Климатът се изменя, какво да очаква България?

Глобалното затопляне е като бомба със закъснител
5 авг 2024 12:40, Инна Ангелова
131

По данни на СЗО средно над 175 хиляди души годишно в Европа, т.е населението "плаща висока цена". Старият континент е един от регионите, затоплящи се най-бързо. Температурите се повишават два пъти по-бързо от средното за света.

"В дългосрочен план това затопляне не носи нищо положително. Знае се, че горещите вълни са най-смъртоносното екстремно явление. Със сигурност това ще продължи, има и няколко сценария - при по-ниски емисии на въздуха, затоплянето няма да е толкова голямо, но при по-високи - ще е доста по-висока. За България промените биха могли да бъдат доста драматични. При нас за горещо време се разбира за максимална температура над 32°", каза експертът от Екологичното сдружение "За Земята" Николай Петков в студиото на "България сутрин".

Според Петков в  последното десетилетие точно такива температури се усещат все по-често. И преди е имало високи температури, но честотата вече и. Се увеличава.

"За нашата страна при най-високите емисии, летните температури ще се повишат със 7 градуса. Става въпрос за след 60 години. И аналози може да се направят с градове от РСМ и Северна Гърция. При по-умерен сценарий няма да са чак толкова големи", допълни Петков за Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че трябва максимално бързо да се намалят емисиите.

Горещините - риск за здравето ни

"Трябва да се използват климатици, трябва да има повече зеленина в градските пространства. В това отношение има доста голяма липса. А най-горещият период през деня зависи от някои фактори, обикновено не е 12 ч., а по-късно - към 14:00 или 15:00 ч., в някои дни може да е към 18:00 ч.", коментира гостът.

Според него здравните рискове от затоплянето ще са в световен мащаб.

"Най-засегнати ще бъдат хората в тропичните ширини, защото там ще има най-често ще има високи температури и висока влага на въздуха. При бременните жени има риск от аборт или мъртвородено бебе", предупреди Николай Петков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава на Украйна! Долу българите
95
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разкарайте българите от света, калпавото племе не заслужава да го има. ***, по ***, най ***, българин. България в Европа
94
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко, зелените и зелената сделка на ЕС ще се погрижат за всичко, особено за климата.:))
93
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В град Ковел, Волинска област, през целия ден се провежда масов протест срещу произвола на военните комисари. Местните жители блокират сградата на TCC и настояват за освобождаването на насилствено мобилизираните мъже, които са задържани там. Полицията е обвинена в бездействие, а военните комисари на Зеля са обвинени, че сами не са се втурнали към фронта. нАЦИСТКАТА ДЪРЖАВА, ЧИЙТО ПРЕЗИДЕНТ Е ОТМЕНИЛ ИЗБОРИТЕ И Е ДИКТАТОР ОТ 20 МАЙ 2024 ГОДИНА, СТАВА ВСЕ ПО-ВРАЖДЕБНА КЪМ НАРОДА СИ.
92
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕЛЕМЕНТАРНИ МЕРКИ ЗА КЛИМАТА:1. ЗАБРАНА НА ЛЯТНАТА ОРАН.2. ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ А НЕ САМО НА КНИГА ОРНИ ИВИЦИ СРЕЩУ ПОЖАРИ ПО КРАЯ НА БЛОКОВЕТЕ.3. УДАРНО ЗАЛЕСЯВАНЕ НА ВСИЧКИ ПУСТЕЕЩИ ЗЕМИ.4. ЕЛЕКТРООЛИГАРХИЯТА ДА СИ ПОЧИСТИ ТРАСЕТАТА, СЕГА ИМА СТЪЛБОВЕ ДО ГОРЕ ОПЛЕТЕНИ В КЛОНИ НА ДЪРВЕТА. ОПЛЕТЕНИ В УВИВНИ РАСТЕНИЯ. 5. ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ДАДЕНИТЕ НА УКРИТЕ СТО БЕТЕЕРА И СЕ ОБОРУДВАТ ЗА ГАСЕНЕ НА ПОЖАРИ В ТРУДНОДОСТЪПНИ РАЙОНИ. 6. ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ПРОТИВОПОЖАРНОТО ДОБРОВОЛЧЕСТВО.
91
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СТАРИТЕ ДЪРВЕТА ИСКАТЕ ДА ГИ ИЗСЕЧЕТЕ ТОВА ВИ Е МЪКАТА НА ДЪРВЕНАТА МАФИЯ. СТАРОТО ДЪРВО ОБГАРЯ В ОСНОВАТА И ОСТАВА ЖИВО. КЛОНИТЕ СА ВИСОКО, НЕ МАЖЕ ДА СТАНЕ ВЪРХОВ ПОЖАР. ВЪРХОВИТЕ ПОЖАРИ СА В МЛАДИ И СРЕДНОВЪЗРАСТНИ НАСАЖДЕНИЯ.
90
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аман от експерти,след 60 години какво щяло да стане и тоя долен pедeрacт откъде знае,да не е потомък на Ванга!
89
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пОЖАРА В ПЛАНИНАТА сЛАВЯНКА ДОШЪЛ ОТ гЪРЦИЯ Е ВЕНЕЦ НА НЕКАДЪРНОСТТА НА КАДРИТЕ НА ППДБ-КОСТОВИ НЕКАДЪРНИЦИ, ПОРЕДНОТО ИМ ПРЕИМЕНУВАНЕ НА СЕДЕСАРСКИТЕ КОРУПЦИОНЕРИ И ВРЪЗКАРИ. СБИРЩИНА ОТ ПРЕБОЯДИСАНИ КОМУНИСТИ И НЕОФАШИСТИ ОТ СТАРИ ФАШИСТКИ РОДОВЕ. ПОЖАРА ИДВА ОТ ГЪРЦИЯ ЕДИН МЕСЕЦ, ВЕЛИКИЯ ДИРЕКТОР НА ППДБ НА ГОРСКОТО НЕ ПРАВИ НИЩО ЗА ДА ГО СПРЕ. НЯКАКВА МИЖАВА ПРОСЕКА. СЕГА ПОЖАРА ГОРИ ЛОВНО СТОПАНСТВО, ГОРЯТ ЕЛЕНИ, СЪРНИ, ГЛИГАНИ, МУФЛАНИ, СЛАВА НА ППДБ ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЯХ.
88
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кви зелени зони? В 5-те най-голями града в страната, централните части са застроени до дупка. Тия кметове и главни архитекти вече не си знаят парите и станаха по-богати от ББ и ДП взети заедно.
87
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Относно горските пожари - тук има едно колосално неразбиране на проблема. Всъщност горските пожари са нещо не просто нормално, а необходимо, не случай растителните видове са еволюира така, че техните семена да оцелят след пожари, това е естествен процес на обновяване горите. Проблема реално е старите гори които така старателно пазим, това са стари, болни и сухи дървета, които съответно при пожар пламват като факли и пожарите стават много трудни за овладяване.
86
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Примерния бенефициет на сороззз точно така трябва да лъже и маже. Мисленето и свободата на изказа са недопустими. Обикновено този тип хора понеже не са научени да мислят говарят така ааааааа да кажааъъъъууу, мисля чеееееей, това коетоооо имам да кажъъъъаааееее ооооооо ГЕНИИИ А НИКОЙ ОТ ТЕЗИ МИСЛИТЕЛИ НЕ Е Е ЗАГРИЖИЛ ЗА РЕАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ХОРАТА.
85
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България не е в някаква екстремна зона. Може да се направят някои елементарни мерки, които ще балансират климата, например да не се допуска така разпространената лятна оран веднага след прибиране на реколтата. Чернозема поглъща слънчевите лъчи щото е черен. НА НИКОЙ ОТ ЕКОТАЛИБАНИТЕ И ТОВА НЕ МУ ИДВА В ГЛАВАТА. СТАРИТЕ БЪЛГАРИ СА ОРЕЛИ ЕСЕННО ВРЕМЕ. НЕ ПРЕЗ ЮНИ, КАКТО Е У НАС СЕГА. ПРИ КОМУНИЗМА СТРАНАТА СЕ ЗАЛЕСИ, А СЕГА СЕ ОБЕЗЛЕСЯВА А НЕ СЕ ЗАЛЕСЯВА.
84
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като гледам този велик експерт житейския му опит клони кам преживяното пред компютъра. Тръгнал е да преразказва екоталибански опарки, без да мисли кое е истина кое е лъжа. Най-много да е усвоил едни 717 000 лева да брои комарите по Дунав, едно изключително постижение за абсурдния еколъжеизъм.
83
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как температурите в България да се увеличат със 7 градуса, това е абсолютно невъзможно, долнопробна пропагандна лъжа - това значи, че концентрацията на СО2 трябва да скочи с над 2 пъти от днешните. Да има горещи вълни, но такива има всяко лято, нищо толкова необичайно, да не говорим за екстремно не се случило. Това което се случва, обаче че всеки ден ни облъчват с лъжи колко било тежко положението с климата, защото едни човечета завъртяха голям бизнес, големи субсидии се усвоиха.
82
1
 
8
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
Така става, когато станеш експерт с образование II група от детската градина. Колко вулкана изригнаха? Етна, колко замърсява? А , другите? Защо не ходи да говори на някой вулкан?
81
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При лошия комунизъм пожарите се гасяха като се прерязваше фронта и обръча се свиваше, често с допотопна техника, но за три-четири дни се изгасваше. Сега пожарите си горят докато падне дъжд. Ето ви фактир за известно затопляне, капиталистическата некадърност във всички области от живота.
80
0
 
16
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 месец
30г и продължават да пеят Дпесарските резачки. До дъно, гора не остана
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 72. Цитат:/пОЖАРИТЕ СА ОТ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ НЕПОЧИСТЕНИТЕ ТРАСЕТА НА ЕЛЕКТРОПРЕНОСНАТА МРЕЖА И ВЕЧЕ СЕ ДАКАЗАХА СЛУЧАИ НА КЪСИ СЪЕДИНЕНИЯ./ Е всичките капиталисти са от тошово време /те и деца и внуци/.
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без човечество на Земята е имало много повече биомаса от животни и се е отделял повече метан, пък Земята е процъфтявала. Човека с неговата антинаучно твърдоглавие посвещава живота си да говори неверни неща. Самия Байдън при невнимание че микрофоните са му включени казва че тн глобално затоплряне е дъвка за разтягане а не е истина.
77
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и ледените шапки на Марс се топят, човечеството ли е виновно дами и господа екоталибани. Екоталибани засадихте ли през празния си живот на куха еколъжеидеолагия една дръвче, аз съм засадила над 15 000.