Климатът се изменя, какво да очаква България?

Глобалното затопляне е като бомба със закъснител
5 авг 2024 12:40, Инна Ангелова
131

По данни на СЗО средно над 175 хиляди души годишно в Европа, т.е населението "плаща висока цена". Старият континент е един от регионите, затоплящи се най-бързо. Температурите се повишават два пъти по-бързо от средното за света.

"В дългосрочен план това затопляне не носи нищо положително. Знае се, че горещите вълни са най-смъртоносното екстремно явление. Със сигурност това ще продължи, има и няколко сценария - при по-ниски емисии на въздуха, затоплянето няма да е толкова голямо, но при по-високи - ще е доста по-висока. За България промените биха могли да бъдат доста драматични. При нас за горещо време се разбира за максимална температура над 32°", каза експертът от Екологичното сдружение "За Земята" Николай Петков в студиото на "България сутрин".

Според Петков в  последното десетилетие точно такива температури се усещат все по-често. И преди е имало високи температури, но честотата вече и. Се увеличава.

"За нашата страна при най-високите емисии, летните температури ще се повишат със 7 градуса. Става въпрос за след 60 години. И аналози може да се направят с градове от РСМ и Северна Гърция. При по-умерен сценарий няма да са чак толкова големи", допълни Петков за Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че трябва максимално бързо да се намалят емисиите.

Горещините - риск за здравето ни

"Трябва да се използват климатици, трябва да има повече зеленина в градските пространства. В това отношение има доста голяма липса. А най-горещият период през деня зависи от някои фактори, обикновено не е 12 ч., а по-късно - към 14:00 или 15:00 ч., в някои дни може да е към 18:00 ч.", коментира гостът.

Според него здравните рискове от затоплянето ще са в световен мащаб.

"Най-засегнати ще бъдат хората в тропичните ширини, защото там ще има най-често ще има високи температури и висока влага на въздуха. При бременните жени има риск от аборт или мъртвородено бебе", предупреди Николай Петков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тОЯ СЕ ЗАГРИЖИЛ ЗА СЛЕД 60 ГОДИНИ... А ЗА ДНЕШНИЯ ДЕН ПРИМЕРНО И КОЛКО ХАРА УМИРАТ ОТ ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА ПСЕВДОБОЛНИЦИ НА ИВАН КОСТОВ НЯМКОЙ ПУКА ЛИ МУ
75
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Олигархичните капиталисти посягат и на животновъдството, щото се отделял метан, ами като няма кой да пасе тревите те изсъхват и ето ви по-големите пожари драги екоталибанчета. КОЕ Е ПО-ДОБРЕ, МЕТАНА ДА СЕ ОТДЕЛИ ЧРЕЗ ХРАНОСМИЛАНЕ ИЛИ ЧРЕЗ ПОЖАР НА СУХИ ТРЕВИ, ЗАЩОТО ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ТРЕВАТА ИЛИ ЩЕ ИЗГНИЕ ИЛИ ЩЕ ИЗГОРИ.
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аМА ТОЗИ МЛАДЕЖ КАКВИ ГИ ПЛЕЩИ, СРАВНЯВА КЛИМАТА НА СЕЛО СОФИЯ ОТ ХИЛЯДА ДЕВЕТСТОТИН И БАЛКАНСКАТА ВОЙНА, КОГАТО ТОВА Е БИЛ ГРАД С 30 ХИЛЯДИ НАСЕЛЕНИЕ, БЕЗ НИКАКЪВ БЕТОН СЪС СЕГАШНИЯ ДВУМИЛИОНЕН БЕТОНЕН ГРАД. СПРЛЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА С ВАШИТЕ ПОДЛИ ЛЪЖИ. РАЗБИРА СЕ ЧЕ КЛИМАТА В БЕТОНОВА СОФИЯ Е ПО-ГОРЕЩ ОТ КЛИМАТА НА СЕЛСКА СОФИЯ ОТ 1900 ГОДИНА. КАК НЕ ВИ Е СРАМ. КАК НЕ ВИ Е СЪВЕСТНО ТАКА ДА ЛЪЖЕТЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
73
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредния псевдоспециалист екоталибан. Кога не е имало климатични промени? Няма нищо по-нормално от това климата да се променя. Голямата зелена лъжа е че климата ще става все по-топъл с всяка следваща година и така до безкрай, тоест ни чака апокалипсис и всички ще умрем. И не затоплянето не е смъртоносно, точно обратното е, по-топлия и влажен климат винаги в миналото е водил до биологичен взрив. Ние хората ще трябва да се адаптираме, както сме го правили в миналото, няма нищо страшно и фатално.
72
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пОЖАРИТЕ СА ОТ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ НЕПОЧИСТЕНИТЕ ТРАСЕТА НА ЕЛЕКТРОПРЕНОСНАТА МРЕЖА И ВЕЧЕ СЕ ДАКАЗАХА СЛУЧАИ НА КЪСИ СЪЕДИНЕНИЯ.
71
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете кем трейлса и да мешате в природата. Който иска да е градивен нека залесява дървета и храсти. В гората темчпературата не е мръднала нагоре за последните столетия. Умерена е, обаче алчните капиталисти непрекъснато секат горите и се оправдават че имало глобално затопляне. ДА В СЕЧИЩАТА Е ПО-ГОРЕЩКО ОТКОЛКОТО В ГОРИТЕ. ЗАБРАНЕТЕ СЕЧТА НА ГОРИ ОТ МИЛИАРДЕРСКИТЕ ФИРМИ.
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КЛИМАТЪТ НЕ СЕ ИЗМЕНЯ, СПРЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА. ПРЕДИ СТО ГОДИНИ НЕ Е ИМАЛО БЕТОННИ ГРАДОВЕ. ТЕРМОМЕТРИТЕ СА ПОСТАВЯНИ НА СЯНКА В ПРИРОДАТА. СЕГА ТЕРМОМЕТРИТЕ УМИШЛИНО СЕ ПОСТАВЯТ В БЕТОНОВИТЕ ГРАДОВЕ. ДОКОГА ЩЕ ЛЪЖЕТЕ И ЗАБЛУЖДАВАТЕ ЧЕ ИМА ЗАТОПЛЯНЕ. БИЛ ГЕЙТС СЕЧЕ ГОРИТЕ И ГИ ЗАРАВЯ В ЗЕМЯТА ДА СЕ БОРИ СЪС ЗАТОПЛЯНЕТО. АМИ ИЗСИЧАНЕТО НА ГОРИ ВОДИ ДО ЗАТОПЛЯНЕ. ОЛИГАРХИЯТА ЛЪЖЕ ХОРАТА ЧЕ ИМА ЗАТОПЛЯНЕ ОТ СВОИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ЦЕЛИ И ИНТЕРЕСИ.
69
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
7 градуса? Тоя Николай Петков пиян ли е или ни има за rлynaви?
68
2
 
6
 
! Отговори
Пишман специалист! преди 1 месец
Знае се, че горещите вълни са най-смъртоносното екстремно явление. . . . . . . . . . . . Пише пишман специалист по екология! Знам ги какво учат, защото съм физик! 1. Най смъртоносно е сблъскването на небесно твло със земята! 2. Най-смъртоносно е нуклеарна катастрофа (актуално)! 3. Най-смъртоносно е движенито на континентални маси със сопровождащите явления като вулкани, цунами итн. 4. Най-смъртоносно е да слушаш плещенето на някакви парашутирали пишман специалисти изводи. 1. Купуваш шапка 2. Не
67
2
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Я съм се запасил с ракия,пастърма,и брашно. Тва кът има ша я избутаме някък.
66
1
 
9
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Епаа на пръво време,скапотия,глад и мизерия.
65
0
 
4
 
! Отговори
Един от народа преди 1 месец
Очаквам бум в продажбата на климатици!
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо ни говори тоз за 2080-та година, след като сериозно затопляне у БГ има и през 2023-24 год.? БГ почва да попада в субтропичен климат, Гърция - в тропичен. Това е.... Има и други фактори за това, не само емизиите СО2, ама еколога не ги отчита. Га че ли не ги знае?! Странно..........
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може небостъргачът Златен век да намали температурите?
62
2
 
11
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Земното кълбо е жив организъм и се променя постоянно и никаква човешка дейност не му влияе!
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
55 градуса в старите трамваи и нервни пуйки тип *** родили на село...
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бомбите, които падат само това тримесечие в Русия и в Украйна са предизвикали риск от нарушения в йоносферата
59
1
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 месец
Що обвинявате сащ эа климата не энам, ама энам, а и вие, че те ядът най много бой от климата
58
3
 
11
 
! Отговори
Вашата дневна доза преди 1 месец
мuсuрщuна :D Въпрос към клоуните, ако си скапа индустрията и икономиката, и представлява само 1/16 от населението на планетата, как по-точно помагаме на света, че и на себе си? Как, при положение, че фирмите бягат от Европа и отиват в САЩ, Индия и Китай, където ще произвеждат още повече емисии? Спрете с тая зелена глупост, пишман еколози такива.
57
1
 
9
 
! Отговори
Некадърнос. преди 1 месец
Толкова граматични грешки. Отвратително.