Много младите хора не гласуват заради липса знания

Яница Петкова и Христо Радославов с данни за нагласите на младежите
18 юли 2024 14:44, Анисия Иванова
29

Младежите между 18 и 29 години не са аполитични, противно на схващането, че не ходят до урните. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл болкан".

"Трябва да се обръща внимание на младите избиратели. Най-много като дял от вота на младежите е събрало квадратчето "Не подкрепям никого". Има желание да се изрази позиция, няма припозната алтернатива, която да събере мащабна подкрепа. На второ място е партия "Има такъв народ", която се определя като консервативна. По-скоро е един по-различен тип поведение, което партията демонстрира. Във "Величие" имаше много млади избиратели, подхващайки теми, които влияят на емоционално ниво. Избират партии, които дават ярки и емоционални послания, които са трудни за изпълняване", коментира политолог от "Галъп" Яница Петкова в "България сутрин".

45% от имащите право на глас млади хора са гласували за Европарламент

Което е по-високо от средното за страната. Но, оказва се, младите не са монолитна група, стана ясно от думите на Петкова.

"Младият човек, който е политически активен, няма нужда да бъде допълнително обгрижван. Част от обществото ни, и млади хора, не намират политическа алтернатива и не отиват да гласуват. Младите хора не гласуват за леви партии. Не защото нямат леви убеждения. Няма такава алтернатива за тях. Огромна част не гласуват заради липсата на информация и знания за политиката", каза още политологът.

Христо Радославов от Национален младежки форум отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че институциите в страната започват леко, но градивно да се интересуват от взаимодействие с младежки организации.
Младежките политики отсъстват от програмите на партиите

"Младите хора се разглеждат от държавата като проблем, а не като възможност и инструмент за инвестиция. Младежките политики се разглеждат като спортни политики, а те са многосекторно явление - култура, образование, спорт, социални политики", подчерта Радославов.

Според него младите хора се нуждаят от нова визия, която да ги включи в демократичния процес. По думите му не се води правилен диалог и това демотивира младите хора да гласуват.

"Младежите, в своята чувствителност към политическите процеси, избират по-новото и по-революционното", уточни Христо Радославов.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
НЯМА преди 1 месец
ВЕЧЕ БАЛАМИ ДА ХОДЯТ ДА ГЛАСУВАТ-ЗА КОГО,ЗА ТИЯ КОИТО УПРЕКВАТ НАС ЗА ТЯХНЯТА НЕКАДЪРНОСТ-СБИРЩИНА ОТ ВСЯКЪДЕ,НАРОДА НЕ Е ТОЛКОВА ГЛУПАВ КАТО ТЯХ
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АЛОООООО, ГЪЗИЦА ПЕТКОВА НЕ СЕ ПРАВИ НА УДАРЕНА!! МЛАДИТЕ НЕ ГЛАСУВАТ ЗАЩОТО СА ОТВРАТЕНИ ОТ МАФИЯТА В ПАРЛАМЕНТА
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Манипулационната помия на Боко и Шишо продължава!!
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Липса на знания у младите, така ли? А не е ли по- скоро. Младите знаят от родителите си какъв преход направиха диктаторите олигарси и не искат да се занимават с тях. Вие ако си мислите, че в къщи не се говори. Младите попиват всичко. Сами сте от тук насетне. Никой няма да ви гласува доверие. Управляващите са престъпници. Мястото им е в затвора!
19
1
 
7
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
Ами нали искахте Младо Полуграмотно Потребителско Поколение??? Е, получихте го...
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заглавието е провокативно и обидно. Малко си подбирайте писачите.Старите защо не гласуват? Поради липса на знание или поради прекалено много знание?Май и редакторите ви не биват. Много пожълтяхте. А сте червени...
17
0
 
8
 
! Отговори
До журналиста преди 1 месец
Кака, научи я тази граматика...
16
6
 
1
 
! Отговори
Безпартиен преди 1 месец
Задължително гласуване! 100 часа обществено-полезен труд ако не гласуваш. Това е . Стига сме мрънкали. Всеки път съм председател. от набори 2000+ от 40 в списъка, гласуват от 2 до 5. Какво ми ги оправдавате тия михлюзи. Нямат основни познания за държавата, институциите. Това трябва да се учи в училище от 5-6 клас да се подготвят по Гражданско Образование, както е в Европа, не тука 11-2 и да го имат за ала бала предмет. ПоСЛЕ ЗАЩО НЕ ЗНАЕЛИ ФУНКЦИИТЕ НА ДЪРЖАТАВА!!!
15
0
 
10
 
! Отговори
ИЗБОРЕН ДЕН преди 1 месец
НАБЛЮДЕНИЯТА МИ В ИЗБОРНИЯТ ДЕН ПОКАЗВАТ, ЧЕ ГЛАСУВАЩИТЕ ОТ МЛАДИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ, ПРЕДСТАВЛЯВАТ НОРМАЛНОТО КОЛИЧЕСТВО ОТ ВСИЧКИ ИЗБИРАТЕЛИ И НЕ ОБВИНЯВАЙТЕ "МЛАДИТЕ" ЗА СБЪРКАНАТА ВИ ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА!!!...
14
2
 
6
 
! Отговори
На младите преди 1 месец
Не им трябва и да ви знаят,крадливи политици.Когато разговарям с някои младеж на 15 ,20, 25 годишни винаги ги саветвам , не правете моята грешка да оставате в БГ. но по мое време беше трудно имаше визи нямахме право на работа имаше редица изисквания сега е много по лесно, граници отворени пазара на труд е отворен ,така че просто незнаятда си ценят свободата и какъв късмет имат да са млади в тия години
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МЛАДИТЕ НЕ СА С ПРОДУХАНИ ЧЕРЕПИ КАТО ДЪРТИТЕ СОЦмутанти ! МЛАДИТЕ ВИЖДАТ В 130 ПАРТИИ, ЕДИНСТВЕНО ЕГОИСТИ, КОИТО МИСЛЯТ ЗА ДЖОБА СИ, А СЛЕД ТЯХ ПОТОП ! КОГАТО ЕКОЛОГИЧНИТЕ ПАРТИИ ЗАСАДЯТ 1 000 000 ХЕКТАРА ШИРОКОЛИСТНИ ГОРИ, КОИТО НЕ ГОРЯТ КАТО ФАКЛИ, ТОГАВА ЩЕ ЗАСЛУЖАТ ИМЕТО ЕКОЛОГИЧНИ ПАРТИИ ! КОНКРЕТНИ ДЕЛА, А НЕ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И ПРОДАЖБА НА НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ !
12
0
 
18
 
! Отговори
Младите не гласуват преди 1 месец
най-вече поради липса на перспектива, а не поради липса на образование, клоyни такива :D
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
130 ПАРТИИ И ВСИЧКИ ПОДКУПЕНИ ОТ ЧУЖБИНА И ОТ КОЙТО ПЛАТИ ПОВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ ! ПОЛИТИКАТА Е БИТАК С ВЕХТОРИИ И МЛАДИТЕ НЕ ВИЖДАТ ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕС В ЛИЦЕТО НА ПАРТИИТЕ ! ТОГАВА ЗАЩО ДА СИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО ДА ГЛАСУВАТ ! НА УРНИТЕ ДА ХАДЯТ КОКОШКАРИТЕ ЗА ПО 20 ЛЕВА !
10
1
 
3
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
казах ви и ке потретим въведете платен вот по 40-50 лв примерно та да идем до урната да си оправдаем загубените 2 часа да гласувам иначе таковата за гъби или риба
9
0
 
3
 
! Отговори
Повиквателна за мола преди 1 месец
Те са във виртуалното пространство. Не ги занимавайте с глупости.
8
0
 
6
 
! Отговори
МладежО 27год. преди 1 месец
Ами да, исках да гласувам, но нямах желание!
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не сте наели някой арабин да ви пише заглавията?
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хем точно такива им трябва на герб-дпс-величие
5
8
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Съществата с липса на знания гласуват за ОПГ пп-дб-дпс
4
0
 
25
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Явно статията е писана от някой млад човек с липса на знания.Дори заглавието не може да го напише грамотно.