Активисти на "Възраждане" заплашени с арест в Гърция

Групата била спряна за лобното място на Гоце Делчев
5 май 2024 12:15, Петър Бойчев
154
Активисти на "Възраждане" заплашени с арест в Гърция
Снимка Възраждане

Кандидати за депутати от „Възраждане“ са били заплашени от арест заради посещение на лобното място на Гоце Делчев в Гърция, съобщи БТА.

Активисти от структурите на „Възраждане“ в Гоце Делчев, Гърмен и Сандански тръгнали за с. Баница в Гърция, за да отдадат почит на Гоце Делчев. Причината за посещението е 121 години от смъртта на българския революционер, който е убит на 4 май 1903 г. на това място край село Баница след еднодневно сражение с турска потеря.

Групата от „Възраждане“ и други български граждани, дошли да се поклонят на мястото, е била спряна от гръцки цивилни полицаи. Те са им отказали достъп до лобното място на Гоце Делчев под предтекст, че провеждат акция за издирване на хора, която не знаят кога ще свърши. Били са събрани всички лични карти на присъстващите и отведени за разпит и справка в полицията.

Като част от групата е била и Костадинка Джагълова – кандидат за народен представител, на второ място в листата на „Възраждане“ за Благоевградска област, която е била заплашена дори с арест от страна на гръцките полицаи, заради направени от нея снимки на мястото.

Това е пореден подобен случай, при който гръцките власти възпрепятстват отбелязване на паметта на Гоце Делчев на лобното му място.

Миналата година бяха арестувани няколко десетки български граждани, посетили Баница, а преди години гръцката полиция задържа и български журналисти. Същевременно паметните плочи, поставяни от "Възраждане" и други български организации на това място, биват незабавно унищожавани от гръцките власти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от Страната
Любим курорт празнува 100-годишен юбилей
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
5
 
! Отговори
ссс преди 1 седмица
Срам и позор са тия патреоти... хората намризаха патреотизма покрай такива последните 15год... какви ли не бяха партийките и какви ги надробиха... жалки са
72
4
 
3
 
! Отговори
Отлично знаят преди 1 седмица
Гърците както знаят, че Гоце Делчев е българин , така отлично.знаят,че Филип и Александър Македонски не са елини. Най-известният им оратор Демостен ,10 години, от 350 до 340-та г. пр.н.е., произнася гневни изобличителни речи срещу варварите от север , останали в историята като филИпики.
71
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гледам коментарите и се чудя на някои хора какво им е...Гоце Делчев си е българин и те като българи са отишли да му отдадат чест,а вие тука за някакви копейки и руски говорите.Добре ли сте въобще?!Какво ви е?!Гоце Делчев какво общо има с руснаците?!
70
4
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Видният руски дyпeдавец Костадин Копейката ако ще ГЗ да си одере, никога няма да стигне чичо му Волен - 650000 гласа на избори :))))))))))))))))))))))))))))))))))
69
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дей, даже и там не ги искат кАпейките.
68
8
 
12
 
! Отговори
хахахахахахаха преди 1 седмица
вярно е, че гърците са големи националисти и такива продажни п'утки като Демократична България там не виреят
67
2
 
2
 
! Отговори
до 65 преди 1 седмица
а преди това ще върнем м'айка ти на магистралата, където си правен от някой.. клиент хахахахахахаха
66
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре че са от Възраждане да направят нещо,останалите "български " партии са в поза партер.А пък гърците са си прави,щом пред една умряла северна македония се навеждаме и допускаме да се гаврят с българскити история и малцинство те от къде на къде ще ни уважават?Само Възраждане,зругите са доказани национални предатели.
65
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До анонимен *** Гърците са фашисти, не националисти!
64
4
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 седмица
Жалко, че изгубихме Македония, Беломорието, Одринска Тракия, Западните покрайнини. И след толкова години боли.
63
4
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 1 седмица
До чужди агенти: че, то това кой го отрича? Ама и герб кадъните са турско/руски слуги наравно с ДПС.
62
10
 
13
 
! Отговори
ЧУЖДИ АГЕНТИ.. преди 1 седмица
И ВЪЗРАЖДАНЕ И ПП ДБ СА АГЕНТИ НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ... НЕМА ЗАЩИ ДА СЕ НАДВИКВАТЕ - ЯСНИ СТЕ НИ, ПРОДАЖНИЦИ....
61
16
 
6
 
! Отговори
Мегалли Спартан преди 1 седмица
И Пловдив не е Пловдив а Филипополис!Върнете го на Мегалли Еляс!
60
26
 
22
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 седмица
Току що на Пепони обяснявах на едни приятели гърции,че тези от възраждане не са чисти Българи,а неква мешавица с проруски наклонности къде за Путин не България ами и майките си ше продадат:):):)Много се смяха малаките и се чудеха как ги търпиме тези кАпейки въобще в България:):):)Както знаете гърците са големи националисти и такова туморно проруско образувание като тва нашето възраждане там няма как да има.Докато се появи некой като Костя ше го обесят на улицата за назидание:):)
59
11
 
20
 
! Отговори
Бау преди 1 седмица
Едно време само нереализирани кретиени и зле изглеждащи моми ставаха ремсисти и партизани! Красивите влизаха в БНЛ и флиртуваха с германските офицери! Като гледам фотоса, това ми иде на акъла! Сега партизанско движение няма и стават патриоти, белки някой им обърне внимание!
58
2
 
7
 
! Отговори
Абе преди 1 седмица
Яни Болцов знае ли го този: Убеждават македонец, че Александър е грък. Той казва не. Истински македонец е. Питат го дали знае, че Александър е от ония. Македонеца отсича - а те всички гърци са от ония.
57
15
 
21
 
! Отговори
Благоевград преди 1 седмица
Браво на гърците ! Така се пази държава !!!
56
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Русия не биха отишли, защото ще ги вземат за таджики...!
55
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ромският катун Възраждане където и да отиде извън България все искат да го арестуват. Украйна, Румъния, Гърция, Македония. Май само в Русия няма да ги арестуват, но дори и копейките не искат да стъпват там.
54
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Коце, съди ги в правата на човека и където още се сетиш.