, а цените основно се регулират от пазарите според търсенето, стана ясно още от думите му.

Хаджидимитров побърза да успокои хората - около и след празниците цените на горивата ще се движат в този диапазон. Не се очаква да останем без горива, а за следващите 3-4 месеца рафинерията ни е гарантирала доставките, посочи още експертът.

"Говори се дълго време, че сме на минималните ставки на акцизите в ЕС. Имахме от ЕС предложение преди 3 години да скачат с по 50 лева на година и да достигнем средните нива на акцизите. Виждаме задържане на тези ставки, но в някакъв момент няма как. Това се налага от ЕС и ще трябва да ги вдигнем. Ако не 2025 г., то през 2026 г. ще виждаме по-високи ставки", обясни Хаджидимитров.

Хаджидимитров е на мнение, че след приемане на еврото, цените на горивата няма да се променят.

"След 5-6 години няма и да има кеш на пазара", прогнозира гостът в студиото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от Общество
БАБХ: Следете за маркировката на агнешкото и яйцата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
навсякъде преди 2 седмици
в Европа цените на горивата се вдигата по празници,но богоизбрания българин небива да го тревожим,че нещо ща плати,щяли да поскъпнат от 2026,хахаха,я камилата я камиларя и пак ще го отложат и така до безкрайност за българина всичко е без пари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Млъкни ве пенни! Никой не ти е длъжен да ти слуша пенни разсъжденията. А ти за франк ли се смяташ ве пенни?!
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Копейките газ пикаят. Най-евтиният бензин и дизел в цял ЕС имаме, след войната, която голташка Русия реши да обявява, Копейките подивяха. Копейки, голташка Русия икономика НЯМА. Само нефтена. Спре ли износа, чао. A прочее руски бензин не докосвам. Само австрийски от ОПЕК. Мерси.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цените на горивата ФЪФ Бг , САМО на празниците няма да се ПОвдига !Всеки народ си заслужава управниците ,... КОИТО СИ Е ИЗБРАЛ !
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Баце и Шиши :Нали ''обещахте цената на бензинЯ да е ЕДИН леФ !И кво станЪ ?
21
1
 
3
 
! Отговори
Някой знае ли? преди 2 седмици
Когато България беше водеща икономическа държава с над 150 завода,Нефтохим,8 работещи реактора които копираха Англичаните в момента се очаква нейното откриване,единствена по рода си без аналог в света,политиците на Костов продаде лиценза за грошове?Колко бе цената на кв/ч.ел енергия и литър бензин?
20
1
 
1
 
! Отговори
Не е възможно преди 2 седмици
Да падат цените при вражеско правителство което самоунищожава Нефтохим,Козлодуй и нулево производство и подарени проекти за което се плаща наем на измамници които извличат земни ресурси?
19
1
 
3
 
! Отговори
За да има намаление? преди 2 седмици
Трябва да падне тоталитарния режим на феодалите които унищожиха икономиката и всичко Българско и родно и сега да чакаш някой да ти прави отстъпка на прекупваческа държава като нашата управлявана от некадърни и некомпетентни дерибейци без икономическо образование?
18
1
 
3
 
! Отговори
Значи отивам да преди 2 седмици
Заредя до дупка. ... Щом няма да се вдигат цените, при нон стоп безразборно печатане и емитиране на нови пари. .... 300% инфлация. Как се бори и флажия? Има два начина: 1 спираш да печаташ пари. 2 начин - избиваш хората с ковид или война те като намалят и инфлацията намаля реално. Мисля, че и по двата начина се работи с пълен напън!
17
1
 
5
 
! Отговори
Хах преди 2 седмици
А след празниците?
16
1
 
1
 
! Отговори
След 5-6 нямало да преди 2 седмици
има кеш... това пък от къде дойде? НЛП тактики надушвам.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Също и за , токЪ !
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само за празниците ли , или и за ''ПЪЛНИЦИТЕ'' ?
13
0
 
6
 
! Отговори
Рендето преди 2 седмици
""""""""""""Успокоение: Цените на горивата няма да се променят по празниците"""""""""" -------- Успокоих съ!!!!!! -)))))))))))))))))
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А след празниците, или там ще се компенсира загубата някак си
11
1
 
6
 
! Отговори
Дарвин преди 2 седмици
Успокоихме се , благодаря .
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Олимпий Панов - "Няма ли да падат?" Ами не ,пише да сме спокойни ,няма да падат :)))
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е вече съм спокоен
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Все още чакам ГЕРБ да направят горивото 1 лев. Нали са на власт и все още горивата не са 1 лев както бяха обещали!!!!
7
1
 
0
 
! Отговори
Аз не помня от преди 2 седмици
всичките увеличения които сме има до сега горивата да са са поскъпвали. Това е може би защото всичко останало поскъпва...