Очаква се повишаване на поленовата концентрация

За май дневните температури ще са над обичайните
10 май 2024 16:51, Анисия Иванова
0
Очаква се повишаване на поленовата концентрация
Снимка: БГНЕС

Заради необичайно високите температури се очаква повишаване на поленовата концентрация. Това е посочено на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести. Според метеорологичната прогноза чести дъждове се очакват до средата и в последните няколко дни на май. В останалото време има вероятност дневните температури да са над обичайните. Ще цъфтят видовете и трите алергизиращи групи – дървета, плевели и растенията от сем. Житни.

Количеството полен ще бъде високо, тъй като ще цъфтят много видове - сем. Борови, черен бъз, айлант, гледичия, липа, различни декоративни храсти, живовляк, киселец, козя брада, коприва, рапица. В България са разпространени стотици видове треви и повечето от тях ще цъфтят през май и юни, припомниха от Центъра. Техният полен е силно алергизиращ и той ще бъде причина за алергични оплаквания през май при много хора.

За да се намали контактът с прашеца, от Центъра препоръчаха да се ограничи престоят на открито в топли и сухи дни, да се излиза след дъжд, а в сухи и ветровити дни - да се затварят прозорците на помещенията или на колата. При излизане да се ползват предпазни средства като слънчеви очила. Носенето на предпазни маски от страдащите от полиноза би ограничило контакта с полен.

През изминалия април се наблюдава изключително интензивен цъфтеж при десетки видове растения, предимно дървета. Заради липсата на валежи образуваният полен се е натрупвал във въздуха и е достигнал стойности, които значително надвишават среднодневните за април. Това е довело до силни алергични прояви при пациенти, страдащи от полиноза.

Данните за София показват, че през първите 15 дни на април са отчетени почти 75 % от общото количество полен за месеца. Основното количество (61 %) прашец във въздуха в София е бил от бреза, габър, дъб и бук. Втората половина на април беше по-спокойна заради честите превалявания, които са възпрепятствали разпространението на прашец във въздуха, посочиха още от Центъра.

С около три седмици по-рано започна и разпространението на семената на тополите – т.нар. „пухчета“, които често биват обвинявани за алергичните проблеми на пациентите с полиноза, допълниха от Центъра. „Пухчетата“ дразнят механично всички хора, но са видими, докато истинският причинител на алергия - поленът на тревите от сем. Житни, остава невидим, добавиха от Центъра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: майвремеалергииполени
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации