Хампарцумян: Трябва амбиции за по-ранно приемане на еврото

И 10 години да минат, пак няма да има готови за еврозоната
4 авг 2024 11:50, Инна Ангелова
146
Хампарцумян: Трябва амбиции за по-ранно приемане на еврото
Снимка: БГНЕС

Датата юли 2025 за влизане на страната в еврозоната не е реалистична цел, смята финансистът Любомир Каримански. И допълни, че причините за това са много.

“Първо в конвергентните доклади има доста повече бележки като допълнителни фактори към 4-те основни критерия. Един от факторите е свързан с конкурентоспособността на нашата икономика. Но и нашите асоциации на бизнеса казват, че не са готови за тази дата. Не бива да се фиксираме върху датата. Трябва да ни интересува темпът на нарастване на възнагражденията може да доведе но нарастване на производителността в икономиката”, каза Каримански.

Банкерът Левон Хампарцумян допълни, че трябва да се направи всичко възможно, за да може да влезем по-бързо в еврозоната. “Ако има амбиция това да стане в средата на другата година, по-добре да бъде дефинирано”, каза Хампарцумян.

По думите му тези, които не са готови да приемем еврото сега, няма да са готови и след 10 години, съобщават от Нова.

“Влизането в еврозоната има и дисциплиниращ ефект. В един момент ще се окаже, че едни хора – в администрацията, в бизнеса, не им е мястото там където са”, каза Хампарцумян. Според него нивото на живот в няколко града в България е средно европейски.

“Това, че има места, където хората живеят примитивен живот, е проблем на развитието на държавата и на управление и много други неща. Администрацията трябва да бъде бутана от общественото мнение. Ако не стане, поне да знаем, че сме опитали”, каза Хампарцумян.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: левеврозонаинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си смениш националната валута е като да си смениш пола ! Оперативно, болезнено и последиците са тежки и невъзвратими!
114
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хампавия продаде Булбанк и после и стана директор! Поне 10 години трябва да лежи за това, а не да ръси акъл, какъвто очевидно няма. То и никой от жълтопаветната секта няма де!
113
2
 
6
 
! Отговори
до 111 преди 1 месец
До ха-хаБГ вече няма икономика ! НЕ ЗНАМ за каква производителност говори този ...
112
2
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
много нещо са натиска арменчето за това пусто евро ....Какви ли далавери му се мотаят на хоризонта от "смяната" на валутата?...Той е "банкер",а банкерът мисли ЕДИНСТВЕНО за ПЕЧАЛБИТЕ от заиграване с паричните знаци..
111
3
 
13
 
! Отговори
Ццццц преди 1 месец
Смяната на лева с еврото е равносилно на смяната им на имената на турците и вярата на българите по турско робство
110
2
 
8
 
! Отговори
ха-ха преди 1 месец
Трябва да ни интересува темпът на нарастване на възнагражденията може да доведе но нарастване на производителността в икономиката, каза Каримански. - добре де, десетилетия наред ни обясняват точно обратното.
109
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако ЕС иска Бг, Бг отдавна да е в Шенген, само за евро евентуално да, е що така.:))
108
1
 
9
 
! Отговори
абе преди 1 месец
държава на Мутри , олигарси и един мн про2ст народец , който изобщо не разбира какво се случва ама ИЗОБЩО ......
107
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом толкоз се напиня значи има лична длавера . И той и ония. Щом има далавера значи народа ще дуасу па та.
106
3
 
13
 
! Отговори
ааааааа преди 1 месец
ИСТИНАТА Е ЧЕ всичко читаво изнесе от БГ мн отдавна ! това коет остана у нас е мн зле в голямата си част .....мн жалко за прекрасната ни родина ....
105
4
 
20
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
Когато банкер говори за политика значи много е на зор . Да млъкваш арменска пеперудке .
104
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изповед на Хампарцумян пред Комунистическия Господ Ленин: - Всичко, което имам, съм откраднал. Купих си само дипломата и сега умея да броя парите и шофьорската книжка за да ме карат с колите!
103
1
 
7
 
! Отговори
ааа 2 преди 1 месец
БГ няма да я пуснат в Шенген най- малкото заради мутрите които контролират Митниците ( тоест контрабандата и трафика) ....и при ИВАН КОСТОВ беше такаи при НДСВ и сега е така ...с разликата че просто мутрите станаха по-малко защото повечето не са живи отдавна .Митниците винаги са били разградне двор у НАС ......
102
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хампарцумяне.... дълбоко там под слоя горен, загризал тайно сладък корек, мезон те гледа ококорен.....
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хампарцумяне пожелавам ти съпругата ти "ГъзаСи с Рози да накичи и насраното което казваш да не личи"
100
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Определено не я разбирам тая порода , нагушил си се , обилно , с обосновани предположения за престъпно придобиване на финансов ресурс , доживял си до пенсионна възраст и вместо да се свреш някъде да те забравят хората , алчността те не оставя на мира и пак ръчкаш нещата към познати събития след девети септември 44-та , при евентуална смяна на обстоятелствата , не че е невъзможно и вероятно . После защо имало терор , ами в резултат на предходен терор .
99
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Швайцария е в сентъра на Европа и не е в Шенген и си има Собствена Валута, а не Евро!
98
1
 
8
 
! Отговори
хехе преди 1 месец
народа пр***ост - държавата слаба ....как може нормален човек да вярва на подобни " ескперти " тоест шмекери като Думперцумян , Иван Костов и Сие не ми е изобщо ясно ! явно народа е мн зле ....
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що е това бързане, преди Шенген еврото, всички в ЕС са първо Шенген, после евро. Изобщо ще има ли за Бг Шенген или само еврото им и последиците ще сподели Бг.
96
3
 
8
 
! Отговори
А,значи за това ОНЯ преди 1 месец
От Банкя викаше:НЕ,НЕ,НЕ,НЕ,НЕ,НЕ,НЕ на всичко Българско и родно и когато народа се надигна,изкара НАТО да ни бие?Значи НАТО е да пазят политиците от НАРОДА!