Хампарцумян: Трябва амбиции за по-ранно приемане на еврото

И 10 години да минат, пак няма да има готови за еврозоната
4 авг 2024 11:50, Инна Ангелова
146
Хампарцумян: Трябва амбиции за по-ранно приемане на еврото
Снимка: БГНЕС

Датата юли 2025 за влизане на страната в еврозоната не е реалистична цел, смята финансистът Любомир Каримански. И допълни, че причините за това са много.

“Първо в конвергентните доклади има доста повече бележки като допълнителни фактори към 4-те основни критерия. Един от факторите е свързан с конкурентоспособността на нашата икономика. Но и нашите асоциации на бизнеса казват, че не са готови за тази дата. Не бива да се фиксираме върху датата. Трябва да ни интересува темпът на нарастване на възнагражденията може да доведе но нарастване на производителността в икономиката”, каза Каримански.

Банкерът Левон Хампарцумян допълни, че трябва да се направи всичко възможно, за да може да влезем по-бързо в еврозоната. “Ако има амбиция това да стане в средата на другата година, по-добре да бъде дефинирано”, каза Хампарцумян.

По думите му тези, които не са готови да приемем еврото сега, няма да са готови и след 10 години, съобщават от Нова.

“Влизането в еврозоната има и дисциплиниращ ефект. В един момент ще се окаже, че едни хора – в администрацията, в бизнеса, не им е мястото там където са”, каза Хампарцумян. Според него нивото на живот в няколко града в България е средно европейски.

“Това, че има места, където хората живеят примитивен живот, е проблем на развитието на държавата и на управление и много други неща. Администрацията трябва да бъде бутана от общественото мнение. Ако не стане, поне да знаем, че сме опитали”, каза Хампарцумян.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: левеврозонаинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
8
 
! Отговори
Дуло преди 1 месец
Българският лен е един от основните стълбове на българския суверинитет.
74
0
 
8
 
! Отговори
бг смешки преди 1 месец
в Лондон е - Милен Влечев го изнесе 2002ра
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българи - Винаги с Европа - понеже ние Балканите сме основата на Европа, но никога с еврото. Българските символи са: Българската територия с име България. Името на Българите - Българи! Българският Герб с трите лъва. Българското знаме и Българският Златен Лев..... за обмен на стоки по Българска територия! Българският Лев е бил една от най-стабилните валути в Европа по време на Трето Българско Царство!
72
1
 
9
 
! Отговори
Фифи преди 1 месец
Хампацурян не е глу@@па@@в, той е много глу@@па@@в.
71
0
 
14
 
! Отговори
Кой изнесе златото преди 1 месец
Костов да каже къде е златния резерв на българия ? Не е вЕС нали ?
70
2
 
15
 
! Отговори
Бъ преди 1 месец
Единственото нещо по което Хампацурян ВЕРОЯТНО е експерт е правенето на мусака.
69
0
 
7
 
! Отговори
Негър Скиор преди 1 месец
...........На този Държавният резерв още му е в Празната глава...........ама Нема потребление вече.......А в Булбанк назначават само "слушалки" или роднини....Нема кой да му каже "истината"....
68
0
 
10
 
! Отговори
Петъръ преди 1 месец
Нашите баби и дядовци са го казали много добре - лозето не иска молитва а иска мотика.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Погледнах горе към снимката и повърнах върху голата тиква на Хампарцумян!
66
1
 
11
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
така или иначе България и нейните " политици" прави каквото й наредят от Вашингтон и Брюксел а това обиквоено не в полза на българските интереси и държава и сега ще стане така ! такива като Думперцумян само повтарят като папагали това което им нареждат от Запад ...подозирам че ЕЦБ иска да гепи българските валутни резерви и да ни сложи под пряк техен контрол ....
65
3
 
17
 
! Отговори
Жужи преди 1 месец
Влезте в това евро, че да плащате дълговете на Гърция. Тогава ще си скубете косите, но вече ще е късно. А арменският експерт си заработва компрадорската надница за днес. Нищо ново под слънцето в София.
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо никой не обяснява какво ще стане с кредити на стотици хиляди хора - те няма просто да се превалутират, ами ще си остане същат сума, но в евро. Вече един път патиха хората взели кредит в швейцарски франкове...
63
11
 
4
 
! Отговори
РУСОФИЛЕ 62 преди 1 месец
БЪЛГАРИЯ Е ЕВРОПА, И ПЛАТЕЖНОТО СРЕДСТВО В ЕВРОПА Е ЕВРОТО..РУБЛАДЖИИТЕ НЯМАТ МЯСТО В БЪЛГАРИЯ, ЩОМ НЕ СПАЗВАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗАКОНИ.... .
62
2
 
13
 
! Отговори
Хан пърцун мян преди 1 месец
Тамън ще влезем и ЕС ще се разпадне и ще останем само ние и дълговете .
61
1
 
12
 
! Отговори
аааа 2 преди 1 месец
точно такива като "експерт" и ментора му Ивна Костов разсипаха и разпродадоха българската държава и икономика а сега тръгнал акъли да дава отново ! но народа е зле и го слуша ....
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да влязат в Еврозоната банките ни трябва да покрият основни критерии. На запад като имаш ипотека можеш да я прехвърлиш върху друг имот. В България това е абсурд. Тук народа си е свикнал да се заробва до гроб без право на замяна и даже е доволен от това. Не може да разбере собствената си робска участ. Не искал Еврозоната. Искал такива кожодери да му пият кръвчицата. Стокхолмски синдром.
59
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НА РУСОФИЛИТЕ, ПУТИН ИМ НАРЕЖДА ДА ИСКАТ РЕФЕРЕНДУМИ, ЗА ДА СПЪВАТ ЕВРОТО ЧЕ 200 ПЪТИ ПО - СКЪПО ОТ 1 РУБЛА....
58
3
 
11
 
! Отговори
Арменски поп преди 1 месец
Радио Ереван се исказва твърдо против преминаване към евро, но за запазване на Левове. А така наречени "банкери" специалист те, не трябва да ги слушаем, те много подвеждат и лъжат.
57
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хампарцумян подкупи Конституционния съд да остави "вечните длъжници" и оплеска цялата ни икономика.
56
1
 
12
 
! Отговори
ТИЯ искат това? преди 1 месец
Каквото им наредят от Козяк?Това са палячовци на повикване.